Nova predsednica zbornice je Bojana Beović

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so na volitvah za novo predsednico izbrali Bojano Beović.
Fotografija: Bojana Beović je nova predsednica zdravniške zbornice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović je nova predsednica zdravniške zbornice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so za svojo predsednico izbrali infektologinjo Bojano Beović, ki je širši javnosti postala znana po vodenju svetovalne skupine za covid-19. Prejela je 3154 glasov, njena protikandidatka v drugem krogu volitev Tanja Petkovič pa 2706, so za STA pojasnili v zbornici.

Na zbornici so prejeli 5895 glasovalnih lističev, tako da je bila volilna udeležba 51-odstotna.

image_alt
Bojana Beović, najbolj izpostavljena borka proti covidu-19


Mandat Beovićevi mora potrditi še skupščina zbornice, seja bo predvidoma kmalu, nato bosta s sedanjo predsednico Zdenko Čebašek-Travnik opravili primopredajo poslov.

Beovićevi se je nasmihala zmaga že v prvem krogu volitev 17. novembra, ko je prejela največ podpore kolegov in ji je zmanjkalo le pol odstotka glasov, da bi bila že takrat potrjena za novo predsednico.

Tanja Petkovič FOTO: Mateja Jordovič
Tanja Petkovič FOTO: Mateja Jordovič
Petkovičevo, ki je predsednica sekcije domskih zdravnikov v okviru Združenja zdravnikov družinske medicine, je podprlo 25,8 odstotka članov, ki so oddali glasovnice, kar je za dobro odstotno točko oz. 67 glasov več kot trenutno predsednico zbornice Čebašek-Travnikovo.

Bojana Beović je dejala, da je zmago pričakovala, čeprav je bilo prisotne nekaj negotovosti. Kot pravi, bo še nekaj časa trajalo do začetka mandata na čelu zbornice, dotlej pa pričakuje, da bo potreba po njenem strokovnem svetovanju na področju epidemije počasi izzvenela. »Malo sem pričakovala zmago, čeprav moram reči, da je tudi dr. Petkovičeva dobila kar veliko glasov in se mi zdi dobro, da je bila mlada in dobra tekmica,« je dejala Beovićeva.

Beovićevo je sprva skrbelo, ali bo sploh dosežen 50-odstotni kvorum, da bi volitve veljavne. Poleg tega so bile »razne težave, ampak kot kaže, te niso bile tako pomembne«. Težave, ki jih je omenila, so bili očitki, s katerimi se je v zadnjih dneh soočala s strani sedanje predsednice zbornice Zdenke Čebašek-Travnik.

Nadaljnjih tovrstnih »težav« Beovićeva ne pričakuje. »Rezultat je jasen in nekako se mi zdi, da imam precejšnjo podporo kolegov,« je dejala. Štiriletni mandat na čelu zdravniške zbornice mora potrditi še skupščina zbornice. Na vprašanje, ali namerava v prihodnje voditi tako zbornico kot svetovalno skupino za covid-19, pa je dejala, da je ministra za zdravje Tomaža Gantarja razumela, kot da želi reformirati skupino in jo voditi na drugačen način. O tem sicer z Gantarjem še ni uspela govoriti. Pričakuje, da bo ostala aktivna na področju obvladovanja epidemije kot strokovnjakinja za področje infektologije.

Preberite še:

Komentarji: