S prvim odmerkom cepljenih 20,4 odstotka prebivalcev

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Med statističnimi regijami so, ko gre za cepljenje, najbolj uspešni v zasavski, koroški, goriški, osrednjeslovenski in gorenjski, najmanj pa v pomurski, jugovzhodni Sloveniji, podravski in posavski. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Med statističnimi regijami so, ko gre za cepljenje, najbolj uspešni v zasavski, koroški, goriški, osrednjeslovenski in gorenjski, najmanj pa v pomurski, jugovzhodni Sloveniji, podravski in posavski. FOTO: Leon Vidic/Delo13.30 V Termah Čatež 25-odstotni upad prihodkov

Terme Čatež, eno največjih turističnih podjetij v državi, so v 2020 močno občutile negativne učinke epidemije covida-19, ki je še posebej prizadela panogi gostinstva in turizma. Ob precejšnjem padcu nočitev glede na 2019 so na ravni skupine zabeležili 25-odstotni upad prihodkov, čista izguba pa je ob koncu leta dosegla 3,1 milijona evrov. V Termah Čatež so obiskovalci lani, ko turistični objekti več mesecev niso smeli delovati, ustvarili 425.282 prenočitev, kar je 39,4 odstotka manj kot v 2019. Število tujih nočitev se je zmanjšalo za 74,7 odstotka, število domačih prenočitev pa se je ob porabi turističnih bonov povečalo za 5,1 odstotka, je razvidno iz revidiranega letnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

13.10 Z dvema odmerkoma pri nas cepljenih dobrih deset odstotkov ljudi

Po današnjih podatkih NIJZ je bilo s prvim odmerkom cepiva v državi cepljenih 426.043 ljudi, kar je okoli 20,4 odstotka vseh prebivalcev. Dva odmerka cepiva je medtem prejelo 211.199 oseb ali 10,1 odstotka prebivalstva. Med ženskami jih je prvi odmerek do zdaj prejelo 236.509, med moškimi pa 189.534. Pri drugem odmerku je številka pri ženskah 124.014, pri moških pa 87.185.

40 ali več odstotkov oseb je s prvim odmerkom cepljenih v starostnih skupinah nad 60 let, 20 ali več odstotkov oseb pa je drugi odmerek prejelo v starostnih skupinah nad 65 let.

Od razpoložljivih cepiv je prvi odmerek Pfizerjevega cepiva do zdaj prejelo 253.866 oseb, drugega pa 187.260. Prvi odmerek cepiva AstraZenece je prejelo 128.431, drugega pa zaradi težav pri dobavi le 834. S prvim odmerkom Moderninega cepiva je bilo medtem cepljenih 43.687 oseb, z drugim pa 22.710.

12.25 V Rusiji cepljenje napreduje počasi

V Rusiji cepljenje proti novemu koronavirusu še vedno napreduje počasi. Doslej je bilo z dvema odmerkoma cepljenih približno devet milijonov ljudi, kar je približno šest odstotkov prebivalstva. Prvi odmerek cepiva je doslej v Rusiji, ki ima 144 milijonov prebivalcev, prejelo 13 milijonov ljudi. Vsak dan cepijo do 300.000 ljudi, je dejala namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova.

V Rusiji so doslej razvili in registrirali tri cepiva proti novemu koronavirusu, s večina Rusov ne želi biti cepljena. Mnogi oklevajo, ker dvomijo v varnost ruskih cepiv, po nekaterih poročilih pa cepiva niso na voljo v vseh ruskih regijah. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
V Rusiji so doslej razvili in registrirali tri cepiva proti novemu koronavirusu, s večina Rusov ne želi biti cepljena. Mnogi oklevajo, ker dvomijo v varnost ruskih cepiv, po nekaterih poročilih pa cepiva niso na voljo v vseh ruskih regijah. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters


11.45 Papež bo v Marijinih svetiščih molil cel mesec

Papež Frančišek je včeraj začel molitveni maraton za konec pandemije covida-19, ki bo trajal cel mesec. V molitvi se je zavzel za to, da bi denar namesto za orožje porabili za raziskave, ki bi omogočile preprečitev podobnih prihodnjih katastrof. Med molitvenim maratonom bo do konca meseca molitev potekala vsak dan v drugem Marijinem svetišču po vsem svetu, med drugim v Medžugorju v BiH, francoskem Lourdesu in portugalski Fatimi. Prenašali jih bodo po televiziji in spletu ob 18. uri po srednjeevropskem času. Maraton se bo zaključil 31. maja z molitvijo v kapeli v vatikanskih vrtovih.

Papež je trenutne razmere v zvezi s pandemijo označil za dramatične ter polne trpljenja in strahu. FOTO: Reuters
Papež je trenutne razmere v zvezi s pandemijo označil za dramatične ter polne trpljenja in strahu. FOTO: Reuters


10.10 Na prvomajsko soboto smo v državi potrdili 362 novih okužb 

Po podatkih vlade smo včeraj v državi opravili 1827 PCR testov in zabeležili 362 novih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 605 ljudi, od tega v intenzivni terapiji 152. Za posledicami koronavirusne bolezni je umrlo šest ljudi, eden manj kot v petek. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je s 667 znižalo na 659, s čimer je država še vedno udobno v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev.9.30 V Indiji številni umirajo brez zdravniške oskrbe

V Indijo, kjer so včeraj potrdili rekordno število novih okužb prihaja mednarodna pomoč. Obljubile so jo so številne države, med njimi ZDA, Rusija in Velika Britanija, ki bodo v Indijo poslale opremo za dovajanje kisika, obrazne maske in cepiva. Pomoč bo prispela tudi iz Francije in Nemčije.

Po vsej državi primanjkuje bolniških postelj, zdravil in opreme za dovajanje kisika, številni umirajo brez zdravniške oskrbe. FOTO: AFP
Po vsej državi primanjkuje bolniških postelj, zdravil in opreme za dovajanje kisika, številni umirajo brez zdravniške oskrbe. FOTO: AFP


V zadnjih 24 urah so v državi zabeležili najvišji dnevni smrtni davek v pandemiji covida-19 v enem dnevu. Umrlo je še 3689 bolnikov, to pa je četrti dan zapored, ko je država zabeležila več kot 3000 smrtnih žrtev.

V New Delhiju bodo zaradi širjenja okužb ustavitev javnega življenja podaljšali do 10. maja, je sporočil guverner Arvind Kejriwa. V mestu z več kot 20 milijoni prebivalcev tako kot drugod po državi število okužb še naprej hitro narašča. Po podatkih ministrstva za zdravje so v soboto zabeležil 27.000 novih okužb.

8.35 Pandemija poglablja izgubo londonskega Heathrowa

Pandemija covida-19 je londonskemu letališču Heathrow povzročila že za 2,8 milijarde evrov izgube. V prvem četrtletju letos so na sicer enem največjih svetovnih letališč našteli zgolj 1,7 milijona potnikov. Čeprav ostaja eno največjih letališč na svetu, je pariški Charles de Gaulle lani Heathrowu prevzel primat največjega evropskega letališča glede na število potnikov. V prvih treh mesecih tega leta so jih na londonskem letališču našteli 1,7 milijona, kar je 91 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Tovorni promet se je na letni ravni zmanjšal za 23 odstotkov.

V prvem četrtletju letos so našteli zgolj 1,7 milijona potnikov. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
V prvem četrtletju letos so našteli zgolj 1,7 milijona potnikov. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP


8.10 V pivovarski verigi lani ostalo brez dela 800.000 ljudi

Poraba piva v Evropi se je lani močno zmanjšala, saj so bili bari in restavracije zaradi pandemije velik del leta zaprti, ugotavljajo v združenju Pivovarji Evrope. V primerjavi z letom 2019 so evropski pivovarji prodali 34 milijonov hektolitrov oziroma devet odstotkov manj piva. Zlasti močno je pandemija prizadela nastanitveno industrijo. Ta je po izračunih združenja lani porabila 75 milijonov hektolitrov piva, kar je 42 odstotkov manj kot leto prej. Nekoliko je sicer zrasla prodaja piva v trgovinah, a ne dovolj, da bi nadoknadili izgube na račun zaprtja gostinskih obratov. V združenju so izpostavili, da je pandemija terjala tudi davek pri delovnih mestih. Lani naj bi v celotni pivovarski dobavni verigi brez dela ostalo 800.000 ljudi. To predstavlja tretjino vseh delovnih mest.

Poraba piva v Evropi se je lani zaradi covida-19 močno zmanjšala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poraba piva v Evropi se je lani zaradi covida-19 močno zmanjšala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komentarji: