Plenković se je srečal še s Cerarjem

Novinarje je zanimalo Plenkovićevo mnenje, ali bo morebitni Janšev prihod na čelo slovenske vlade olajšal ali zapletel reševanje spora o meji.
Fotografija: Miro Cerar in Andrej Plenković. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar in Andrej Plenković. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Hrvaški premier Andrej Plenković je potrdil, da sta se ob robu vrha EU v Bruslju danes srečala s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. Povedal je, da sta se pogovarjala o mejnem sporu med državama kot tudi o sprostitvi slovenskega trga dela za hrvaške državljane.
   
Plenković je napovedal, da bo hrvaška vlada recipročno odgovorila na odločitev slovenskih kolegov in odprla hrvaški trg za slovenske delavce. Povedal je, da od članic EU samo še Avstrija vztraja pri omejitvah za delavce s Hrvaške, potem ko so jim letos svoje trge dela odprli Nizozemska, Velika Britanija in Slovenija.

»V nekaterih drugih okoliščinah bi šlo za velik uspeh, a v kontekstu sedanje demografske obnove in odhoda ljudi, na to manj gledamo kot na uspeh,« je izjavil Plenković novinarjem v Bruslju.

Povedal je, da je s Cerarjem, kot tudi v četrtek s predsednikom SDS Janezom Janšo, govoril o splošni politični situaciji in postopku oblikovanja nove vlade v Sloveniji, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Kot so dodali, je Plenković znova pozdravil nedavno odločitev Evropske komisije, da se ne bo vmešavala v spor o meji med Hrvaško in Slovenijo. Znova je ocenil, da je bila odločitev komisije »modra«. »Gre za bistveno drugačno stališče (komisije) kot pred letom dni. Pričakujem, da bomo našim slovenskim sosedom ponudili ideje, kako urediti problem meje, potem ko bodo v Sloveniji oblikovali vlado,« je izjavil.


Bi Janša kaj spremenil?


Novinarje je zanimalo Plenkovićevo mnenje, ali bo morebitni Janšev prihod na čelo slovenske vlade olajšal ali zapletel reševanje spora o meji, glede na to, da sta oba člana Evropske ljudske stranke (EPP). Dodali so, da Janša velja za politika, ki je bližje madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, medtem ko Plenkovića vidijo kot pripadnika sredinske struje v EPP.

»Kar se mene tiče, vem, na katerih izhodiščih stojim in se to zagotovo ne bo spremenilo. Sicer pa najprej počakajmo, da vidimo, kdo bo prevzel oblast. Kdorkoli bo dobil zaupanje, bomo mi v dobri veri pristopili k tem pogovorom,« je izjavil Plenković ter ponovil svoje prepričanje, da so pogovori boljši kot pravosodna pot, pri kateri vztraja Slovenija.

Cerar je po četrtkovem srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruslju izjavil, da je tožbo na Sodišče EU proti Hrvaški treba vložiti čim prej. Kot je pojasnil, bo Slovenija tožbo vložila zaradi kršitev evropskega pravnega reda, kar ne pomeni, da je - ne glede na izid postopka - kakor koli pod vprašajem veljavnost arbitražne odločbe.

Plenković je omenil, da sta se danes s Cerarjem dotaknila tudi uvrstitve hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih (lex Agrokor) v aneks uredbe EU o insolvenčnih predpisih. Cerar je v četrtek ocenil, da odločitev Sveta EU, da vključi lex Agrokor med v uniji priznane insolvenčne postopke, ne pomeni, da zakon v Sloveniji velja.
 

Komentarji: