Pahor: Predčasne volitve med predsedovanjem ne bi koristile ugledu države

Pahor je napovedal, da bo ob 30. obletnici odlikoval STA in ponovil, da so bili razlogi za razveljavitev razpisa evropskih delegiranih tožilcev neprepričljivi.
Fotografija: »STA bom odlikoval za 30 let njenega pomembnega poslanstva,« je Borut Pahor izjavil glede odlikovanja Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
»STA bom odlikoval za 30 let njenega pomembnega poslanstva,« je Borut Pahor izjavil glede odlikovanja Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik države Borut Pahor je v oddaji Politično na TV Slovenija napovedal odlikovanje Slovenske tiskovne agencije (STA), koprskega dopisništva RTV Slovenija in slovenskega dopisništva italijanske javne televizije RAI.

Spregovoril je tudi o slovenskem predsedovanju EU, političnih razmerah v državi ter svojem sodelovanju z vlado in parlamentom.

image_alt
Na kocki je ugled pred predsedovanjem

 

Odlikovanji tudi koprskemu dopisništvu RTVS in slovenskemu dopisništvu RAI 


»STA bom odlikoval za 30 let njenega pomembnega poslanstva. Hkrati bom odlikoval tudi koprski del vaše televizije in slovenski del italijanske nacionalne radiotelevizije RAI. Menim, da so to tri obletnice, tri pomembne medijske institucije, ki so pomembno prispevale k temu, da imamo svobodo govora, izražanja in svobodo medijev,« je izjavil Pahor.

Glede zapleta okoli imenovanja evropskih delegiranih tožilcev je ponovil, da so bili razlogi za razveljavitev razpisa neprepričljivi oziroma da se je vlada premalo potrudila pojasniti, zakaj se je tako odločila. Verjame pa, da se vlada ne upira nadzoru nad porabo evropskih sredstev s strani evropskih delegiranih tožilcev.

Slovensko predsedovanje Svetu EU je opisal kot redko priložnost, ko Slovenija lahko pokaže svojo tehnično in politično sposobnost, ki bi jo izpustila le »nezrela država«.

Prdsednik države sicer podeljuje različne vrste odlikovanj, častnih znakov, redov za zasluge in medalj.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

V predčasnih volitvah med predsedovanjem Svetu EU vidi grožnjo ugledu Slovenije


Glede možnosti, da bi sredi predsedovanja Svetu EU v Sloveniji imeli predčasne volitve, je ocenil, da to ne bi koristilo ugledu države ter da »po tej poti ni dobro iti naprej«. »Volitve ne bodo rešile ničesar, če bo politični diskurz ostal surov in bo tak tudi po volitvah,« je dodal.

Na vprašanje o stališču do pobude strank SDS in NSi, da bi v DZ opravili razpravo o programu stranke Levice, pa je predsednik države dejal, da »si naši ljudje zaslužijo več strpnosti. Razlike med nami so premostljive z višjim nivojem politične kulture«. Poudaril je še, da »diskurz o državljanski vojni sodi v našo preteklost in si nikakor ne želimo o tem razmišljati sedaj in v prihodnje«.

Ponovil je, da v državi obstajajo razlike v pogledih, a »zrela demokracija jih zmore presegati. Nekatere tudi ostanejo, s tem je treba spoštljivo živeti«. 
 

Za slovenski non-paper ne ve


V javnosti je zelo odmevala nedavna Pahorjeva izjava, da v Sloveniji ni politične krize, temveč smo v razmerah povečane politične negotovosti. Kot je pojasnil na TVS, po njegovo Slovenija ni v politični krizi, ker vse institucije v državi delujejo, imajo voditeljstvo in so operativne. Glede poskusov zamenjave predsednika DZ Igorja Zorčiča pa je zatrdil, da ne bo posegal v pristojnost DZ in poslancev, da si sami izvolijo predsednika.

»To, da so ga skušali že večkrat zamenjati, ne vpliva na moj delovni in konstruktivni odnos z njim,« je povedal in dodal, da dokler bo DZ imel predsednika, bo z njim ali njo sodeloval.

Pahor je o domnevno slovenskem non-paperju o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu še enkrat zatrdil, da za dokument ne ve in da je slovensko stališče temu nasprotno. Slovenija je po njegovem mnenju naklonjena širitvi EU, njena širitev pa je »edini strateški način odprave vzpona nacionalizmov« in spreminjanja meja.
 

Preberite še:

Komentarji: