V nedeljo potrjenih več kot 2500 okužb s koronavirusom

Z današnjim dnem karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem, in ne več deset dni.
Fotografija: Okužbe s koronavirusom se pospešeno širijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Okužbe s koronavirusom se pospešeno širijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Okužbe s koronavirusom se pospešeno širijo. V nedeljo so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izdali 2454 TAN-kod za aplikacijo #OstaniZdrav, ki sledi stikom. Po podatkih NIJZ so opravili 5233 PCR-testov in potrdili 2515 okužb s koronavirusom. Delež potrjenih okužb je tako znašal 48 odstotkov. Opravili so tudi 37.598 hitrih antigenskih testov. 

Incidenca potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev za zadnjih 14 dni znaša 1719. Po podatkih sledilnika za covid-19 je hospitaliziranih 537 oseb s covidom-19, od tega jih 159 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je pet oseb s covidom-19.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 36.526 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 3634. To je največje število potrjenih primerov okužb s koronavirusom na nedeljo od začetka epidemije. Prejšnje najvišje število, ko so 14. novembra lani potrdili 1820 novih okužb, je preseglo za 695. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.253.566 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.195.522.

Novi pogoji glede karantene

Vlada je sicer sprejela nekaj novih določil glede koronavirusa. Z današnjim dnem karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem, in ne več deset dni. Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene z deset na sedem dni pa velja tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo. V javnem potniškem prometu veljajo omejitve števila potnikov. Sedemdnevna karantena se bo po predlogu epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) končala tudi brez PCR-testiranja, saj se okužba v 94,6 odstotka primerov po ugotovitvah epidemiologov razvije v okviru sedmih dni.

Vlada je prejšnji teden z odlokom določila tudi dve novi izjemi glede uvedbe karantene. V karanteno poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 ne bo več treba tudi osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.

Izjema so odslej tudi prebolevniki, kar dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, ki so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen.

Pri linijskih, stalnih zunajlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pri linijskih, stalnih zunajlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Začele so veljati tudi spremembe v javnem potniškem prometu. Pri linijskih, stalnih zunajlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim. V avtobusih mestnega linijskega prevoza se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Tudi na vlakih je število potnikov omejeno na število sedišč, v primeru stojišč pa je treba zagotavljati označbe in razdaljo enega metra. V javnem potniškem prometu je še naprej treba izpolnjevati pogoj PCT in uporabljati zaščitno masko.

Preberite še:

Komentarji: