Po volitvah Ljubljana spet z zagonom

Župan Zoran Janković napovedal protipoplavne ukrepe, obnovo tržnice, ureditev Plečnikovega stadiona in Stožic
Fotografija: Zoran Janković z lento ljubljanskega žžupana in njegov najhujši tekmec na volitvah Anže Logar ob poslušanju slavnostnih fanfar FOTO Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković z lento ljubljanskega žžupana in njegov najhujši tekmec na volitvah Anže Logar ob poslušanju slavnostnih fanfar FOTO Roman ŠŠipić/Delo

Drenikova ulica bo jutri začasno odprta za ves promet, po praznikih pa se bo delo nadaljevalo na njeni južni polovici, je v govoru po slovesni prisegi napovedal novi/stari župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Poleg tega bodo v četrtem mandatu prednostni štirje projekti: protipoplavni ukrepi, prenova osrednje tržnice, Plečnikov stadion in Stožice.

Številne ljubljanske ulice in ceste bodo naslednja tri leta prekopane, saj se bo aglomeracija nadaljevala. Čeprav je bilo vsem okoljevarstvenim zahtevam že zadoščeno, je Zoran Janković napovedal še četrto varovalko, dodatno zaščito povezovalnega kanalizacijskega kanala (C0). Med projekti je naštel nakupe novih avtobusov, 1500 neprofitnih stanovanj, atletski stadion v Spodnji Šiški, olimpijski bazen na Iliriji, Cukrarno in vsaj začetek v Rogu, kjer naj bi se že naslednjo pomlad stvari premaknile, več zdravnikov, primerne prostore za četrtne skupnosti, poleg Šumija naj bi se premaknilo v Kolizeju, kaj bo z državno gradbeno jamo na Dunajski cesti, pa še ni razčiščeno.


Povprečnina


Sodelovanje z državo je po oceni župana dobro, predsednik vlade Marjan Šarec pa je prvi, ki je po osmih letih z občinami podpisal sporazum o povprečnini. Sicer pa se Zoran Janković zavzema za tri razrede pri povprečnini. Najvišja naj bi bila ta v občinah, ki imajo visoko nadpovprečen standard – poklicnih gasilskih brigad nimajo vse, na primer, v drugem razredu bi bile občine z vsemi funkcijami, v tretjem pa tiste, ki niti vrtcev nimajo.

Pred volitvami o nekaterih projektih Zoran Janković ni govoril. Po zaprisegi pa je napovedal nadaljevanje gradnje kanalizacijskega kanala C0; v mestne avtobuse bo možen vstop pri vseh vratih, ko bo imelo devet desetin uporabnikov mesečne vozovnice; obvoznico mimo Gameljn; cesto mimo Sadinje vasi; povezavo Snebrje–Zaloška cesta; gradnjo v Rožni dolini; prevzem pokopališč (tudi v Šentvidu); parkirišče P&R v Stanežičah.


Vsi ne bodo vedno enotni


Župan Janković upa na konstruktivno sodelovanje, se pa zaveda, da vsi ne bodo vedno enotni, poudarja pa, da je pomemben končni cilj. Pred zaprisego se je dve uri vlekla ustanovna seja mestnega sveta, na kateri je bilo vseh 45 izvoljenih mestnih svetnikov.

Lista Zorana Jankovića ima v mestnem svetu večino, 23 svetnikov. Na drugem mestu je z desetimi svetniki Slovenska demokratska stranka (SDS). Levica s štirimi mandati je tretja najmočnejša skupina, vodi pa jo županski kandidat Milan Jakopovič, ki smo ga v četrtkovih Lublanskih novicah v tekstu ob preglednici s podatki o novem mestnem svetu nenamensko pozabili omeniti kot županskega kandidata. Poleg njega so med mestnimi svetniki še trije županski kandidati: Anže Logar (SDS), Dragan Matić (SMC) in Marko Koprivc (SD). Dve svetniški mesti imata Nova Slovenija - Krščanski demokrati (NSi) in Socialni demokrati (SD), po eno pa Stranka modernega centra (SMC), Lista Marjana Šarca (LMŠ), Stranka Alenke Bratušek (SAB) in Lista kolesarjev in pešcev (LKP). LMŠ, SMC in SAB so ustanovile skupno svetniško skupino, ki je že v prvem glasovanju za deset članov mandatne komisije pogorela, saj samo njena kandidatka vanjo ni bila imenovana.


Konstituitivna seja


Ustanovne ali konstituitivne seje so po pravilu dolgočasne, saj gre več ali manj za larpurlartizem, dejanje zaradi dejanja samega. Tudi prva seja, navkljub po besedah predsedujočega, najstarejšega (80-letnega) svetnika, Marjana Sedmaka rekordni udeležbi vseh 45 izvoljenih mestnih svetnikov. No, pravzaprav jih je bilo 46, saj se je Zoran Janković zaradi nezdružljivosti odpovedal svetniškemu mandatu, ki ga bo namesto njega pričakovano prevzela 24. na njegovi listi, Jožka Hegler.

Kljub pričakovani protokolarnosti pa seja ni bila hitropotezna. Na sami seji izvoljena mandatna komisija je pač potrebovala 27 minut za pripravo svojega poročila. Preostali svetniki so imeli med tem odmor. Ker razburljivosti ni bilo moč pričakovati, je bilo lažje prežati na nepomembne postranosti, lapsuse. Recimo, na omembo Stranke Mira Cerarja, ki je že dolgo Stranka modernega centra, a ji tudi preimenovanje ni pomagalo, da ni bila identificirana kot največja poraženka ljubljanskih lokalnih volitev. In da, med dolgotrajnim formalnim postopkom se je po hitri oceni vsaj četrtina svetnikov ukvarjala s svojimi elektronskimi napravami - od mobilcev in tablic do prenosnikov. Nekaterih tudi županov nastop od tega početja ni čisto odvrnil.


Zavrnjeni pritožbi


Po prvem odmoru so svetniki soglasno zavrnili pritožbi Viljema Kovačiča in Inga Falka Pascha Wallersberga ter potrdili mandate župana Zorana Jankovića in mestnih svetnikov. Peta točka je bilo imenovanje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja; za predsednika je bil soglasno izvoljen Aleš Čerin (LZJ), sledil pa je nov 13 minutni odmor za sestavo glasovnic za volitve desetih članov mandatne komisije. Predlaganih je bilo namreč 11 svetnikov. Po polurnem volilnem postopku je v mandatni komisiji poleg predsednika še pet članov LZJ, dva člana sta iz SDS, po eden iz Levice, SD in NSi, daleč najmanj glasov pa je dobila skupna kandidatka SMC, SAB in LMŠ

Komentarji: