Od srede do srede: Premier predstavlja državo. Tudi na twitterju

Tokrat sta Delova komentatorja vzela pod drobnogled Janševo čestitko ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in izmotavanje zunanjega ministra Anžeta Logarja.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš komentirata Janševo čestitko na twitterju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš komentirata Janševo čestitko na twitterju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Delova komentatorja sta najprej spregovorila o udeležbi zunanjega ministra Anžeta Logarja na mednarodni konferenci, na kateri je moral odgovarjati na vprašanje, ali je slovenska vlada priznala zmago Joeja Bidna. Izmotaval se je. Kaj nam to izmotavanje pove, je sogovornika najprej vprašal Ali Žerdin.Janez Markeš je odgovoril, da nam to izmotavanje lahko pove le dvoje. Najprej, da je Logar nevešč diplomatskih veščin, ki bi jih na svoji funkciji moral imeti, če bi jo želel uspešno opravljati. Drugo pa je bolj v smislu opombe, kako žalostno je, če človek ni samostojna in avtonomna osebnost in se mora izmotavati iz neprijetnih vprašanj namesto drugih ljudi. To izmotavanje pa je pravzaprav oblika laži, je dodal Markeš.Minister Logar je trdil, da je premier Janez Janša, ko je čestital zmagovalcu ameriških volitev Donaldu Trumpu, to pravzaprav storil s svojega zasebnega twitter računa. In ker gre za zasebni račun, naj bi šlo tudi za zasebno gesto predsednika vlade. A Žerdin se je vprašal, ali predsednik vlade tovrstno zasebnost v resnici ima? Janez Markeš: »Nima je. Ko predsednik vlade priseže, ni prisegel za osemurni delovnik, pač pa za en mandat. Državo takrat predstavlja v vsakem relevantnem trenutku dneva.«

​Markeš je dodal, da se je Janša ob čestitki Trumpu izražal javno, ne zasebno. Tudi ko predsednik vlade nekaj pripomni v diskretnih diplomatskih pogovorih, velja to za stališče države, ne pa za stališče, izrečeno v diskretnosti zaupnega sestanka. Zadrega, iz katere se je moral minister Logar izvleči v tem primeru, je bila precej velika, sta si bila edina komentatorja. 

Preberite še:

Komentarji: