Nič več pokanja petard

Za prekršek je predpisana globa od 400 do 1200 evrov.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Danes je 2. januar, kar pomeni, da se je izteklo obdobje, v katerem je bila od 26. decembra do vključno 1. januarja dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov F1. Ognjemetni izdelki kategorije F1 so izdelki, katerih glavna značilnost je pok, podvrženi pa so strožji zakonodaji kot preostali pirotehnični izdelki. Prodaja izdelkov kategorije F1 je tako dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je z današnjim dnem do prihodnjih božičnih praznikov prepovedana.  

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj je za prekršek predpisana globa od 400 do 1.200 evrov in pod pogoji iz zakona tudi sankcija odvzema pirotehničnih izdelkov. 

Policisti so v času, ko je dovoljena uporaba izdelkov kategorije F1, kar nekajkrat zasegli prepovedane pirotehnične izdelke. Jeseniški policisti so na podlagi prijave v torek popoldne zaradi objestne rabe pirotehnike v enem postopku obravnavali tri osebe. Zasegli so 48 kosov pirotehnike. S prekrškom bodo seznanili pristojno okrajno sodišče, so danes sporočili s PU Kranj. Kranjski policisti so na božič obravnavali tudi prometno nesrečo, v kateri je osebni avtomobil povozil psa, ki je domnevno s skokom preko ograje zaradi pokanja pirotehnike pobegnil z dvorišča. Pes je po trčenju z osebnim avtomobilom poginil.

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem predelani oziroma kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Za časa praznikov so bili na policijskih upravah obveščeni o nemalo incidentih, kjer je nepravilna raba pirotehničnih sredstev za seboj pustila hude posledice.

Policisti so lani obravnavali 78 kršitev, povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 5700 izdelkov. Med drugim zaznavajo različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca. Po oceni policije in inšpektorata za notranje zadeve se kršitve prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov zmanjšujejo predvsem zaradi osveščanja javnosti.

Preberite še:

Komentarji: