Neuradno: število novoodkritih okuženih v Sloveniji preseglo 500

Po sobotnem visokem številu novih okužb s koronavirusom, potrdili so jih 411, so po neuradnih informacijah danes našteli več kot 500 novookuženih.
Fotografija: O ukrepih zoper širjenje novega koronavirusa danes razpravljata vlada in posvetovalna skupina za covid-19. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
O ukrepih zoper širjenje novega koronavirusa danes razpravljata vlada in posvetovalna skupina za covid-19. FOTO: Dejan Javornik

Potem ko je Slovenija izpolnila vse tri kriterije za sprejemanje ukrepov tretjega svežnja s tako imenovanega oranžnega vladnega seznama, so po neuradnih podatkih danes zabeležili več kot 500 novih okužb.

Da gre v naslednjih dneh pričakovati bistveno višje število dnevno okuženih, tudi preko 500, je minister za zdravje Tomaž Gantar komentiral po današnjem kriznem sestanku vlade in posvetovalne skupine za covid-19 o novih ukrepih zoper širjenje koronavirusa. Vladni govorec Jelko Kacin pa je ocenil, da število okuženih v Sloveniji hitro narašča in realno je pričakovati, da bo dosedanje najvišje število okuženih z novim koronavirusom jutri preseženo. Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je visok porast okužb za Delo ocenila kot »žal pričakovan«.

image_alt
V posameznih občinah že zapirajo športne objekte


Neuradne informacije o številu na novo potrjenih okužb tekočega dne niso običajne, vlada navadno število novookuženih sporoči dan kasneje, a so današnji podatki pomembni tudi zato, ker je vlada na kriznem sestanku skupaj s svetovalno skupino za covid-19 razpravljala o sprejetju ukrepov, kot je zaprtje gostinskih lokalov in športnih objektov. Krizni sestanek je bil sklican po tem, ko se je število okuženih oseb na 100.000 prebivalcev zvišalo na 179, v bolnišnicah se zdravi 180 oseb, 32 pa jih potrebuje intenzivno zdravljenje (ob več opravljenih testih smo torej dosegli kriterije za tretji sveženj oranžnega seznama). Ali bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze, bo znano jutri po seji vlade, je povedal vladni govorec Kacin.

Kasneje je na Odmevih TV Slovenija Kacin med možnimi ukrepi omenil, da bo v frizerskih salonih dovoljena le ena stranka naenkrat, v trgovinah, bankah, poštah ipd. največ ena stranka na 20 kvadratnih metrov, ukrepe pričakuje v fitnesih. Predvidevajo tudi zaprtje gostinskih lokalov, a ne nujno povsod. Kot je dejal Kacin, so regije, kjer je okužb bistveno manj, ukrepe pa je potrebno uveljaviti tam, kjer so ti nujni. Tudi v šolah po Kacinovih besedah ne bo šlo več tako naprej kot doslej, poskrbeti bo treba za večjo varnost učiteljev in učencev, je dejal. Ukrepi bodo začeli veljati po različnih časovnicah; če bodo v šolah, bo to v ponedeljek, nekateri ukrepi pa verjetno že prej.

Vladni načrt. FOTO: Delo
Vladni načrt. FOTO: Delo


Zdravstveni minister je po sestanku napovedal povečanje števila postelj v šempetrski in izolski bolnišnici ter povedal, da so zdravstvenim delavcem dali nova navodila. Ob tem je dejal, da se morajo vse dejavnosti z oznakama nujno in zelo hitro izvajati kadarkoli. Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna. »Je pa res, da se lahko situacija v nekaj dnevih tudi spremeni,« je dodal.

Najvišje število na novo potrjenih okužb v enem dnevu smo zabeležili v soboto – 411 ob 2956 opravljenih testiranjih –, včeraj pa je bilo ob 3308 testih 398 novih okužb. Po neuradnih informacijah se Slovenija približuje tudi razglasitvi epidemije in posledično ukrepom, ki so določeni na rdečem seznamu. Prvi sveženj rdečega seznama predvideva zaprtje trgovskih centrov, prepoved porok in verskih obredov ter zaprtje kulturnih ustanov, v drugem svežnju pa bi sledilo še šolanje na daljavo za vse in, med drugim, omejitev gibanja v nočnem času. 

Preberite še:

Komentarji: