Od srede do srede: O povolilni kombinatoriki in zakulisnih igrah

Markeš v komentarju z Žerdinom ugotavlja, da ni junaka, ki bi lahko z gotovostjo rekel, da Janša bo ali pa ne bo sestavil vlade.
Fotografija: FOTO: Aleš Černivec/delo
Odpri galerijo
FOTO: Aleš Černivec/delo

»Tisto, kar se dogaja, je pomembno, vendar je nevidno,« je v uvodu videokomentarja povedal Ali Žerdin. S tem je mislil na lovljenje 46, 47 oz. 48 glasu  za sestavo nove vlade. Delova komentatorja sta nadaljevala z metaforiko podvodnega lova, v katerem je treba iz jate izključiti najšibkejše, s čimer sta imela v mislih to, da se med seboj pogovarjajo predsedniki strank.

Kaj se bosta torej jutri neformalno pogovarjala (in dogovorila) Borut Pahor in Janez Janša?

»Jutri se bosta pogovarjala o tem, kako se lovi ribe,« je dejal Markeš, »ribe, pa sardelce in tune,« je v šali dodal Žerdin.
»Gre za resnejšo zadevo, pri kateri je sicer relativen zmagovalec jasen, vse ostalo pa je pod kar velikim vprašajem,« je dejal Žerdin. Markeš je dodal, da je Marjan Šarec v intervjuju za Delo dokončno ovrgel možnost, da bi šel v koalicijo z Janšo. »Je pa možen prebeg v desni tabor SMC in SD, vse ostalo je nerealistično,« razmišlja Markeš in doda, da ni junaka, ki bi lahko rekel, da Janša bo ali pa ne bo sestavil vlade.


 

Bo SD šla v koalicijo z Janšo?


Smo v situaciji, ki ni nova; zgodovinski sporazum med SDS in SD je vroča mokra želja našega predsednika že dlje časa, saj je že prej nakazoval na to, kar pa je blazno nevarno, je opozoril Markeš.

»Kar je perverzija zgodovine je v tem, da je ta koalicija že obstajala, a je imela mediatorja Janeza Dernovška,« je dejal Žerdin.
Bo kapital spodrinil demokracijo? »Četudi na zunaj deluje, da med SD in SDS vlada velika razlika, bi lahko na primeru Teš 6 trdili nasprotno,« je dejal Žerdin.

Ob koncu sta se dotaknila tudi ideje, da za mandatarja postavimo dobrega direktorja ali menedžerja, kar je po mnenju Markeša povsem zgrešeno. »Mi potrebujemo državnike, ki sicer razumejo ekonomijo, potrebujemo pa tudi rehabilitacijo političnega govora. Politiki je treba vrniti čast,« je Markeš citiral Golobiča.

***
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Komentarji: