Borut Štrukelj: Odločitev glede AstraZenece je pravilna in pričakovana

Evropska agencija za zdravila trenutno opravlja preglede cepiv curevac, sputnik in novavax. Kdaj bodo registrirana, ni mogoče napovedati.
Fotografija: Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 290 na novo okuženih. Glede na število dnevno potrjenih novih okužb z novim koronavirusom je bilo epidemiološko stanje prejšnji teden nekoliko slabše kot teden prej, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje bo na današnjem rednem sestanku razpravljala o morebitnih spremembah pri ukrepih. 

image_alt
Novi ukrepi po obrnjenem vrstnem redu


Na dopoldanski novinarski konferenci sta stanje glede epidemije komentirala prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj



V tretji fazi kliničnega testiranja je trenutno 23 cepiv, je uvodoma povedal dr. Štrukelj. V EU oziroma Evropski agenciji za zdravila (Ema) potekajo trije tako imenovani tekoči pregledi: za cepiva curevac, sputnik (dokumentacija se dopolnjuje, pregled gre h koncu) in novavax.

Novavax se razlikuje po tem, da vsebuje protein, približuje se klasičnim cepivom, ki smo jih in jih še vedno uporabljamo proti virusnim oziroma bakterijskim boleznim, je povedal. Učinkovito je 90-odstotno, kažejo raziskave, učinkovit je tudi proti britanski in južnoafriški različici, a njegove prilagoditve na mutacije trajajo nekoliko dlje. Kdaj lahko pričakujemo dovoljenja za uporabo, ni znano. Najverjetneje bo v EU dovoljenje najhitreje dobilo cepivo curevac. 

Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, strokovnjak za biomedicinska zdravila. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, strokovnjak za biomedicinska zdravila. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odločitev Eme in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede cepiva AstraZenece je pravilna in pričakovana, je komentiral. Cepivo je varno in učinkovito. Strdki naj bi se po cepljenju pojavili v manj kot enem primeru na milijon cepljenih, kar je bistveno manj kot pri, denimo, kontracepcijskih tabletah, kjer je verjetnost nastanka strdka tisoč na milijon. Države imajo različne strategije cepljenja s tem cepivom, verjetno pa se bo tudi v Sloveniji s tem cepivom začelo cepiti tudi osebe nad 65 let.

​Prav tako je pojasnil, da so vektorska cepiva – AstraZeneca, Johnson & Johnson, sputnik – sestavljena iz sesalske celične strukture. Celica HEK293 je bila zgodovinsko izolirana iz spontano abortiranega osebka leta 1971. Ničkolikokrat je bila nato prenesena v laboratorije in modificirana, zato ni mogoče trditi, da cepivo vsebuje celico v zvezi z nerojenimi osebki. 

Testiranje zaposlenih v šolah brez posebnosti


Dober in mesec in pol je minilo, odkar so se učenci vrnili v šolske klopi, je povedal Pečan. Počasi pridobivajo informacije o posledicah, ki so nastale med šolanjem na domu. Kot je pojasnil, ni enakega nivoja znanja, kot je bil dosežen v podobnem časovnem obdobju v preteklih letih, a ni vse tako črno. Govorjenje o izgubljenih generacijah je po njegovem pretirano. Velika večina učencev je bila vesela vrnitve v šolske klopi. Treba pa bo dobro načrtovati, kako se bo znanje nadoknadilo letos in v prihodnjih šolskih letih.

image_alt
Poskusni e-test že pokazal težave preverjanja na daljavo


Tedenska testiranja zaposlenih v šolah potekajo večinoma brez posebnosti, je komentiral. Občasno so serije testov povzročile nekaj zmede, a tudi to zdaj poteka bolj ali manj brez posebnosti. Enako velja tudi za cepljenje, ki poteka z AstraZeneco in se je za en teden prekinilo.

Preberite še:

Komentarji: