Po odprtju meje s Hrvaško za prehod zaprosilo približno 100 Slovencev

Hrvaške meje bodo za državljane tretjih držav zaprte predvidoma do sredine junija.
Fotografija: Hrvaški notranji minister je opozoril, da ni izključeno, da bodo znova zaostrili ukrepe, če se bo pojavilo novo žarišče novega koronavirusa. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Hrvaški notranji minister je opozoril, da ni izključeno, da bodo znova zaostrili ukrepe, če se bo pojavilo novo žarišče novega koronavirusa. FOTO: Ljubo Vukelič

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev, je v nedeljo zvečer povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo v državo dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

»Ni smiselno, da ljudi, ki jih povabite na poslovni sestanek, pustite v samoizolaciji. Ljudem bomo dovolili poslovna srečanja, naj opravijo tisto, zaradi česar so prišli, da pridejo do svojih nepremičnin ali fakultet,« je povedal Božinović v nedeljo zvečer za hrvaško komercialno televizijo Nova TV.

Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško. FOTO: Roman Šipić
Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško. FOTO: Roman Šipić


Poudaril pa je, da bi potem, ko bodo tuji državljani opravili tisto, zaradi česar so prišli, morali ostati tam, kjer so nameščeni, pa naj bo to hotel ali študentski dom. Pojasnil je še, da obiski svojcev še niso priporočljivi, razen v nujnih primerih, kot je smrt sorodnikov.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi za vstop že zdaj zaprosil kak turist, pa je Božinović odgovoril, da bi to možnost obravnavali, če bi obstajal dogovorjen aranžma, in sicer v skladu z epidemiološkimi ukrepi. Kot je še povedal, pa bodo hrvaške meje zaprte za državljane tretjih držav do sredine junija.

Spomnil je še, da je hrvaška uprava za mejo odprla posebni elektronski naslov, na katerem se državljani drugih držav lahko seznanijo, ali izpolnjujejo pogoje za vstop na Hrvaško. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) pa je na svoji spletni strani objavil natančna navodila in priporočila za hrvaške in tuje državljane, ki prihajajo na Hrvaško.

Hrvaški notranji minister je še opozoril, da ni izključeno, da bodo znova zaostrili ukrepe, če se bo pojavilo novo žarišče novega koronavirusa.

Komentarji: