Odbor za finance zavrnil referendumsko pobudo

Odbor je ocenil, da predlog opozicije za razpis predhodnega referenduma ni primeren.
Fotografija: Opozicija trdi, da zakon ne rešuje problema pokojninske vrzeli. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Opozicija trdi, da zakon ne rešuje problema pokojninske vrzeli. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Parlamentarni odbor za finance je pričakovano odločil, da predlog štirih opozicijskih strank, da naj se za vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu razpiše predhodni posvetovalni referendum, ni primeren. Predlagatelji so vladi očitali, da zakon ne rešuje financiranja pokojnin, ampak omogoča neomejeno politično kadrovanje v državnih podjetjih, koalicijski poslanci so trdili nasprotno.

image_alt
Referendumska pobuda v rokah Desusa


Poslanske skupine Levica, SD, LMŠ in SAB so predlagale razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o demografskem skladu, saj menijo, da so predlagane rešitve škodljive in ne bodo rešile problema podhranjenosti javne pokojninske blagajne. Prepričani so namreč, da bo vlada z ustanovitvijo sklada v predlagani obliki »pridobila nove vzvode za poseganje v nadzorne odbore državnih družb in njihovo privatizacijo«.

Koalicijski poslanci in tudi predsednik odbora Robert Polnar so trdili, da so predlagane rešitve v korist upokojencem in da bo ključno besedo pri imenovanju organov ter sprejemanju aktov sklada imel državni zbor, in ne vlada. Luka Mesec (Levica) pa je opozoril, da bo torej to v rokah vsakokratne koalicije, ki bo lahko imenovala nadzornike po svojem okusu. Poudaril je tudi, da v 11-članskem nadzornem svetu ne bo niti enega predstavnika delavcev.

»Občutek je, da je v Sloveniji stvari težko premakniti na bolje,« pa je menil Jožef Horvat (NSi), ki je bil kritičen že do samega referendumskega vprašanja.

V odboru svojega mesta nimajo nepovezani poslanci, kljub drugačnim napovedim pa so na sejo prišli poslanci LMŠ. O referendumski pobudi bo sredi maja odločal še državni zbor.

Komentarji: