Nova vlada naj bo v službi ljudi, ne lastnih interesov

Več nevladnikov politike pozvalo k boljšemu sodelovanju s civilno družbo.
Fotografija: Svet Levice preučuje sodelovanje s Šarčevo vlado. Ljubljana, Slovenija 31.julija 2018
[Mesec Luka,Levica,Stranka Levica,politika,politiki,koalicije,Ljubljana,Slovenija]
Odpri galerijo
Svet Levice preučuje sodelovanje s Šarčevo vlado. Ljubljana, Slovenija 31.julija 2018 [Mesec Luka,Levica,Stranka Levica,politika,politiki,koalicije,Ljubljana,Slovenija]

Ljubljana – Slovenska politika se mora preusmeriti k blaginji za ljudi, so sporočili iz več civilnodružbenih organizacij. Od nove vlade pričakujejo, da se bo prednostno posvetila zagotavljanju dostojnih zaposlitev, varovanju okolja in razvoju kulture. Pozvali so jo še, naj pri oblikovanju ukrepov uspešneje vključi tudi civilno družbo.

Medtem ko na političnem prizorišču niti relativni zmagovalki SDS niti drugouvrščeni Listi Marjana Šarca še ni uspelo zbrati večine za sestavo vlade, je več kot 20 nevladnih organizacij novoizvoljene predstavnike ljudstva pozvalo k uspešnejšemu delovanju v javnem interesu. »Spremljamo pogajanja in kupčkanje ministrskih stolčkov, nismo pa slišali, kako bomo obrnili negativne trende, od revščine, uničevanja okolja, korupcije, podrejanja vseh sistemov gospodarstvu do globalnega pomanjkanja odgovornosti. Nova vlada naj bo v službi ljudi, ne lastnih interesov,« je izpostavila Gaja Brecelj iz nevladne organizacije Umanotera.


Boljše sodelovanje


Civilnodružbene organizacije so za boj proti neenakosti, varovanje okolja in kulture predstavile nekaj ukrepov, za katere pričakujejo, da jih bo nova vlada vključila v koalicijsko pogodbo. »Namesto da koalicijski partnerji posameznikom iščejo in za njih izumljajo funkcije, kar se trenutno dogaja, želimo, da bi koalicijo oblikovali na temeljih vsebine, ne trgovanja z močjo,« so zapisali na spletnem mestu sestavivlado.si, na katerem so ključne rešitve za spremembe po posameznih področjih predstavili v obliki oglasov za delo, v katerih iščejo ministre posameznih resorjev.

Nemogoče je najti kadre, ki bi imeli odgovore na vsa vprašanja in pereče dileme, zato so bodočega mandatarja še pozvali, naj prekine trend hitrega sprejemanja zakonov z izogibanjem javni razpravi in z njimi vzpostavi dialog. Vlada v odhodu je 60 odstotkov predpisov sprejela brez upoštevanja resolucije o normativni dejavnosti, ki pri pripravi predpisov predvideva 30-dnevno javno razpravo, je izpostavil Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan. Želijo si, da bi jo nova koalicija dosledno spoštovala in da bi se z organizacijami civilne družbe ne le posvetovala, temveč tudi upoštevala njihova priporočila. »Sodelovanje in pravo partnerstvo naj potekata od začetka priprave sprememb, ne le v zadnjem hipu. Ključno je, da se začnejo civilnodružbene organizacije vključevati v pogovor tudi o vsebini zakonodaje,« je še dejal Dobranić. Spomnil je še, da bo za spremembe pomembno sodelovanje vseh resorjev. Vizija te družbe bi morala biti dobrobit ljudi in narave, saj bo po mnenju organizacij politika le tako dolgoročna in trajnostna.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar



FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar



FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

Komentarji: