Komisija potrdila povezavo med smrtjo mlajše ženske in cepljenjem

Začasna zaustavitev uporabe cepiva Janssen bo postala trajna. Medtem v prihodnjih dneh v Slovenijo prihaja prva pošiljka zdravil proti covidu-19 molnupiravir.
Fotografija: Ob 6287 testih so sicer včeraj potrdili 2482 novih okužb. FOTO: Remko De Waal/AFP
Odpri galerijo
Ob 6287 testih so sicer včeraj potrdili 2482 novih okužb. FOTO: Remko De Waal/AFP

Po smrti mlajše ženske po cepljenju s cepivom proizvajalca Johnson&Johnson se je na pobudo zdravstvenega ministrstva Janeza Poklukarja sestala komisija in izvedla izredni nadzor nad dogodkom, javnost so danes seznanili s poročilom. Koordinator komisije Zoran Simonovič ugotavlja, da se je po cepljenju razvil sindrom tromboze s trombocitopenijo. Gre za nastanek strdkov v telesu ali možganih, v kombinaciji s stanjem, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov. »Kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki je prišlo do smrtnega izida. V imenu vseh članov komisije izrekam sožalje vsem svojcem in prijateljem. Obžalujem ta dogodek,« je zaključil Simonovič.

Sožalje zaradi smrti je izrekel tudi dr. Borut Štrukelj, ki je obenem dodal, da je bilo dekle cepljeno 16. septembra z enim odmerkom cepiva Janssen serijske številke XE393. »Gre za eno odmerno cepivo, ki se uporablja v večini držav v Evropi, Kanadi in ZDA. V kliničnih študijah in pri razvoju cepiva Janssen je sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena največjih kliničnih študij cepiv doslej. Poleg omenjenega cepiva je vektorsko DNK tudi cepivo AstraZeneca. Kot je bilo že večkrat povedano, je cepljenje z vektorskimi cepivi lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze, skupaj s trombocitopenijo,« je pojasnil Štrukelj.

Pogostost tromboze je v povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen ocenjena na manj kot ena na deset tisoč, se pa pojavnost nekoliko razlikuje med državami. »V ZDA uporabljajo samo cepivo Janssen, saj AstraZeneca ni dobilo dovoljenja za registracijo. V ZDA so zabeležili 28 tragičnih primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssen. To je približno en primer na 300.000 prebivalcev, predvsem pri skupini žensk med 30. in 37. letom. Če to skupino še zožimo, dobimo pojavnost 1,2 na 100.000 prebivalcev. V EU je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva Janssen in šest primerov smrti je nedvomno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen,« še poudarja Štrukelj.

Poklukar za trajno zaustavitev uporabe cepiva Janssen

Komisiji, ki je opravila izredni nadzor nad tragičnim primerom, se je zahvalil minister za zdravje. Ministrstvo se je s poročilom že seznanilo in bo zaključne ugotovitve preneslo tudi do posvetovalne skupine za cepljenje. Minister Poklukar je povedal, da bo predlagal ustavitev s cepljenjem Janssen oziroma da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči edino na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s prostoročnim podpisom. To bi pomenilo, da bi za zdaj še začasna zaustavitev cepljenja s cepivom Janssen postala trajna.

Minister je ob predstavitvi ugotovitev komisije poudaril tudi, da je vsako življenje sveto: »Pa ne zato, ker sem kot zdravnik zavezan, da bom vse življenje predan reševanju življenj. Temveč zato, ker sem pred vsemi funkcijami predvsem človek. Ne morem mimo dejstva, da je pred tedni zaradi cepiva preminulo mlado bitje. Smrt obžalujem ter vsej družini in prijateljem izrekam iskreno sožalje. O Katji in družini praktično vsakodnevno razmišljam,« je povedal in dodal, da se ga je ta smrt dotaknila.

Minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Minister pa je hkrati spomnil tudi na 5553 žrtev koronavirusne bolezni. Tudi vsak od njih ima ime in svojo družino. V luči tega je še enkrat izpostavil pomen vsakega življenja posebej, smrt pa je, tako minister, zato potrebno obravnavati pietetno, spoštljivo in z mislijo na svojce.

»Kot zdravnik se ves čas borim za življenje ljudi in kot minister v času epidemije delam isto. Odkar sem prevzel funkcijo ministra, se skupaj z ekipo borimo s tem najstrašnejšem virusom v sodobnem obdobju človeške zgodovine. Vsakodnevno prepričujem, prosim, rotim in svetujem prebivalkam in prebivalcem Slovenije, da se cepijo. Oznanjam pozitivne učinke cepljenja in pozivam, da se spoštujejo dogovorjeni ukrepi. Obiskujem bolnišnice, zdravstvene domove, lokalne skupnosti, gasilce, obrtne zbornice, gospodarstvenike in jih prosim za pomoč in sodelovanje. Ves čas pozivam tudi k strpnosti in medsebojnemu spoštovanju. To bom počel tudi v bodoče. Verjamem, da če kdaj, ta trenutek potrebujemo enotnost. Potrebujemo medsebojno razumevanje, sodelovanje in solidarnost. Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razdvoji, temveč stopimo skupaj in na ta način prebrodimo in premagajmo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami,« je pozval Poklukar.

V Slovenijo prihaja molnupiravir. FOTO: Merck & Co Inc. via Reuters
V Slovenijo prihaja molnupiravir. FOTO: Merck & Co Inc. via Reuters

V Slovenijo prihaja 21.000 zdravil proti covidu-19

V prihodnjih dneh v Sloveniji pričakujemo prvo pošiljko zdravila molnupiravir. Prispelo bo 21.600 enot za zdravljenje covidnih bolnikov. »Zdravilo prepreči nadaljevanje DNK verige virusa, na ta način se virus ne more sestaviti in se ne razmnožuje. Primerno je za vse, ki bodo izkazovali prve simptome bolezni, smisel pa je zmanjšanje števila hospitalizacij. Torej, če bo zdravnik ugotovil, da gre za simptome virusa sars-cov-2, potem bo že v prvem ali drugem dnevu treba jemati zdravilo. Jemalo se ga bo pet dni zapored, dvakrat po 800 miligramov,« je novo zdravilo opisal dr. Borut Štrukelj.

Ob 6287 testih so sicer včeraj potrdili 2482 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 39,5 odstotka. Včeraj je bilo obenem opravljenih 92.718 hitrih antigenskih testov, poroča sledilnik za covid-19. Število novih primerov tako upada. Povprečje zadnjih sedem dni znaša 2199, kar je 5,6 odstotka manj kot včeraj. Za 3,3 odstotka je upadla tudi 14-dnevna pojavnost; ta zdaj znaša 1761 na 100.000 prebivalcev.

Komentarji: