Odvzetega goveda niso usmrtili niti oddali v zakol

Kot je pojasnila Uprava RS za varno hrano, nobene živali niso usmrtili. Pravni zastopnik kmetije pa je na ministrstvo vložil pritožbo proti odločbi uprave.
Fotografija: Lokacije so na območju savinjske in jugovzhodne regije. Zaradi interesov postopka, ki še poteka, konkretnejših podatkov ne morejo razkriti. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Lokacije so na območju savinjske in jugovzhodne regije. Zaradi interesov postopka, ki še poteka, konkretnejših podatkov ne morejo razkriti. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Jure Eržen/Delo

Na kmetiji pri Krškem odvzeto govedo so premestili na štiri lokacije po državi, nobene živali niso usmrtili ali oddali v zakol, so za STA povedali v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Medtem je pravni zastopnik kmetije po pisanju portala 24ur na kmetijsko ministrstvo vložil pritožbo proti odločbi uprave.

»Lokacije so na območju savinjske in jugovzhodne regije. Zaradi interesov postopka, ki še poteka, konkretnejših podatkov ne moremo razkriti,« so zapisali v upravi in dodali, da so na vseh izvedli uradni nadzor glede izpolnjevanja pogojev v zvezi z dobrobitjo živali in zagotavljanja ustrezne veterinarske oskrbe. Glede postopka drugega niso razkrili, ker, kot so poudarili, upravnoinšpekcijski postopek še poteka.

Vložili so pritožbo proti odločbi uprave

Medtem je odvetniška pisarna Matoz, ki v primeru odvzema krav zastopa kmeta iz okolice Krškega, na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila pritožbo proti odločbi uprave, piše 24ur.com. Inšpekcijskemu organu zaradi številnih kršitev različnih zakonov predlaga, da odločbo odpravi kot nezakonito. Poseg v pravice kmeta je bil po njihovem mnenju prestrog, pa tudi v nasprotju z dejanskim stanjem na terenu, navaja portal.

Odvzem 24 glav goveda se je zgodil sredi novembra. Nekateri so to povezovali z uveljavitvijo novele zakona o zaščiti živali, ki je med drugim uzakonila prehodne hleve za začasno ali trajno odvzete rejne živali, a v upravi so povezavo zanikali, saj da možnost trajnega odvzema živali velja že deset let. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je začela izredno preverbo odvzema, pravilnost postopka ima pod drobnogledom tudi upravna inšpekcija.

Preberite še:

Komentarji: