Ne le nujna, mogoča bo vsaka sklenitev zakonske zveze

Ob vseh zaostritvah ukrepov je dovoljenja izjema, da par lahko stopi pred matičarja, a smejo biti navzoče samo tri osebe.
Fotografija: Dokler se razmere ne umirijo, smejo biti na poroki navzoči le mladoporočenca in matičar. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Dokler se razmere ne umirijo, smejo biti na poroki navzoči le mladoporočenca in matičar. Foto Blaž Samec

Ljubljana – »Če se želi kdo poročiti ali pa je to nujna potreba, bo to mogoče, vendar mora prej dobiti soglasje ministrstva za delo.« Ob tem stavku, ki ga je minister za notranje zadeve Aleš Hojs izrekel med predstavljanjem novih ukrepov, je marsikdo dvignil obrvi. Tudi po družbenih medijih je zaslediti precej ugibanj, kaj bi utegnila biti »nujna potreba« za sklenitev zakonske zveze in na kakšni podlagi bi minister dajal soglasje zanje. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so včeraj zadeve nekoliko razjasnili.

Vlada je v četrtek podaljšala veljavnost odloka, s katerim prepoveduje prireditve, shode, poroke, slavja, praznovanja in verske obrede, omejitve zbiranja ljudi je še zaostrila zgolj na člane družine ali skupnega gospodinjstva. Hkrati pa je uvedla novo izjemo – za sklenitev zakonskih in partnerskih zvez. »Nekateri so zagovarjali nujnost, da se to ne ustavi, zato je zdaj v odlok vnesena izjema, pri čemer naj izrecno poudarim, da soglasje za sklenitve teh zvez daje minister za delo,« je še povedal Aleš Hojs.

Novinarji so o zadevi včeraj najprej povprašali vladnega govorca. »Gre za zelo začasen in nenavaden ukrep. Ni problem sklenitev zakonske zveze, problem je tisto, kar sklenitvi sledi. Se pravi dogodek, zbiranje in nevarnost prenosa okužb,« je odgovoril Jelko Kacin. »Da bi se to ne zgodilo, je v tem trenutku dogovor, da soglasje za sklenitev zakonske zveze daje minister za delo,« je dejal in dodal, da bo MDDSZ vsakemu paru predlagal preložitev dogodka za 14 dni, da se epidemiološke razmere vsaj malo popravijo. »To je namen in nič drugega – sporočilo, da zdaj ni čas za večja druženja.«

Foto
Foto


Kasneje pa so z MDDSZ poslali podrobnejše in nekoliko drugačno pojasnilo. Ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmer in v ta namen odrejenih ukrepov je minister Janez Cigler Kralj z dopisom včeraj seznanil vse upravne enote, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez na vseh upravnih enotah v državi, s pogojem, da so pri tem navzoče največ tri osebe, torej bodoča zakonca oziroma partnerja ter matičar, in ob spoštovanju vseh ukrepov za preprečitev širjenja virusne okužbe. Bodoči zakonci in partnerji pa se morajo obrniti na tisto upravno enoto, na območju katere želijo skleniti zvezo in kjer bodo prejeli nadaljnje informacije. Za sam postopek sklepanja zveze velja tudi izjema za prehajanje med občinami.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji leta 2019 sklenjenih 6672 zakonskih zvez, kar je sicer manj kot leta 2018, ko se je poročilo 7256 parov, a več kot leta 2017, ko jih je bilo 6481. V drugem četrtletju 2020, torej v času prvega vala epidemije in zaustavitve javnega življenja, je zakonsko zvezo sklenilo 1184 parov ali 51,4 odstotka manj kot v istem obdobju leta 2019.

Preberite še:

Komentarji: