Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Orbánovi nasveti Janši za zmago na volitvah

Na konvenciji SDS bo stranko podprl tudi Orbán. 
Janez Janša bo na jutrišnji konferenci predstavil tudi program. FOTO: Tomi Lombar/Delo/
Janez Janša bo na jutrišnji konferenci predstavil tudi program. FOTO: Tomi Lombar/Delo/
Zoran Potič, Katarina Bulatović
10. 5. 2018 | 14:16
11. 5. 2018 | 11:16
4:26
Ljubljana – Jutrišnja konvencija stranke SDS v Celju predstavlja enega od vrhuncev pred junijskimi volitvami. Njene visoke cilje bo prišel podpret tudi kontroverzni madžarski premier Viktor Orbán. SDS je kampanjo Zate.si sprožila že konec lanskega decembra.

Slabe tri tedne pred volitvami bo Janeza Janšo in SDS podprl madžarski premier Viktor Orbán (prišel bo tudi vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber v evropskem parlamentu). To se bo zgodilo na dveh dogodkih, in sicer na mini konvenciji v Lendavi in zvečer v Celju. Orbán je Janšo podprl že lani na kongresu SDS v Mariboru.

Tesne vezi med Orbánom in Janšo se prepletajo tudi na medijskem področju, saj je madžarski kapital večinsko prisoten v založniškem podjetju Nova obzorja, katerega 44-odstotna lastnica je tudi SDS. Po raziskavi Mladine je madžarski kapital, ki podpira propagandni medijski stroj SDS (Nova 24TV, Demokracija, spletni portali), tesno povezan z madžarskimi oligarhi, ki tvorijo Orbánov medijski imperij.

Janšo in Orbána družijo podobni pogledi na evropsko prihodnost in domnevno ogroženost evropske kulture. Oba poudarjata zavarovanje meja pred begunci in migranti, kar je ena od ključnih programskih točk SDS, ki jih bodo predstavili na konvenciji v Celju.
 

Janševe težave s pravosodjem


Stranka SDS je v slovenskem političnem prostoru svojevrsten fenomen, saj ima na čelu voditelja, ki je predsednik stranke že 25 let. V tem obdobju je stranka večino časa preživela v opoziciji, je pa Janez Janša dobil dvakrat priložnost voditi vlado. Najprej leta 2004, ko je uspešno predsedoval EU. 

SDS je nato leta 2012 dobila še eno priložnost sestaviti vlado, potem ko je bil neuspešen Zoran Janković, a je vlada vzdržala le dobro leto, saj so koalicijski partnerji zapustili SDS, ko se je pokazalo, da Janša ne zmore prepričljivo pojasniti izvora svojega premoženja. Po šestih letih tožilstvo od prvaka SDS terja pred sodiščem za 400.000 evrov nepojasnjenega premoženja, a je sodišče zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora poslalo v ustavno presojo. S tem Janševih težav s pravosodjem ni konec, saj primer Trenta še ni končan z obsodilno ali oprostilno sodbo.

Potem ko se je Janez Janša leta 2014 po odločitvi ustavnega sodišča vrnil iz zapora po razveljavitvi pravnomočne sodbe v primeru Patria, je napovedal boj proti sodbi z vsemi političnimi in pravnimi sredstvi. V tem primeru zahteva od države odškodnino v višini 900.000 evrov.

SDS je po volitvah 2014 omejila svoje delovanje v parlamentu, ker še vedno trdijo, da so bile zadnje volitve ukradene. Da so le polovično delovali v državnem zboru, priča podatek, da niso nikoli predlagali svojega podpredsednika, zato je podpredsedniško mesto, ki pripada opoziciji, ostalo prazno ves čas mandata.


Največ interpelacij


Tudi zadnje obdobje so SDS pretresale kadrovske težave, saj je stranko zapustilo nekaj nekoč prepoznavnih članov (Dragutin Mate, Dimitrij Rupel, Vera Ban), izgubili so tudi dva poslanca (Andrej Čuš in Zvonko Lah). Medtem ko je bilo 19 poslancev največje opozicijske stranke na sejah državnega zbora in glasovanjih v tem mandatu zastopanih malo pod povprečjem, so bili od vseh poslanskih skupin z 2980 vloženimi poslanskimi vprašanji in pobudami ter 373 vloženimi dopolnili najbolj aktivni, kažejo podatki Parlametra.

Skupina njihovih poslancev je rekorderka tudi v številu vloženih interpelacij. V tem mandatu jih je od desetih vložila osemkrat, od tega enkrat s prvopodpisanim Janezom Janšo proti vladi, dvakrat proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in dvakrat proti ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine