Otroška srčna kirurgija se seli na razbeljeni politični parket

Državni zbor bo pretresal težave zdravljenja otrok - Slovenija išče zdravnike za otroška srca po več poteh.
Fotografija: Zdenka Čebašek Travnik je opozorila, da po odhodu domačih zdravnikov zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami ne bo več varno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zdenka Čebašek Travnik je opozorila, da po odhodu domačih zdravnikov zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami ne bo več varno. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Bolje bi bilo, da bi otroke pošiljali v tujino, kot da občasno prihajajo v UKC tuji kirurgi, je v imenu zdravniške zbornice povedala njena predsednica Zdenka Čebašek Travnik pred izredno sejo državnega zbora, posvečeno izrednim razmeram na otroški srčni kirurgiji.

Tik pred volitvami se najzahtevnejša medicinska stroka – otroška srčna kirurgija – seli na politični parket. Sklicatelji izredne seje, poslanci in poslanke SDS in NSi, so pripravili priporočila za izboljšanje razmer v obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Izredne razmere so nastale zaradi odhodov in napovedanih odhodov zdravnikov. Poslanci predlagajo, naj vlada zagotovi, da bodo zdravniki v času odpovednega roka opravljali urgentne posege, da sklene pogodbo s priznano univerzitetno kliniko v eni izmed sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, da v najkrajšem možnem času pripravi osnutek sanacijskih ukrepov, da zagotovi prevoz najbolj urgentnih otrok z vladnim letalom Falcon ali helikoperjem do tuje klinike, in da naredi vse potrebno, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen. Poslanci in poslanke drugih političnih opcij so včeraj obiskali pediatrično kliniko UKC in se tam na lastne oči prepričali, kako poteka zdravljenje.

V UKC so povedali, da bodo zdravniki, ki so dali odpoved, delali do takrat, ko bodo prišli nadomestni zdravniki. UKC je podpisal pogodbe s šestimi kirurgi iz Prage, ki bodo dvakrat mesečno operirali v Ljubljani, s pediatrom – intenzivnim kardiolgom s Češke in s šestimi hrvaškimi pediatri intenzivisti z Reke, med njimi sta dva interventna kardiologa. Prejšnji teden je UKC objavil razpis za domače zdravnike. Če bo prihajalo do težav, bodo z dekreti premestili zdravnike iz drugih oddelkov pediatrije na kardiološkega.
 

Inštitut brez kadra


Hkrati z UKC si prizadeva najti ustrezne kadre tudi Nacionalni inštitut za srčne bolezni, ki ga je ustanovila vlada pod blagovno znamko prof. dr. Igorja Gregoriča iz ZDA. Gregorič je pred nekaj leti vodil mednarodno komisijo za izredni strokovni nadzor nad obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Inštitut bi moral začeti z delom že ta mesec, a prav zaradi tega, ker nima kadra, je začetek njegovega dela premaknjen na julij.

Zdenka Čebašek Travnik je opozorila, da po odhodu domačih zdravnikov zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami ne bo več varno. Meni, da bi se moralo vodstvo UKC ravnati po priporočilih Gregoričeve komisije: skleniti pogobo s tujim centrom, ne pa s posameznimi zdravniki. Pet tujih zdravnikov ne more nadomestiti 20 domačih, je dejala, zato bi bilo bolje, da bi vse otroke pošiljali na zdravljenje v tujino.

V UKC so potrdili, da gre za kratkoročno rešitev; izobraziti je treba nove domače zdravnike. Zdravniška zbornica še ni sprožila nobenega izrednega strokovnega nadzora zaradi domnevnih napak pri zdravljenju otrok, za katere je dobila prijave lani. Razlog je v dejstvu, da tuji eksperti ne želijo sodelovati v nadzorih, ko slišijo, da bi se njihove ugotovitve lahko uporabile tudi v sodnih postopkih. V tujini take ureditve ne poznajo.

Komentarji: