Ostati stranka enega človeka ali skreniti z Erjavčeve poti?

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in Borut Stražišar sta izvršnemu odboru Desusa pojasnila svoje stališče do zadržkov, ki ju ima do njune kandidature za predsednika Desusa kadrovska komisija stranke.
Fotografija: Seja organov stranke Desus - Karl Erjavec 27.11.2019
[politika,Desus,stranke,Karl Erjavec]
Odpri galerijo
Seja organov stranke Desus - Karl Erjavec 27.11.2019 [politika,Desus,stranke,Karl Erjavec]

Ljubljana – Vsa tri imena kandidatov za predsednika Desusa bodo ostala v igri, je po končani seji izvršilnega odbora te koalicijske stranke povedala kandidatka za predsednico Desusa, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec

Kot je dejala, se ji pred januarskim kongresom stranke ne zdi ključno, da se preštevajo po delegatih, želi si demokratične izbire prihodnjega predsednika stranke in si v prihodnje želi več demokratičnega vodenja. »Če bom zmagala, to gotovo ne bo stranka enega človeka. Predvsem pa si želim, da člani stranke dobijo možnost demokratične izbire, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do resnega osipanja članstva,« je za Delo povedala Pivčeva.

V zadnjem obdobju je Desus v krizi, razprtije znotraj stranke so številnim članom odvzele upanje in mnogi so napovedali izstop iz stranke. Če ji ne bi o uspelo zmagati, si želi še naprej ostati na položaju kmetijske ministrice. Borut Stražišar je dejal, da pričakuje več razprave o programu stranke in predvsem o problemih sedanjih upokojencev in tistih, ki odhajajo v pokoj. Težave starajoče družbe se kažejo na številnih frontah in tem težavam bi se stranka morala bolj intenzivno posvetiti, je dejal Stražišar. 

Erjavčevega dela na terenu, lobiranja za delegatske glasove pred volilnim kongresom, Stražišar ni želel komentirati. »V prednost si štejem, da doslej še nisem bil v nobeni stranki....ne proti gospodu Erjavcu ne proti gospe Pivčevi nimam nič. Za kandidaturo sem se odločil, ker na terenu kot občinski svetnik vidim, da se za upokojence ne naredi dovolj,« je dejal Stražišar. 

...
...


Če je bilo karkoli narobe pri projektu, ki je v breme Pivčevi, je Erjavec dejal, da bodo o tem odločali pristojni organi, mu pa vsi zagotavljajo, da je glede tega vse v redu. 

»Bomo videli, 18. Januarja bo kongres. Jaz imam občutek, da bom premagal vse ovire, ki se nastavljajo v koaliciji in opoziciji,« je dejal Karl Erjavec. Dejal je, da posebne kampanje ne bo imel. Če bo zmagal januarja, Erjavec ne vidi razloga, zakaj Pivčeva ne bi nadaljevala dela kmetijske ministrice. 
 

Vsebinski zadržki do kandidatur 


Kadrovska komisija Desusa je ob obravnavanju kandidatur Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja sicer ugotovila, da oba izpolnjujeta formalne pogoje in ju je uvrstila na listo za predsednico oziroma predsednika stranke. Obenem pa je do obeh kandidatur izrazila vsebinske zadržke.

Ti zadržki se glede Pivčeve nanašajo na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo.

Glede Stražišarja pa ima komisija zadržek, ker se je v Desus včlanil šele v postopku evidentiranja za položaj predsednika stranke in ga znotraj članstva malo poznan. Stražišar je bil na Desusovi listi na lokalnih volitvah leta 2018  izvoljen za občinskega svetnika na Jesenicah.

Preberite še:

Komentarji: