Po mestih zadonela maturantska himna, mladi so se zavrteli ob spremljavi Straussove melodije (FOTO)

Poulična četvorka, ki se je udeležujejo dijaki iz Slovenije in širše, je tudi letos največji praznik plesa.
Fotografija: Vreme je bilo maturantom naklonjeno, dežnike so odprli le za fotografiranje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vreme je bilo maturantom naklonjeno, dežnike so odprli le za fotografiranje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Ulice in trge več slovenskih mest je danes opoldne napolnila poulična četvorka, ki so jo odplesali dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. V Mariboru je plesalce in plesalke nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je mladim zaželel srečo pri uresničevanju njihovih želja. Pod belimi dežniki so se maturanti zavrteli tudi v prestolnici.
 

Nobena od želja ni neuresničljiva


V Mariboru je na maturantski četvorki sodelovalo 1650 ljudi. »Ko ste bili vi stari eno leto, sem bil kot predsednik državnega zbora pokrovitelj prve maturantske parade leta 2001. Sedemnajst let sem spremljal to živahnost, to življenje, to strast mladih ljudi v Ljubljani in vedno sem si želel, da bi enkrat prišel v Maribor. In zdaj sem tukaj,« je v kratkem nagovoru dejal Pahor, množica pa mu je ob žvižgih piščalk navdušeno zaploskala.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Tudi vi imate neke želje. Eni bi se radi srečno zaljubili, drugi bi radi imeli čudovite družine, tretji bi radi uspeli v poslu, četrti bi radi bili člani ekipe Nogometnega kluba Maribor. Nobena od teh želja ni neuresničljiva, če ji sledite s svojim srcem in če vas pri tem žene močna strast in nikoli ne obupate. Srečno!« je še dodal Pahor.
 

Napolnili tudi slovensko cesto


Po opoldanski četvorki so maturanti zaplesali še ples na Golico, nato pa je sledilo sproščeno druženje. Številni so priložnost izkoristili tudi za selfi s predsednikom republike.

Maturantke in maturanti v oranžnih oziroma črnih majicah so napolnili tudi Slovensko cesto v prestolnici, kjer jih je pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, 18. maturantska parada pa je za nekaj trenutkov ustavila tudi številne mimoidoče. V prešernem vzdušju ter ob predirnih zvokih piščalk in navodilih koreografinje so mladi najprej odplesali četvorko, nato pa se zazibali še v latino ritmih in ob Golici.

Četvorka v Ljubljani, 18. 5. 2018 FOTO: Voranc Vogel/delo/
Četvorka v Ljubljani, 18. 5. 2018 FOTO: Voranc Vogel/delo/

 

Čista nula


Na paradi je s preventivno akcijo Čista nula, čista vest letos prisoten tudi Zavod Varna pot. Mlade na prizorišču informirajo o nevarnostih in posledicah vožnje pod vplivom alkohola, omogočili so jim tudi preizkus alkoholiziranosti. »Mladih ne bomo gnjavili in jim žugali, le prijazno bomo nagovorili tiste med njimi, ki so na dogodek prišli z avtomobilom,« so zapisali.

Tudi ministrstvo za zdravje skupaj z državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami mlade spodbuja k zreli zabavi, kreativnosti in ustvarjanju dobrih spominov brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi.

Komentarji: