Naš razred – ena najboljših sodobnih evropskih dram

Predstava o usodi desetih sošolcev iz večkulturnega poljskega mesta od leta 1925 naprej
Fotografija: Igralski ansambel predstave Naš razred Foto:Arhiv PKG
Odpri galerijo
Igralski ansambel predstave Naš razred Foto:Arhiv PKG

Ljubljana – V Mini teatru si lahko jutri ogledate predstavo Naš razred, ki v štirinajstih prizorih prikazuje pretresljive usode nekdanjih sošolcev iz majhnega poljskega mesta in sledi njihovim življenjskim potem po letu 1925.

Naš razred je zgodba o skupini sošolcev iz večkulturnega poljskega mesteca, v katerem so do sovjetske in kmalu nato še nemške okupacije v slogi in prijateljstvu živeli poljski in judovski otroci, so zapisali v napovedniku. V štirinajstih prizorih prikažejo usode desetih učencev povsem običajnega razreda – od prvih zaljubljenosti in prijateljstev do neizmerne krutosti, ki jo povzročita antisemitizem in nacizem. Avtor Tadeusz Słobodzianek sledi njihovim življenjskim potem desetletje po letu 1925, hkrati pa razkriva problem kolektivne krivde in njenih posledic, ki zaznamujejo ljudi še danes.

Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, a lahko bi se kjerkoli, tudi v Sloveniji. V mestecu Jedwabne so takrat kruto pobili po nekaterih navedbah 300, po drugih pa 1600 Judov. Dolgo prikrivana resnica, namreč, da so pomor dejansko izvedli njihovi poljski someščani in ne nacisti, je prišla na dan šele pred nekaj leti.
Naš razred je v zadnjem času eno izmed največ uprizarjanih in najbolj odmevnih besedil sodobne poljske dramatike. Evropska gledališka konvencija ga je uvrstila med deset najboljših sodobnih evropskih dram, napisanih v letih 2009 in 2010, dva tedna pred poljsko premiero leta 2009 so mu podelili nagrado nike za najboljše poljsko literarno delo.

Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mini teatra Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj, režiserka je Nina Rajić Kranjac.

Dramsko predstavo si lahko ogledate jutri ob 20. uri v Mini teatru na Križevniški v Ljubljani.

Komentarji: