Pivčeva s svojim kandidatom pogorela

Vlada je na dopisni seji sklenila predlagati državnemu zboru, da v nadzorni svet SDH za mandatno obdobje petih let imenuje Boža Emeršiča in Ivana Simiča.
Fotografija: V zadnjem hipu je izpadel Andrej Prebil, ki ga močno podpirala prvakinja Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V zadnjem hipu je izpadel Andrej Prebil, ki ga močno podpirala prvakinja Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo

Davčni svetovalec Ivan Simič sodi v kvoto SDS, med tem ko so za drugega nadzornika predlagali Boža Emeršiča iz kvote NSi, sicer nekdanji dolgoletni predsednik uprave zavarovalnice Grawe.

Andrej Prebil, ki ga je forsirala predsednica Desusa Aleksandra Pivec, pa ni prišel skozi koalicijsko sito. O njem so, tako je napovedala Pivčeva včeraj, danes odločali tudi prvaki koalicijskih strank.

Na koncu naj bi bilo odločilno tudi mnenje poslancev, saj se je v državnem zboru špekuliralo, da nima celotne koalicijske podpore – naklonjeni mu niso bili ne v SMC ne NSi, pa tudi znotraj Desusa so se ob njegovi kandidaturi pojavljali pomisleki – ter slaba ocena strokovne komisije. Kot smo že poročali, pa so se pomisleki pojavili tudi, ker naj bi se Andrej Prebil  s 1. avgustom vrnil v upravo družbe Sava Turizem. Gre za hčerinsko družbo holdinške družbe Sava, ki je v solasti SDH, zato se je pojavljalo vprašanje konflikta interesov.

Kot je vlada sporočila po dopisni seji, se je finančno ministrstvo odločilo, da vladi izmed šestih kandidatov iz predloga strokovne komisije v imenovanje predlaga prav Emeršiča in Simiča. Vlada je predlog ministrstva potrdila.

Člane nadzornega sveta SDH sicer imenuje državni zbor na predlog vlade, kar bi se lahko zgodilo že prihodnji teden. Damjanu Beliču in Dušku Kosu, ki ju bosta predlagana kandidata predvidoma nadomestila, sicer mandat poteče 16. julija.

Komentarji: