Pridobitev, koristna tudi za čas po covidu

Nove sprejemne ambulante na Infekcijski kliniki: najprej so imeli postavljen za delo neprijeten šotor, kasneje so uredili zabojnike, zdaj pogoje dela še izboljšujejo.
Fotografija: Novi prostori na kliniki za infekcijske bolezni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Novi prostori na kliniki za infekcijske bolezni. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V UKC Ljubljana jim je s pomočjo tehničnih služb in zunanjega izvajalca uspelo vzpostaviti nove sprejemne ambulante pred infekcijsko kliniko, ki bodo začasno lahko bistveno izboljšale sprejem in obvladovanje bolnikov s covidom-19 v zabojnikih pred Infekcijsko kliniko.

Predstojnica Infekcijske klinike doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da bodo z novimi prostori, ki obsegajo šest ordinacij z nekaj ležišči, malo zmanjšali pritisk na glavno stavbo: »Veste, da imamo težave z urgentnim blokom, in na ta način se bo problem delno rešil.« Nove ambulante imajo ločene prostore, dva zunanja vhoda: »Glede na dane razmere gre za veliko pridobitev, ki nam bo dolgo služila tudi po tem, ko covida ne bo več, bodo pa druge nalezljive bolezni.«

Janez Poklukar, generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra, je dodal, da so izjemno veseli pridobitve, s katero bodo lažje in bolj varno obravnavali paciente s sumom na koronavirus ali pozitivne na ta virus.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Med epidemijo se je še posebej izkazalo, da ima UKC prave ljudi na pravem mestu, kajti UKC je s pomočjo državljanov ter drugih bolnišnic in zdravstvenih domov prišel do stabilne faze epidemije. Tega brez strokovnjakov, ki jih imamo, ne bi dosegli,« je poudaril Poklukar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob odprtju ambulant povedal, da gre za zasilno rešitev, ki pa bo kljub temu lahko prispevala k bolj kvalitetnemu in boljšemu delu: »Veseli in ponosni smo, da se to zdaj lahko odpre, upam pa, da bomo v čim bližnji prihodnosti ponosni, če bomo lahko še kaj več naredili za infekcijsko kliniko.«
 

Odpiranje ambulant


V zadnjih dneh so v UKC začeli postopno odpirati termine za ambulantne preglede in v njih pregledovati tudi paciente, ki nujno potrebujejo nadaljnja zdravljenja oziroma obravnave.

Delo poskušajo organizirati na čim bolj varen način. Pacienti prihajajo na preglede največ 15 minut pred rokom in stavbo takoj po pregledu zapustijo.

Prva zabojnika sta prispela pred Infekcijsko kliniko 4. marca in sta namenjena jemanju brisov.
Prva zabojnika sta prispela pred Infekcijsko kliniko 4. marca in sta namenjena jemanju brisov.


V tem tednu, ko so ambulante začele delati, so zasledili več kot 200 odstotkov več obiska v urgentnih ambulantah (internistični in kirurški prvi pomoči), še vedno pa te številke – po direktorjevih podatkih za približno 25 odstotkov zaostajajo za številkami obiska pred epidemijo.

V ambulantah na polikliniki so ta teden pregledali približno 74 odstotkov več pacientov kot v obdobju najhujše epidemije, sto več je bilo pregledov na pediatrični kliniki in 40 odstotkov več na oftalmološki.

»Pod črto smo ta teden naredili skoraj 4000 ambulantnih pregledov dnevno, v najhujših dneh epidemije pa smo jih dnevno 2300. Stopnjujemo torej aktivnosti, ki jih izvajamo na varen način tako za paciente kot za zaposlene,« je dejal direktor.

Komentarji: