Rekordno število okužb v Italiji in na Hrvaškem

Koronavirus ne prizanaša niti športnikom: novi primeri okužb med nogometaši in kolesarji.
Fotografija: Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so danes v Italiji zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters
Odpri galerijo
Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so danes v Italiji zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters



21.32 V Franciji v zadnjem dnevu prvič več kot 60.000 novih okužb

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih več kot 60.000 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Umrlo pa je še 828 covidnih bolnikov. Francoski inštitut za javno zdravje je sicer danes sporočil, da so podatki o okuženih za zadnje dni zaradi tehnične napake podcenjeni. Francoske zdravstvene oblasti so danes sporočile, da se je v zadnjem dnevu v državi z novim koronavirusom okužilo 60.486, kar je največ od začetka epidemije.

Vendar pa je francoski inštitut za javno zdravje ob tem danes opozoril, da so podatki o okuženih za zadnje dni zaradi tehnične napake podcenjeni, kar močno otežuje analizo razvoja epidemije. Napaka je povezana z "ogromnim" številom testiranj na novi koronavirus, ki jih opravijo vsak dan. Tako so številke, čeprav so bile v zadnjih dneh že večkrat rekordne, zagotovo podcenjene, navajajo francoski mediji. V zadnjih 24 urah je v Franciji umrlo še 828 covidnih bolnikov, skupaj pa 39.845. V francoskih bolnišnicah je trenutno 28.979 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, kar je 553 več kot v četrtek. Od tega jih je na intenzivni negi 4331.

image_alt
Ponovno bodo testirali vse osebe s sumom na covid-19


18.17 Na Hrvaškem nov dnevni rekord z 2890 okužbami s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 9317 testih potrdili 2890 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih okužb doslej. Od srede je umrlo 34 bolnikov s covidom-19. Tako je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 700, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 198 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 88 novih primerih, kar je največje dnevno število novookuženih v hrvaški Istri. Največ novookuženih je znova pričakovati na območjih Zagreba in Splita.
Na Hrvaškem je trenutno 15.567 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1307 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 135, kar je največ doslej. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili več kot 62.300 okužb z novim koronavirusom in 717 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 46.000 ljudi. Opravili so več kot 541.600 testov, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Medtem je hrvaški premier Andrej Plenković po današnjem srečanju vladnega znanstvenega sveta o koronavirusu napovedal, da bodo s ponedeljkom podaljšali obstoječe protiepidemiološke ukrepe, ki so jih uveljavili s 26. oktobrom za 14 dni. Kot je dejal na novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade, so na srečanju ocenili, da so obstoječi ukrepi primerni in sorazmerni nevarnosti, ki jo epidemija covida-19 predstavlja za zdravje na Hrvaškem. Dodal je, da bodo v nacionalnem štabu civilne zaščite odločili, če bo treba ukrepe dodatno poostriti. Znova je poudaril, da niti zapiranje gospodarstva niti policijska ura nista na mizi ter povedal, da ne bodo zapirali šol niti gostinskih objektov kot tudi ne bodo omejevali dela trgovcev.

18.14 V Italiji ob rekordnih 37.800 okužbah s koronavirusom zaostrujejo ukrepe

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili 37.809 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Umrlo je še 446 covidnih bolnikov, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. Skupaj se je tako v Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, okužilo 862.681 ljudi. Aktivno okuženih jih je 499.118. Od tega jih je 24.005 v bolnišnicah, kar je približno 750 več kot v četrtek. Povečalo se je tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, trenutno znaša 2515, v četrtek pa jih je bilo 2391. Skupno število smrtnih žrtev je naraslo na 40.638, še kažejo podatki italijanskih oblasti.

image_alt
Stanje v nekaterih gorenjskih domovih starostnikov se izboljšuje


Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so danes v Italiji zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bo po vsej državi veljala prepoved izhodov med 22. in 5. uro. Poleg tega so zaprli muzeje, sredstva javnega prevoza pa so lahko le polovično zasedena. Trgovski centri bodo ob koncih tedna zaprti, odprte bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Dežele so medtem glede na resnost epidemioloških razmer razdelili na rdeče, oranžne in rumene. V rdečih, med katerimi so Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Med drugim so v veljavi omejitve gibanja. Prebivalci lahko dom zapustijo zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati. Mogoča sta le dostava in prevzem hrane.

16.13 Dest novih okužb med oskrbovanci doma za starejše na Črnem vrhu nad Idrijo

Kljub premestitvi prvih okuženih v rdečo cono izven doma, število pozitivnih narašča v socialno varstvenem zavodu Vitadom - enoti Doma za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo. Potrjenih je namreč še 10 okužb med oskrbovanci, tako, da je skupno število že 20. Med zaposlenimi je pet okužb.

15.38 Avtobusi bodo po počitniškem voznem redu vozili vsaj še en teden

Avtobusni prevozniki, ki imajo koncesijo za izvajanje javnega potniškega medkrajevnega linijskega prometa, bodo po počitniškem voznem redu vozili vsaj do 13. novembra. Infrastrukturno ministrstvo je ukrep podaljšalo v luči izvajanja pouka na daljavo. Po prilagojenem voznem redu vozijo tudi vlaki, so pa na SŽ okrepili nekatere povezave.

Kot so sporočili z ministrstva, se bo skladno z odločitvijo vlade pouk v osnovnih in srednjih šolah ter visokošolskih zavodih prihodnji teden izvajal na daljavo, zato se podaljšuje tudi veljavnost počitniškega voznega reda javnega linijskega avtobusnega prevoza potnikov. Po prilagojenem voznem redu vozijo tudi vlaki Slovenskih železnic (SŽ), so pa v četrtek na posameznih relacijah okrepili število vlakov. »V družbi SŽ-Potniški promet stremimo k zagotavljanju mobilnost prebivalstva tudi za prihod in odhod iz dela, zato smo ohranili potrebne povezave in okrepili posamezne, za zagotavljanje dovoza in odvoza potnikov na delo in z dela,« so zapisali v sporočilu za javnost. Potnike na SŽ pozivajo, naj aktualne informacije o veljavnih voznih redih spremljajo na njihovi spletni strani, kjer bodo uporabnike ažurno obveščali o morebitnih spremembah.

image_alt
Slovenija bo šla v nakup hitrih testov, čeprav ...


15.36 Župan Varšave zaradi epidemije prepovedal shod skrajne desnice

Župan Varšave Rafał Trzaskowski je zaradi epidemije novega koronavirusa prepovedal načrtovani shod skrajne desnice v poljski prestolnici na dan poljske neodvisnosti 11. novembra, so danes sporočili iz mestne hiše. Zdravstvene službe shodu nasprotujejo zaradi tveganja širjenja okužb in veljavnih ukrepov za zajezitev okužb, saj je zbiranje več kot petih ljudi prepovedano, so pojasnili odločitev. Na dan neodvisnosti skrajno desne skupine že vrsto let v Varšavi pripravljajo shod, ki se ga udeležujejo tisoči. Organizatorji pravijo, da je namen izražanje domoljubja in privrženosti neodvisnosti države, medtem ko mnogi v shodu vidijo izraz nacionalizma in nestrpnosti do drugače mislečih.

Na plakatu za letošnji shod s sloganom Naša civilizacija, naša pravila je tako vitez, ki je s konico meča zlomil zvezdo v rdeči barvi in barvi mavrice, torej v barvah komunizma in skupnosti LGBT. V zadnjih letih so na shodu nastajali spopadi skrajnih desničarjev s policisti in tistimi, ki so pripravili proteste proti njim. Udeleženci shoda namreč nosijo tudi rasistične in nacistične simbole, ki so na Poljskem prepovedani.

13.42 V BiH žalosten rekord smrti, v enem dnevu je umrlo 54 obolelih s covidom-19

V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu umrlo 54 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Okužbo z novim koronavirusom so sicer potrdili pri več kot 1800 ljudeh. Iz Sarajeva poročajo o pomanjkanju zdravnikov in tudi drugih zdravstvenih delavcev, kot so vozniki reševalnih vozil. Vse bolj obremenjene pa so tudi bolnišnice v Republiki Srbski. V državi so izvedli rekordnih več kot 4500 testiranj na novi koronavirus. V Federaciji BiH so potrdili 1297 novih okužb, v Republiki srbski pa 589. V prvi entiteti je umrlo 31 covidnih bolnikov, v drugi pa 23, skupaj 54, kar je največ doslej, navedbe entitetnih oblasti povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

12.34 Aretacije na protestih proti ukrepom zaradi covida-19 v Londonu

Britanska policija je na protestih v središču Londona, na katerih so v četrtek zvečer izrazili nasprotovanje zaostritvi ukrepov v boju proti covidu-19, prijela več kot sto ljudi, in sicer zaradi kršenja protikoronskih ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Načelnica londonske metropolitanske policije Jane Connors je poudarila, da ni opravičila za ljudi, ki nevarno kršijo pravila, ki veljajo, da bi preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Protestniki so na ulicah britanske prestolnice vzklikali svoboda.

11.06 V Avstriji manj okužb, a več hospitalizacij

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 6464 novih okužb z novim koronavirusom, a se povečuje število hospitalizacij. Umrlo je 72 bolnikov s covidom-19, poroča avstrijski Kronen Zeitung. Ob tem na Dunaju opozarjajo, da pri 72 odstotkih okužb ni mogoče odkriti njenega izvora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po besedah avstrijskega ministra za zdravje Rudolfa Anschoberja dejstvo, da so danes potrdili manj okužb kot dan prej, še ne prinaša olajšanja, saj se povečuje število hospitalizacij bolnikov s covidom-19. Nazadnje so v bolnišnice sprejeli 188 novih bolnikov, od tega 14 na oddelkih intenzivne nege. Največ novih okužb so znova potrdili v deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1532. Na avstrijskem Štajerskem 981 in na Dunaju 850.

10.00 Spet več ljudi v bolnišnicah: 1069

Po podatkih sledilnika covida-19 je bilo včeraj v Sloveniji 1564 novih okužb, v bolnišnicah je 1069 ljudi, od teh jih intenzivno nego potrebuje 168. Umrlo je še 26 ljudi.



9.30 V Nemčiji več kot 20.000 novookuženih

V Nemčiji so prvič od začetka epidemije v enem dnevu potrdili več kot 20.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah potrdili 21.506 novih okužb. Umrlo je 166 bolnikov s covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pred tednom dni so v Nemčiji s približno 83 milijoni prebivalcev v enem dnevu potrdili 18.681 novih okužb. Skupno so doslej potrdili 619.089 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 11.096 obolelih.

Reprodukcijsko število okužb v Nemčiji je bilo v četrtek zvečer 0,79, dan prej 0,81. Če je vrednost reprodukcijskega števila dlje časa pod 1, se število okužb umiri. Da bi dosegli položaj, ki ga je mogoče nadzorovati, mora biti reprodukcijsko število dlje časa bistveno nižje od 1, in sicer 0,7 ali še manj, navaja DPA.

9.00 Filippo Ganna v karanteni

Italijanski kolesar Filippo Ganna, svetovni prvak v kronometru, je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus v pripravljalnem taboru italijanske reprezentance za dirke na velodromu v Lombardiji. Zmagovalec štirih etap na zadnjem Giru ima blage simptome bolezni in je že odpotoval domov v karanteno. Za Ganno je odlična sezona na cesti, imel je sedem zmag, šest v vožnji na čas.

8.30 V New Yorku hospitaliziranih 1277 ljudi

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA včeraj potrdili najmanj 114.876 primerov okužb z novim koronavirusom, skupno število okužb v ZDA pa je naraslo na 9,6 milijona. Za covidom-19 je doslej umrlo že 235.000 Američanov.

Zdravstveni strokovnjaki so že zadnjih nekaj tednov svarili, da bo število dnevnih okužb v ZDA kmalu preseglo 100.000, to se je prvič zgodilo v sredo in ponovilo včeraj, ko je zaradi covida-19 umrlo najmanj 1159 ljudi, kar je za petino več kot prejšnji četrtek.

Včeraj so nove rekorde okužb na dnevni ravni med drugim potrdile zvezne države Kolorado, Illinois, Minnesota, Pensilvanija, Utah in Wisconsin. Najmanj 16 držav pa je preseglo rekorde glede hospitalizacij bolnikov s covidom-19.

New York, kjer se je pandemija po rekordnem aprilu in maju umirila, spet doživlja sicer rahlo rast okužb in smrtnih primerov. V četrtek so našteli 2997 novih okužb, kar predstavlja 1,86 odstotka vseh opravljenih testov, v bolnišnicah je 1277 ljudi, umrlo pa jih je 24.

Poleti in jeseni je v New Yorku na dan umiralo po manj kot deset ljudi. Najhuje je bilo aprila, ko jih je umiralo po 800 na dan.

8.00 Naredimo dovolj za starejše?

Tako se v pismu odločevalcem sprašujejo v društvu za dostojno starost Srebrna nit. Predsednica Biserka Marolt Meden pričakuje ohranjanje osnovnega dostojanstva starejših, kar začasna selitev zaradi koronavirusa v telovadnice ni. »Zdi se, da poteka tudi tiho triažiranje starejših, saj se je, recimo, direktor celjske bolnišnice na novinarski konferenci 3. novembra zahvalil domovom starejših, ki so v drugem valu bolje organizirani in v rdečih conah na neki način zadržujejo starejše, da ne preobremenjujejo bolnišnic … Takšne odločitve pomenijo neenako obravnavo starejših,« zatrjuje Medenova, ki vztraja, da imamo vsi prebivalci Slovenije enake pravice iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in enak dostop do ustreznega zdravljenja.

7.45 S hrano nad covid?

Ali obstajajo živila, ki krepijo naš imunski sistem proti okužbi s covidom? Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da trenutno ni dokazov, da lahko kateri koli prehranski vzorec poveča ali krepi naš imunski sistem in prepreči ali zdravi covid-19. Imunski sistem je avtonomno delujoč sistem v telesu, ki ga zdravo telo lahko drži v ravnovesju.

Obstaja pa več hranil (vitamini D, A, B6, folati, B12, železo, cink in baker), ki igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, zato je priporočljiva zdrava in uravnotežena prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo. Za zdravje so zelo pomembni tudi fizična aktivnost, zmanjšanje stresa in dovolj spanca.

Dvajset italijanskih dežel je razdeljenih na rdeča, oranžna in rumena območja. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Dvajset italijanskih dežel je razdeljenih na rdeča, oranžna in rumena območja. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


7.30 V Lombardiji nasprotujejo ukrepom

V Italiji od danes veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim med 22. in 5. uro po vsej državi uvajajo nočno policijsko uro, ob koncih tedna pa bo zaprta večina trgovin v trgovskih centrih.

Šolarji od šestega leta naprej morajo odslej pri pouku ves čas nositi zaščitne maske. Na srednjih šolah bo pouk potekal na daljavo.
V skladu z odlokom je po novem 20 italijanskih dežel glede na faktor prenosa okužb in druge parametre razdeljenih na rdeče, oranžne in rumene, kar pomeni različne stopnje omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa.

Na rdečih območjih, med katera trenutno sodijo Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi. Med drugim veljajo omejitve gibanja. Prebivalci lahko dom zapustijo zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati. Mogoča sta le dostava in prevzem hrane.

V rdečih deželah so včeraj ljudje nasprotovali ukrepom. Najbolj glasni so v Lombardiji, kjer so ukrepe označili za prestroge in da bodo s tem posledice za gospodarstvo pogubne.

7.15 Covid zdesetkal Dinamo

Slovenski nogometaš Petar Stojanović je izpustil tretjo tekmo zagrebškega Dinama v evropski ligi. Zagrebčani so doma proti avstrijskemu Wolfsbergu zmagali z 1:0, v kadru pa ni bilo številnih nogometašev, potem ko so v klubu imeli devet pozitivnih testov na novi koronavirus.

7.05 Pedikura odprta

Od danes je spet dovoljena preventivna nega starejših – pedikura in delovanje nekaterih specializiranih trgovin. Odprte bodo lahko trgovine z izdelki za otroke, s tehničnim blagom, motornimi vozili in kolesi ter pohištvom pa fotokopirnice, urarne in zlatarne. Dovoljene bodo tudi fotografske storitve.

Vlada je na včerajšnji seji pri tem določila nove pogoje za izvajanje dejavnosti. Tako bo med drugim število oseb v zaprtih javnih prostorih odslej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oziroma na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Nujni bodo tudi redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost, ter razkužilniki rok za stranke pred vstopom in ob izstopu.

7.00 Še zadnji počitniški konec tedna za šolarje

Po torku, ko smo v državi našteli 29 mrtvih zaradi novega koronavirusa, smo v sredo dobili nov rekord: 30 mrtvih v enem dnevu. Skupaj je bitko s covidom-19 izgubilo 471 ljudi, od tega 179 v zadnjem tednu.

Šolarji se v ponedeljek vračajo pred računalniške zaslone – k pouku na daljavo. V vrtcih je poskrbljeno le za nujno varstvo.

Komentarji: