Od Plavškega Rovta pa vse do vrha Golice

Narcise cvetijo na vseh nadmorskih višinah. Naval obiskovalcev. Miss narcis prihodnji konec tedna.
Fotografija: Lokalna naravna znamenitost, ki ji domačini pravijo ključavnice. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Lokalna naravna znamenitost, ki ji domačini pravijo ključavnice. FOTO: Blaž Račič/Delo

Po dolgi in s snegom bogati zimi ter nato toplih pomladnih dneh so se narcise na pobočjih Golice skoraj sočasno zbudile na različnih nadmorskih višinah – vse od manj kot tisoč metrov nad morjem do vrha 1836 metrov visoke gore. Belina narcisnih poljan in sladkobne vonjave, ki se širijo tamkaj, privabljajo pohodnike od blizu in daleč.

Ko smo se sredi tedna sprehodili skozi Planino pod Golico, v kraju ni bilo nikakršnega vrveža planincev, pohodnikov in drugih radovednežev, ki bi jih pričakovali v času, ko na narcisnih poljanah cveti lokalna naravna znamenitost, ki ji domačini radi rečejo ključavnica. V okrepčevalnici pod žičnico Španov vrh so posedali trije domačini in se greli na toplem pomladnem soncu ter ugotavljali, da od vrveža, ki je kraj zaznamoval pretekli konec tedna, ni ostalo nobenih sledov. Med tednom je Planina pod Golico ovita v mir in tišino, topli sončni žarki in jasno vreme, ki omogočata lepe razglede na bližnjo in daljno okolico, se zdita rezervirana zgolj za domačine, saj so pohodniki med tednom redki.


Izbirali bodo najlepšo


Povsem drugačna je podoba ob sobotah in nedeljah v maju, je povedal novi predsednik turističnega društva Golica Miha Smolej - Uric. Domačini in mnogi drugi ga poznajo kot gospodarja turistične kmetije, ki je priljubljena zlasti med mlajšimi obiskovalci; ti se po Planini pod Golico radi zapeljejo s kočijo ali se po okolici razgledajo s konjskega hrbta. Minuli konec tedna je bilo na Golici in v okolici vsaj tisoč obiskovalcev, je ocenil Smolej. Zasedena so bila vsa parkirna mesta, avtomobili so stali tudi ob robu ceste. Največ je bilo slovenskih registrskih oznak. Obiskovalci so zelo disciplinirani in kljub velikemu navalu slabe volje zaradi parkiranja ni bilo, je povedal. Upa, da bo podobno ves maj, ko bodo narcise še cvetele, predvsem pa prihodnji konec tedna, ko bodo v Planini pod Golico na osrednji prireditvi izbirali miss narcis.

Miha Smolej ne pomni, da bi se narcise v tako velikem številu razcvetele na vseh nadmorskih višinah hkrati, od Plavškega Rovta, kjer to običajno najprej naredijo, pa vse do vrha Golice, kjer se navadno najpozneje pokažejo v vsej svoji lepoti. Smolej to pripisuje dejstvu, da je sneg ob za zgodnjo pomlad zelo toplem vremenu skopnel razmeroma hitro, toplota pa je prebudila narcise – tudi tiste na višjih legah. Tako je zdaj mogoče celo iz doline opazovati pobeljene narcisne poljane v Plavškem Rovtu, belina, ki se je zlila s snegom, pa se je tako s cvetočimi narcisami vrnila na pobočja Golice.
 

Dodaten motiv za obisk


Nad nebeško belino pobočij so bili po končani turi navdušeni češki pohodniki, ki so do koče na Golici, kjer so prespali, prispeli s Stola. Na Golico so prišli v sklopu spoznavanja Karavank, je povedala Alice, in čeprav so vedeli za narcise, takšnih belih poljan še niso videli. Prišli so zaradi narave, ki je enkratna, cvetoče narcise so le dodaten bonus, je ugotavljala in po belini postavila na prvo mesto Krvavko, kjer so občudovali največ teh cvetic. Ko se bodo vrnili domov, bodo o Golici in narcisnih poljanah pripovedovali prijateljem in jim priporočili obisk, je zagotovila Alice, ki je opazila tudi, da so domačini te cvetlice vzeli za svoje, saj so številni avtomobili opremljeni z nalepkami narcis.

Korl Ravnikar z Murove na Jesenicah gre vsaj enkrat v letu na Golico, na Španov vrh, kamor maja ob koncu tedna vozi tudi sedežnica, pa se povzpne večkrat na leto. Narcise so le dodaten motiv za obisk, je dejal in opomnil, da je siceršnja turistična ponudba v kraju šibka. Od nekdanjega hotela Belcijan sredi Planine pod Golico, ki je zaprt že leta, ni ostalo nič, zgodbe iz Belcijana so pozabljene, spomini na nekdanjo slavo hotela in tukajšnjega turizma pa so že skoraj zamrli.

Tako se za zdaj domačini in obiskovalci lahko okrepčajo le na spodnji postaji sedežnice, konec tedna tudi na zgornji postaji, medtem ko domačo hrano ponujajo samo na kmečkem turizmu Betel. Priložnosti je veliko, pravi Smolej; potencial vidi predvsem v miru, ki ga obiskovalcem iz mest ponuja narava, njen rastlinski in živalski svet, podpira tudi nove turistične ponudnike. Tako bo v prihodnjih dneh vrata odprla okrepčevalnica s prenočišči v Javorniškem Rovtu, ki jo je zasnoval Uroš Dragojević.


Krasne tudi v meglicah


Po priporočilu čeških pohodnikov smo se dan pozneje povzpeli na Krvavko, vrh vzhodno od Golice, kjer so narcise že pobelile strmo pobočje. Ob oblačnem vremenu so poljane manj privlačne za obisk, čeprav pravega razloga, da bi zato ostali doma, ni. Cvetočih in dehtečih narcis oblaki na nebu ne motijo, prav tako ne meglice, ki so se z avstrijske strani Karavank dvigovale nad greben in so očem pohodnikov poskušale prikriti skrivnosti poljan okoli Golice. Meglicam ni uspelo, narcise so ponosno razkazovale svojo lepoto.

Oblačno vreme skupine upokojencev iz Moravč ni odvrnilo od namere, da bi si ogledali čudo narave, ki mu ni para daleč naokoli. Slabo vreme ni ovira, je dejal Štefan Korošec, ki je prijatelje pripeljal na Golico; sam jo je obiskal že večkrat, preostali člani družbe pa še ne. Z obiskom so pohiteli, da bi narcise lahko opazovali v času najbolj bohotnega cvetenja, je pojasnil Korošec, Rezka Matak pa je dodala, da bodo domačim in prijateljem priporočili obisk.

Z obiskom v teh dneh so zadovoljni v planinskem domu Pristava v Javorniškem Rovtu, je povedal Jože Repe. Ljudje pohvalijo gostinsko ponudbo, več rezerve je še pri namestitvah v domu, kjer imajo v šestih sobah 36 postelj. Planinci redko prespijo, je dodal, večkrat se ustavijo tujci, ki si na poti na morje ali z morja vzamejo kakšen dan za spoznavanje tamkajšnje narave.
 

Avrikelj, encijan, murke ...


Kdor bo zamudil narcise, si bo lahko od konca maja ali začetka junija ogledal še cvetoče avriklje in encijane na planini Struška, potem pa še murke, zamudnike že vnaprej tolaži Repe. Poleti, ko planinci najbolj oblegajo Julijce, so Karavanke še primernejše za počitnice: gneče ni, več je miru in priložnost za užitke v naravi in sprostitev, je Repe razkril nekaj skrivnosti, ki jih hranijo tamkajšnje planine.

Komentarji: