»Ne želimo le odpredsedovati, ampak tudi krepiti prepoznavnost in vpliv znotraj EU«

»Ne izumljamo tople vode, ampak sledimo prejšnjemu predsedovanju EU,« pravi Igor Mally pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.
Fotografija: Slovenija bo predsedovala 30 ministrskim zasedanjem in še več kot 2000 drugim, večinoma v Bruslju, a tudi v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenija bo predsedovala 30 ministrskim zasedanjem in še več kot 2000 drugim, večinoma v Bruslju, a tudi v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/Delo

S sprejetjem projektne naloge, ki opredeljuje naloge pred predsedovanjem Slovenije svetu Evropske unije, je vlada danes po besedah predsednika vlade Marjana Šarca storila pomemben korak. Vodja projekta priprav na predsedovanje Igor Mally je poudaril, da Slovenija ne želi le »odpredsedovati«, ampak tudi krepiti prepoznavnost in vpliv znotraj EU.

Ključna naloga Slovenije pred začetkom predsedovanja, ki bo v celoti stalo okoli 80 milijonov evrov – največji delež odpade na stroške dela –, bo tudi pridobitev ustreznih kadrov. Zasedbo stalnega predstavništva v Bruslju, kjer je zaposlenih 65 oseb, s čimer je slovensko predstavništvo najmanjše predstavništvo katerekoli članice EU, bodo predvidoma potrojili. Predvidoma za določen čas pa nameravajo zaposliti tudi 350 oseb, ki pa jih v nasprotju s slovenskim predsedovanjem 2008 tokrat želijo obdržati v sistemu. »V kadre smo veliko vlagali, a nam jih nato ni uspelo v sistemu zadržati,« je obžaloval Mally, ki je še povedal, da ne bodo izumljali »tople vode«, ampak bodo deloma sledili načrtu prejšnjega slovenskega predsedovanja.

Večina srečanj bo potekala v Bruslju, bo pa Slovenija na Brdu pri Kranju gostila okoli deset neformalnih ministrskih srečanj. Preostale dogodke bodo poskušali organizirati tudi drugod po Sloveniji, saj si želijo tako poskrbeti tudi za promocijo Slovenije. Slovenska mesta, ki bi bila organizacijsko in logistično primerna, bodo še izdelali v prihodnjih tednih.

Sama projektna naloga prav tako še ne opredeljuje prednostnih nalog, ki jih bo Slovenija še uskladila v okviru predsedujoče trojke, v kateri je skupaj s Portugalsko in Nemčijo, ki bosta predsedovali pred njo. Bo pa po napovedih Mallyja vsekakor pomembno izhodišče zeleno, tako z organizacijskega kot vsebinskega vidika.

Preberite še:

Komentarji: