»Nekdo mi poskuša naprtiti izdajstvo in me narediti za grešnega kozla«

Marjan Šarec je v petek na tajnem glasovanju dobil podporo 55 poslancev. Kdo je prispeval »zadnji« glas?
Fotografija: Ime Novakove se je najpogosteje omenjalo v ugibanjih o tem, kdo bi lahko dal ta 55. glas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ime Novakove se je najpogosteje omenjalo v ugibanjih o tem, kdo bi lahko dal ta 55. glas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poslanka NSi Ljudmila Novak je na svojem Facebook profilu zavrnila namigovanja, da je prav ona prispevala nepričakovani opozicijski glas podpore Marjanu Šarcu za izvolitev na mandatarsko funkcijo. »Očitno me nekdo želi narediti za grešnega kozla in mi naprtiti izdajstvo,« je zapisala.

Spomnila je, da je že v svoji razpravi med petkovo sejo v DZ napovedala, da bo glasovala proti mandatarstvu Šarca. Da je to tudi storila, pa lahko po njenih besedah potrdi tudi poslanka, ki je videla njeno glasovnico. Z imenom poslanke ne izpostavlja.

»Menim namreč, da ima Marjan Šarec za to zahtevno funkcijo premalo izkušenj, z levico pa bo vladati zelo naporno. Slutila sem, da bo nekdo to glasovanje zlorabil za podtikanja,« je še zapisala Novakova.

Šarec je namreč v petek na tajnem glasovanju dobil podporo 55 poslancev. Napovedali so mu jo v šestih strankah, ki so sklenile partnerski sporazum o sodelovanju pri vodenju države v tem mandatu, torej v LMŠ, SD, SMC, SAB in Levici, ki imajo skupaj z
Milanom Brglezom, ki sicer ni več član stranke, je pa še vedno poslanec SMC, 52 poslanskih glasov.

Dva glasova sta glede na napovedi najverjetneje prispevala poslanca narodnih skupnosti. En glas, 55., pa je moral priti iz ene od strank SDS, NSi in SNS.

Ljudmila Novak je sredi julija podprla sklep izvršilnega odbora NSi, da prekine koalicijska pogajanja z Marjanom Šarcem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljudmila Novak je sredi julija podprla sklep izvršilnega odbora NSi, da prekine koalicijska pogajanja z Marjanom Šarcem. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ime Novakove se je najpogosteje omenjalo v ugibanjih o tem, kdo bi lahko dal ta 55. glas, saj je v zadnjih tednih napovedala, da ne bo podprla mandatarstva prvaka SDS Janeza Janše, če bi prišlo do glasovanja o njem. Je pa tudi Novakova sredi julija podprla sklep izvršilnega odbora NSi, da prekine koalicijska pogajanja s Šarcem.

Šarec je v izjavah za medije po izvolitvi dejal, da ne ve, kdo mu je dal 55. glas, se mu pa zahvaljuje. Priznal je, da ga je pred glasovanjem nekoliko skrbelo, močno podporo pa ocenil »kot dober obet za nadaljevanje procesa oblikovanja vlade«.

Po izvolitvi predsednika LMŠ za premierja se bodo sicer prihodnji teden nadaljevala prizadevanja za sestavo nove vlade. Stranke bodoče koalicije bodo poskusile skleniti dogovor o razdelitvi resorjev, v DZ pa bodo v četrtek volili podpredsednici DZ in se po napovedih seznanili z odstopom sedanjega predsednika Mateja Tonina.

PREBERITE ŠE: Janez Janša Šarčevo izvolitev označil za slovenski politični fiasko

Komentarji: