Po protikoronskih ukrepih število zapornikov naraslo za 23 odstotkov

Med vsemi evropskimi državami se je število zapornikov daleč najbolj povečalo v Sloveniji.
Fotografija: V Sloveniji je stopnja zaprtih od leta 2005 narasla za 17 odstotkov. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Odpri galerijo
V Sloveniji je stopnja zaprtih od leta 2005 narasla za 17 odstotkov. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

Svet Evrope je objavil poročilo o stanju v zaporih v 46 državah članicah za leto 2022. V njem ugotavlja, da se je stopnja zaprtih po ukinitvi protikoronskih ukrepov povečala. Pri tem izpostavlja zlasti Slovenijo, kjer je omenjena stopnja narasla za 23 odstotkov. Ima pa Slovenija s 66 zaprtimi na 100.000 prebivalcev eno nižjih stopenj zaprtih.

V poročilu za leto 2021 je Svet Evrope ugotavljal, da se je število zapornikov med epidemijo covida-19 zmanjšalo, med drugim precej tudi v Sloveniji. To je bil tudi razlog, da slovenski zapori niso več veljali za prezasedene. Po ukinitvi protikoronskih ukrepov pa v tokratnem poročilu, ki je zajelo obdobje od januarja 2021 do januarja 2022, v Svetu Evrope ugotavljajo obratno. V evropskih državah z več kot milijonom prebivalcev je namreč povprečna stopnja zaprtih oseb po ukinitvi protikoronskih ukrepov narasla za 2,3 odstotka, od tega v Sloveniji za kar 23 odstotkov.

Od držav z več kot milijon prebivalci so o omembe vrednem zmanjšanju stopnje zaprtih poročale le Bolgarija, Estonija in Nemčija, medtem ko so v 16 državah opažali precejšnje povečanje. Poleg Slovenije povečanje med drugim zaznavajo Finska in Francija (za 15 odstotkov), Severna Irska (13 odstotkov), Črna gora (12 odstotkov), Hrvaška (deset odstotkov), Turčija (9,2 odstotka) in Švedska (8,2 odstotka). V preostalih 24 državah je število zaprtih ostalo na približno enaki ravni.

V Sloveniji število zaprtih že dlje časa močno narašča

Povečanje stopnje zaprtih v Svetu Evrope vidijo kot »vrnitev k relativni normalnosti družbenega življenja in delovanja evropskih kazenskopravnih sistemov,« potem ko se je med epidemijo stopnja zaprtih izrazito znižala. Poudarjajo, da kljub temu povprečna stopnja zaprtih v Evropi v zadnjih 12 letih počasi, a vztrajno upada. Po ukinitvi protikoronskih ukrepov leta 2022 je namreč še vedno nižja od tiste, kot so jo zaznavali na začetku leta 2020, pred pandemijo. Slovenija sicer pri tem sodi med države, v kateri je stopnja zaprtih od leta 2005 narasla, in sicer za 17 odstotkov.

image_alt
S humanim ravnanjem do več reda in miru v zaporih

Konec januarja 2022 so imele evropske države v povprečju 104 zapornike na 100.000 prebivalcev. Najvišjo stopnjo so imeli Turčija (355 zapornikov na 100.000 prebivalcev), Gruzija (237), Azerbajdžan (217), Madžarska (194), Litva (191), Poljska (190) in Slovaška (187). Brez upoštevanja držav z manj kot milijonom prebivalcev so imele najnižje stopnje zaprtih Finska (50), Nizozemska (54), Norveška (56), Ciper (66), Slovenija (66) in Nemčija (67).

Zasedenost zaporov v Evropi se je od januarja 2021 do januarja 2022 povečala za 4,8 odstotka, s 87,4 na 91,6 zapornika na sto razpoložljivih mest v zaporih. Pri tem je sedem držav poročalo o več kot 105 zaprtih na sto razpoložljivih mest v zaporih, kar je pokazatelj resne prezasedenosti zaporov. Med njimi ima najbolj zasedene zapore Romunija, ki je poročala o 124 zapornikih na sto razpoložljivih mest. Slovenija se v tem delu uvršča med države z zelo visoko zasedenostjo zaporov. Poročala je o 102 zapornikih na sto razpoložljivih mest. V podobnem položaju kot Slovenija so Hrvaška (103), Avstrija (100), Švedska (100) in Madžarska (99).

Le pet odstotkov zapornikov žensk

V državah Sveta Evrope se je v obdobju, ki ga je zajelo poročilo, zmanjšal delež obsojenih zaradi tatvin (za 8,8 odstotka), medtem ko se je povečal delež obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z mamili (za 3,5 odstotka). Kazniva dejanja, povezana z drogami, so bila še naprej najpogostejši razlog za to, da je bil nekdo zaprt (storilci teh kaznivih dejanj so predstavljali skoraj petino zaporniške populacije), sledili so tatvina (15 odstotkov) in umor ali poskus umora (14 odstotkov). Zapornikov, katerih glavna kazen je povezana s cestnoprometnimi prekrški, je bilo 4,6 odstotka, 3,9 odstotka je bilo zaprtih zaradi gospodarskih ali finančnih kaznivih dejanj.

Konec januarja 2022 je bila povprečna starost zaprtih oseb v evropskih državah 38 let. Najnižjo povprečno starost imajo Bolgarija (31), Danska (34) in Francija (35), najvišjo pa Gruzija (44), Italija (42) in Portugalska (41). Od vseh zaprtih oseb je bilo približno 16,5 odstotka starejših od 50 let. Ženske so predstavljale pet odstotkov zapornikov, še kaže poročilo.

Odziv ministrstva za pravosodje

V času epidemije covida-19 so bili v veljavi ukrepi za začasno zmanjševanje števila zaprtih, sta se pravosodno ministrstvo in URSIKS za STA odzvala na poročilo Sveta Evrope o stanju v evropskih zaporih. To je izpostavilo, da je v Sloveniji stopnja zaprtih narasla za 23 odstotkov, kar gre pripisati preklicu nepozivanja na prestajanje zaporne kazni.

V času epidemije covida-19 so bili z interventno zakonodajo v veljavi ukrepi, ki so naslavljali težave prezasedenih zaporskih zmogljivosti, s katerimi sta pravosodno ministrstvo in uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) začasno zniževala število zaprtih oseb in tako lažje zagotavljala varne zapore.

Med temi so našteli ukrepe prekinitve zaporne kazni, predčasne odpuste s prestajanja kazni zapora in z začasnim nepozivanjem sodišč na nastop kazni, s čimer so učinkovito preprečevali širjenje novega koronavirusa. Z ukinitvijo interventnih ukrepov, posebej po koncu nepozivanja sodišč, se je število zaprtih oseb spet začelo povečevati, kar se tudi pozna v porastu števila zaprtih v statistiki Sveta Evrope, so pojasnili.

Glede podatka, da Slovenija sodi med države z eno najnižjih stopnje števila zapornikov na 100.000 prebivalcev pa so ocenili, da zato, ker zakonodaja omogoča alternativne oz. nadomestne oblike izvrševanja zapornih kazni, če ne gre za kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. Med temi oblikami so našteli zapor ob koncu tedna, hišni zapor in delo v splošno korist.

Sicer je oblikovanje kaznovalne politike primarno v rokah državnega tožilstva in sodišč, ki predlagata in dosojata kazenske sankcije v konkretnih primerih, so navedli.

V skupni izjavi so dodali, da na prizadevanja za večjo uveljavitev alternativnih oblik prestajanja zapora kaže tudi ustanovitev uprave za probacijo, ki je organ v sestavi pravosodnega ministrstva. Njen cilj je, da omogoči izvrševanje kazni v skupnosti namesto v zaporu, njen glavni namen pa je, da kaznovana oseba opusti kazniva dejanja in se uspešno integrira v skupnost.

V Sloveniji ministrstvo sicer že nekaj let zaznava splošen trend naraščanja uporabe alternativnih oblik izvršitve kazni zapora.

Glede zaznane visoke zasedenosti zaporov pa URSIKS odgovarja, da prezasedenost rešujejo s premeščanji med lokacijami. Avgusta lani pa se je začela še gradnja novega zapora v Ljubljani s kapaciteto 388 oseb. Nov objekt bo odgovoril na ključne pomanjkljivosti zaporskega sistema, po načrtih pa bo zgrajen junija 2025. Država je iz naslova slabih prostorskih razmer že bila primorana izplačati odškodnine, so dodali.

Dodatno so poudarili, da si oba organa prizadevata za razvoj in ohranjanje sodobnega zaporskega sistema, v katerem se kazenske sankcije izvršuje na human način ter v okviru visokih standardov spoštovanja človekovih pravic in svoboščin, pri čemer je v ospredju zagotavljanje in ohranjanje dostojanstva zaprtih oseb.

V okviru novozgrajenega zapora se gradi tudi novo izobraževalno središče za pravosodne policiste. Teh trenutno primanjkuje, saj je zasedenih le 561 delovnih mest od sistematiziranih 684, so navedli. Na URSIKS so zato ustanovili delovno skupino za promocijo poklica pravosodni policist, ki k temu pristopa resno in poglobljeno, so zagotovili.

Svet Evrope je sicer danes objavil poročilo o stanju v zaporih v 46 državah članicah za leto 2022. V njem ugotavlja, da se je stopnja zaprtih po ukinitvi protikoronskih ukrepov povečala. Pri tem izpostavlja zlasti Slovenijo, kjer je omenjena stopnja narasla za 23 odstotkov. Ima pa Slovenija s 66 zaprtimi na 100.000 prebivalcev eno nižjih stopenj zaprtih.

Preberite še:

Komentarji: