NIJZ danes ali v petek z novo aplikacijo za preverjanje PCT

Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati danes.
Fotografija: Gre za tretjo aplikacijo NIJZ za preverjanje pogojev PCT v zadnjih nekaj tednih. NIJZ je 23. julija predstavil aplikacijo, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Gre za tretjo aplikacijo NIJZ za preverjanje pogojev PCT v zadnjih nekaj tednih. NIJZ je 23. julija predstavil aplikacijo, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da bodo danes ali v petek objavili novo aplikacijo za preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati danes.

image_alt
Razhajanja med informacijsko pooblaščenko in NIJZ


Vlada je namreč v sredo zvečer sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT. V skladu z njim se bo v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži evropsko digitalno covidno potrdilo v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s QR-kodo, izpolnjevanje pogoja ugotovilo z aplikacijo, ki jo bo zagotavljal in jo upravljal NIJZ.
 

Pogoji aplikacije


Aplikacija bo z odčitavanjem QR-kode uporabniku posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba, za katero preverja izpolnjevanje pogojev. Odčitala se bosta tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Aplikacija bo z odčitavanjem QR-kode posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba, za katero preverja izpolnjevanje pogojev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aplikacija bo z odčitavanjem QR-kode posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba, za katero preverja izpolnjevanje pogojev. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Aplikacija pa ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov, še določa odlok.
 

Odlok velja od danes


Odlok je bil v sredo objavljen v uradnem listu in je danes tudi začel veljati. Ker je vsebinsko vezan na druge veljavne odloke, ki določajo ukrepe, povezane s covidom-19, njegovo trajanje ni določeno oziroma se bo prenehanje njegove veljavnosti določilo s prenehanjem veljavnosti navedenih odlokov.

Gre sicer za tretjo aplikacijo NIJZ za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT v zadnjih nekaj tednih. NIJZ je 23. julija predstavil aplikacijo, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. Čeprav sta minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, pač pa le dejstvo, ali posameznik izpolnjuje pogoj PCT, se je namreč izkazalo, da se pri branju kode QR evropskega digitalnega covidnega potrdila prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je bilo vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus.{embed_foto_R50}999632{/embed_foto_R5}

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje pogoj  PCT ali ne. Na voljo je od petka, a so strokovnjaki opozorili, da takšna aplikacija odpira možnost zlorab.
 

Priprava pravne podlage


Direktor NIJZ Milan Krek je v torek za STA napovedal, da pripravljajo pravno podlago za učinkovito preverjanje pogojev PCT, ki jo je vlada potrdila v sredo, hkrati pa tudi novo aplikacijo.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v zadnjih dneh opozorila, da ni bila seznanjena z nobeno od aplikacij, ki jih je NIJZ že omogočil za uporabo gostincem in organizatorjem dogodkov.

Pri tem je dodala, da so organi EU večkrat poudarili, da je pravna podlaga za uporabo evropskih covidnih potrdil le za prehajanja meje. Če bi države članice želele ta potrdila uporabljati tudi za druge namene, pa morajo sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo, ki bi to dopuščala, je pojasnila Prelesnikova in dodala, da v Sloveniji tak zakon ni bil sprejet.
 

Odgovor Prelesnikovi


NIJZ pa je v sredo posredoval odgovor Prelesnikovi, v katerem je pojasnil, na kakšen način deluje aplikacija. Pri tem so poudarili, da aplikacija za preverjanje pogojev  PCT deluje po principu branja QR-kode in preverjanja statusa QR-kode glede izdajatelja evropskega digitalnega covidnega potrdila ter preverja del vsebine potrdila, torej ali oseba izpolnjuje pogoje ali ne.

image_alt
Informacijski pooblaščenec z aplikacijo za preverjanje PCT ni seznanjen


Aplikacija se ne povezuje z nobeno zbirko osebnih podatkov, kar je bila izpostavljena skrb informacijske pooblaščenke, ampak le s centralnim strežnikom, ki hrani javne ključe držav, ki izdajajo digitalna covidna potrdila, in strežnikom, ki hrani pravila za preverjanje teh potrdil, so dodali.

Aplikacija po izvedenem branju QR-kode ne shranjuje nobenih osebnih ali zdravstvenih podatkov o potrdilu, prav tako teh podatkov v procesu branja ne prikaže uporabniku aplikacije. Na ekranu se namreč izpiše le, ali oseba izpolnjuje pogoje ali ne.

Aplikacija za preverjanje QR-kode je le bralnik podatkov, ki so v QR-kodi zapisani, hkrati pa preverja nacionalna pravila v zvezi s pogoji PCT.

Preberite še:

Komentarji: