Obrtno-podjetniška zbornica proti vnovičnemu zapiranju dejavnosti

Število hospitalizacij narašča, obrtno-podjetniška zbornica pa sporoča, da ne bo še enkrat pristala na zapiranje ali omejevanje dejavnosti.
Fotografija: Gostinstvo nikoli ni bilo vir okužb, kar kažejo tudi podatki sledilnika za covid-19, je prepričan predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Gostinstvo nikoli ni bilo vir okužb, kar kažejo tudi podatki sledilnika za covid-19, je prepričan predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V preteklem tednu je bilo v Sloveniji potrjenih skoraj 3000 primerov okužb z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo teden prej 2166. Občutno, skoraj za dvakrat, se je povzpelo število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, umrlo je devet covidnih bolnikov.

23. avgusta se je v bolnišnicah zdravilo 86 bolnikov, okuženih s covidom, od tega jih je bilo 19 na intenzivnih oddelkih. Do 29. avgusta se je število povzpelo na 141 (27 na intenzivnih oddelkih).
 

»Število pacientov se eksponentno veča«


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 37 bolnikov s covidom, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje. Strokovni direktor Matjaž Vogrin opozarja, da nadaljnje naraščanje števila bolnikov s covidom-19 vodi v okrnjeno oskrbo ostalih bolnikov. Zato ponovno poziva ljudi k cepljenju.

»Več ljudi, kot bo cepljenih, manjši bo četrti val in bolnišnice bodo lahko izvajale svoje storitve tudi na ostalih področjih. V primeru, da bo prišlo do takšnega vala, kot je bil drugi in tretji val, pa bodo bolnišnice zablokirane in bodo lahko izvajale le urgentno službo in skrbele za onkološke bolnike, vsi ostali bolniki pa bodo morali počakati,« je v današnji izjavi za javnost povedal Vogrin.

Število bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor se je v zadnjih desetih dneh podvojilo, od petka so jih sprejeli še sedem. Za bolnike s covidom-19 so tokrat uredili prostore v krilu oddelka za psihiatrijo, od nedelje pa so štirje nameščeni tudi v prostorih oddelka za nevrokirurgijo, so za STA pojasnili v kliničnem centru.

»Na žalost smo že priča četrtemu valu. Število pacientov se v zadnjih dveh tednih eksponentno veča, zato smo v skladu z državnim načrtom aktivirali že drugo fazo pandemskega načrta. Na žalost so predvidevanja za naslednje tedne in mesece slaba in pričakujemo še bistveno večje število pacientov, tako v naši ustanovi kot v ostalih bolnišnicah,« je povedal Vogrin.

Matjaž Vogrin je pojasnil, da imajo tako kot v ostalih bolnišnicah tudi v UKC Maribor načrt pripravljenosti na novi val epidemije. FOTO: Tadej Regent/Delo
Matjaž Vogrin je pojasnil, da imajo tako kot v ostalih bolnišnicah tudi v UKC Maribor načrt pripravljenosti na novi val epidemije. FOTO: Tadej Regent/Delo


Pojasnil je, da imajo tako kot v ostalih bolnišnicah tudi v UKC Maribor pripravljen načrt pripravljenosti na novi val epidemije. A kljub intenzivnim pripravam so zaskrbljeni. »Skrbi nas enormno število pacientov, ki ga pričakujemo. Vedeti je treba, da vsak novi covidni pacient, ki ga zdravimo, pomeni, da je kader in prostor, namenjen temu pacientu, odvzet ostalim pacientom, ki v tem času ne morejo priti na vrsto. Zaradi tega se podaljšujejo čakalne vrste, še posebej pri elektivnih obravnavah, in to nas zelo skrbi,« je povedal strokovni direktor.

V UKC Maribor je trenutno cepljenih proti covidu-19 okoli 66 odstotkov zaposlenih. Gledano po posameznih poklicnih skupinah, je cepljenih 92 odstotkov zdravnikov, 66 odstotkov diplomiranih medicinskih sester in okoli 50 odstotkov srednjih medicinskih sester. Vogrin si želi, da bi se cepilo več ljudi.
 

OZS: Pogoj PCT odvrača stranke


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v primeru novega vala epidemije covida-19 ne bo pristala na morebitno vnovično zapiranje ali omejevanje dejavnosti. Tako so danes sklenili člani upravnega odbora zbornice, ki so se zavzeli tudi za to, da država čim prej omogoči brezplačno samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu.

»Kljub neugodni epidemiološki sliki, pa v OZS ne bomo pristali na morebitno vnovično zapiranje ali dodatno omejevanje dejavnosti. Poleg tega je testiranje zaposlenih časovno zamudno in moti delovne procese. Zato želimo, da vlada čim prej omogoči samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu, prav tako pa naj krije tudi stroške teh testov,« je stališča upravnega odbora OZS strnil predsednik zbornice Branko Meh.

Članica upravnega odbora Katarina Hohnjec je prepričana, da bi bilo ključno omogočiti samotestiranje zaposlenih, saj delavci zdaj v vseh mogočih vremenskih razmerah čakajo več ur v vrsti za testiranje. »V mojem podjetju je izmed 15 zaposlenih deset necepljenih. Testiranje vzame ogromno časa, kar moti delovne procese, obenem pa povzroča veliko nejevolje med delavci,« je pojasnila.

Da krize še nekaj časa ne bo konec, pa je prepričan predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. »Ukrepi se ne smejo spreminjati z danes na jutri, saj se moramo na to pripraviti. Predvsem pa morajo biti ukrepi smiselni in uresničljivi,« je poudaril.

Testiranje vzame ogromno časa, kar moti delovne procese, obenem pa povzroča veliko nejevolje med delavci, je pojasnila<br />
Članica upravnega odbora OZS Katarina Hohnjec. FOTO:<strong> </strong>Leon Vidic/Delo
Testiranje vzame ogromno časa, kar moti delovne procese, obenem pa povzroča veliko nejevolje med delavci, je pojasnila
Članica upravnega odbora OZS Katarina Hohnjec. FOTO: Leon Vidic/Delo


Cvar je ob tem poudaril, da gostinstvo nikoli ni bilo vir okužb, kar kažejo tudi podatki sledilnika za covid-19. »Zato tudi ne razumemo, zakaj PCT pogoj za gostinstvo in turizem. To namreč odvrača goste, kar pomeni tudi manjši dobiček podjetij,« je še poudaril.

Člani so na seji izpostavili tudi dileme delodajalcev, kaj storiti, če se delavec ne želi testirati ali cepiti. »Če bomo prisili delavce, da si sami plačajo teste, bo prišlo do množičnih odpovedi. Vendar pa delavce potrebujemo, zlasti v panogi gostinstva in turizma,« je dejal predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut.

Tudi med prevozniki je zavrelo, ko se je izvedelo, da bo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morda tudi za prevoznike. »Vendar smo dosegli, da PCT pogoja v tej dejavnosti zaenkrat ne bo,« je dosežke zbornice predstavil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek.

Upravni odbor OZS je obenem soglašal, da mora država v primeru dodatnih omejevanj gospodarstva nemudoma ponovno aktivirati protikoronske ukrepe, kot so denimo subvencioniranje čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa.

Ob robu seje so člani opozorili tudi na ukrepe, ki so se sprejemali v času epidemije. Člani so bili soglasni, da morata stroka in vlada v prihodnje vse dejavnosti obravnavati enakopravno. Po njihovem prepričanju se prav tako ne sme delati razlik med zasebnim in javnim sektorjem. Ob tem je Meh poudaril, da mu je predsednik vlade Janez Janša nedavno zagotovil, da razlik med zasebnim in javnim sektorjem ne bodo delali, so še navedli na OZS.

Preberite še:

Komentarji: