Po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov

Denar so po študentskem dogodku prešteli v hotelski sobi, ga položili na banko, nato pa ugotovili, da se znesek ne ujema z izdanimi računi na blagajni. 
Fotografija: Škisova tržnica je eden večjih študentskih dogodkov pri nas. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Škisova tržnica je eden večjih študentskih dogodkov pri nas. FOTO: Roman Šipić/Delo

Po poročanju časopisa Novice Svet24 je Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) skoraj leto dni molčala o tem, da je lani po dogodku Škisova tržnica izginilo približno 70.000 evrov društvenega denarja. Na Škisu so za Delo potrdili, da je denar res izginil. Pojasnili so, da so dogodek takoj prijavili policiji, ki pa jim je svetovala, da zaradi učinkovitosti preiskave in preprečitve dezinformacij in govoric, ki bi ovirale preiskavo, o zadevi ne informirajo širše javnosti. 


Kako je lahko izginilo 70.000 evrov?


Na Škisu pravijo, da je varovanje financ opravljala zunanja agencija za varovanje. Ta je potem, ko so končali s pobiranjem denarja iz blagajn za gostinstvo, skrbela za prevoz in deponiranje denarja v zbirni prostor. Ko so denar v noči z 10. na 11. maj prešteli v hotelski sobi, so ga položili na banko, nato pa ugotovili, da glede na račune, izdane na blagajnah, manjka nekaj več kot 70.000 evrov. Novice Svet24 so sicer poročale, da je bil denar sledljiv od vseh štirih blagajn, kjer sta ga neodvisno prešteli dve osebi – natakar in varnostnik. Denar sta omenjena zapečatila v bančni vreči, predala zaupniku, ki ga je odnesel do avtomobila, s katerim so denar nato prepeljali na varno lokacijo. Tam ga je prevzela blagajničarka.

Na PU Ljubljana so medtem povedali, da so v zvezi z zadevo konec avgusta 2018 na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu za kaznivo dejanje tatvine. Na tožilstvu pa so za Delo pojasnili, da so od Policijske postaje Ljubljana Bežigrad kazensko ovadbo prejeli 3. septembra 2018. »Storilec je še vedno neznan, zato se zadeva še vedno nahaja v fazi predkazenskega postopka,« pravijo na tožilstvu, kjer dodajajo, da ravno zaradi predkazenskega postopka ne morejo posredovati več podrobnosti. 
 

»Informacije zadržali v obvladljivem krogu ljudi«


Novice Svet24 so poročale tudi, da je bila zaradi tatvine 27. seja Zveze Škis precej dramatična, na njej pa je nekaj svetnikov zahtevalo odstop celotnega vodstva. Točka dnevnega reda, med katero so obravnavali tatvino na lanski Škisovi tržnici, je bila zaprta za javnost. Na Zvezi Škis medtem pojasnjujejo, da ravno zaradi nasveta policije in odločitve, da »informacije o kraji zadržijo v obvladljivem krogu ljudi«, o tatvini niso spregovorili pred svetniki Sveta Zveze Škis. Dodajajo, da so informacijo nato predstavili na Svetu Zveze Škis, ker je policija zadevo predala naprej, torej podala kazensko ovadbo na tožilstvo. »Pred sejo Sveta so bili predstavniki študentskih klubov obveščeni na regijskih sejah, konec marca pa tudi na redni seji Sveta. Na odgovor tožilstva na Zvezi Škis še čakamo,« pravijo. 

Na Zvezi Škis za zdaj še niso pojasnili, kolikšen del zaslužka je predstavljalo teh 70.000 evrov, niti niso komentirali tega, kako je možno, da kljub tako visokim varnostnim ukrepom, ki so jih opisali, ta denar sploh izgine. So pa ob današnjih poročanjih glede tatvine komentirali, da so »očitno tudi kriminalna dejanja, ki so se zgodila, kljub visokim varnostnim standardom, priročen razlog, da se po znanem ključu najprej nekoga diskreditira, nato se ga skuša še ukiniti«.


 

Komentarji: