Nastop v medijih odslej le z dovoljenjem Ukoma?

Bojana Beović, šolska ministrica, direktor NIJZ in predstavniki ministrstva za zdravje ostali brez soglasja za nastop na televiziji.
Fotografija: Bojana Beović prepovedi gostovanja v Odmevih ni komentirala. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović prepovedi gostovanja v Odmevih ni komentirala. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na vladnem Uradu za komuniciranje (Ukom) včeraj niso dali dovoljenja za nastop vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović v informativni oddaji Odmevi na nacionalni televiziji. Voditeljica oddaje Tanja Starič je povedala, da so iskali sogovornika, ki bi jim pojasnil zmedo glede lažnih rezultatov hitrih antigenskih testov, vendar Ukom ni dal soglasja za nastop Bojane Beović v oddaji, prav tako jim sogovornika niso našli na ministrstvu za zdravje ali Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ukom je prepovedal tudi nastop ministrice za šolstvo Simone Kustec, direktorja NIJZ Milana Kreka in predstavnikov ministrstva za zdravje v informativni oddaji Svet na Kanalu A, je sporočil voditelj Gregor Trebušak: »Od vseh smo dobili odgovor, da Ukom potrjuje ali zavrača gostovanje v naši oddaji, in danes je vladna služba, torej Uroš Urbanija vsem prepovedal dajati odgovore in jim prepovedal tudi gostovanje pri nas.«


Na Ukomu v poenoteno komuniciranje


Bolj usklajenega komuniciranja z mediji so se na vladi oziroma Ukomu po naših informacijah lotili s sredi januarja sprejetim sklepom, ki pa naj bi se v prvi vrsti nanašal na člane strokovne skupine za covid. V skladu s tem morajo biti nastopi menda predhodno usklajeni z Ukomom oziroma njegovim direktorjem Urošem Urbanijo. Naj se držijo te odločitve, je Ukom po naših informacijah Bojano Beović pozval že pred časom, poziva pa naj bi bili deležni tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC), posebej še na infekcijski kliniki.

Poenoteno komuniciranje naj bi vključevalo tudi ministrstva. Službe za odnose z javnostjo posameznih ministrstev naj bi se tako glede nastopov ministrov in sekretarjev usklajevale z Ukomom oziroma Urbanijo, pri čemer je usklajevanja, tako naši sogovorniki, deležna tudi vsebina, torej kaj naj oziroma lahko kdo pove. Iz kabineta ministrice za šolstvo so za Delo sporočili, da se je včeraj na njih s SMS-sporočilom obrnila novinarka medijske hiše POPTV, ki je ministrico vabila v oddajo Svet na Kanalu A. Odgovorili so ji, da se ministrica zaradi polnega urnika gostovanja v oddaji žal ne more udeležiti. 

Na odgovore Ukoma, ali bo odslej veljala praksa, da strokovnjaki za nastope v medijih potrebujejo dovoljenje vladnega urada za komuniciranje oziroma Uroša Urbanije, še čakamo. Prav tako za zdaj dogodka ni komentirala Bojana Beović. 

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so opozorili, da Ukom ne more biti selektor vsebin za medije in jih prilagajati po svoji meri oziroma meri vlade ter s tem onemogočati celovitost informiranja javnosti in delo uredništev. Centralizirano komuniciranje oblasti, cenzura lastnih funkcionarjev in omejevanje dostopa novinarjev do informacij so značilnosti avtokratskih in nedemokratičnih sistemov, ki ne spoštujejo svobode govora. Pričakujejo konstruktivno sodelovanje vseh sogovornikov, relevantnih za razdelavo tematik – tako iz vrst politike in stroke, še zlasti prve. Tudi njih zavezuje odgovornost do javnosti, hkrati pa kot kompetentni in suvereni (so)odločevalci na svojih področjih ne morejo pristajati na omejevanja in prepovedi Ukoma, so še dodali v DNS.

Komentarji: