V Hitu so se rulete na igralnih mizah ustavile

Pogajanja med upravo in sindikatom igralniških delavcev so se danes končala brez dogovora. Stavka se je začela.
Fotografija: Uprava in Sindikat igralniških delavcev v Hitu nista našla skupnega jezika, zato se je začela stavka. FOTO: Aleš Črnivec/Delo
Odpri galerijo
Uprava in Sindikat igralniških delavcev v Hitu nista našla skupnega jezika, zato se je začela stavka. FOTO: Aleš Črnivec/Delo

»Nismo se uspeli uskladiti glede stavkovnih zahtev, zato nadaljujemo po začrtanih korakih in stavka bo!« je danes popoldne sporočil Erik Krašna, predsednik Sindikata igralniških delavcev Slovenije v Hitu. Pred tremi leti so stavkali Hitovi računovodje, krupjeji pa so – kljub večkratnim napovedim - nazadnje protestno zaustavili igro na svojih mizah leta 2011. Tokrat so napovedali prekinitev dela od šestih popoldne do druge ure naslednjega dne, in sicer za ves konec tedna.

Stavka v Hitu se je najprej začela v igralnici Drive-in v Vrtojbi, uro pozneje pa se je prenesla še na štiri - od skupno sedmih enot. Ne stavkajo  v Kranjski gori, Rogaški Slatini in Kobaridu. Ustavitev dela na igralniških mizah pa naj bi se po napovedih sindikata nadaljevala vse vikende do konca leta. Pogovori med sindikatom in upravo naj bi se nadaljevali v torek.

Od ponudbe vredna le božičnica

V Sindikatu igralniških delavcev so bili pripravljeni zamrzniti stavko za mesec dni, če bi jim izpolnili zahteve o tem, da zaposlenim izbrišejo vse minus ure, nastale zaradi organizacije dela, da bi dodatek ob koncu tedna prejemali tudi tisti, ki delajo za polni – in ne le za skrajšan delovni čas, da bi jim v vsakem koledarskem letu priznali 110 prazničnih ur – neizkoriščene pa bi jim izplačali, da naj bi ponovno uvedli strežbo na igralnih mestih, da bi potrdili sporazum o delovnem času in da bi začeli pogajanja o pogodbenih določilih glede plač in pravilnika za ugotavljanje delovne uspešnosti ter napredovanja delavcev. V sindikatu so sicer pristali na ponudbo o izplačilu milijona evrov za božičnico in draginjski dodatek – kar bi pomenilo 640 evrov na posameznika -, medtem ko so ocenili, da ostali predlogi uprave za zaposlene nimajo finančnih učinkov.

Tomaž Repinc je pet let vodil Hitov igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori.
Tomaž Repinc je pet let vodil Hitov igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori.

Predsednik uprave Hita Tomaž Repinc je večkrat poudaril, da so sindikalne zahteve nesprejemljive, saj da znaša povprečna plača v skupini 2483 evrov, kar je za več kot dvajset odstotkov več kot v letu 2019 (najvišje plače zaposlenih na igralnih mizah v Novi Gorici pa so se v avgustu celo povzpele do 3700 evrov bruto). Strošek dela pa naj bi bil, kljub zmanjšanju števila zaposlenih za 200, celo višji kot leta 2019. V skladu z obljubami uprave se zaposlenim obeta še prihodek od participacije pri dobičku (okvirno dva milijona evrov). V primeru realizacije stavkovnih zahtev, ki jih Repinc vrednoti na okoli deset milijonov evrov, pa napoveduje negativni poslovni izid in zaradi energetske krize tudi zapiranje posameznih poslovnih enot.

V stavko vključen največji sindikat

»V našem sindikatu smo se distancirali od stavke. Smo pa vsi sindikati že pred tem upravi skupaj predlagali zvišanje osnovne plače vseh zaposlenih, a nismo prejeli odgovora,« je povedala Erika Birsa, predstavnica Sindikata GIT, ki združuje okoli 300 delavcev v Hitovem gostinskem delu in strokovnih službah. »Stavke nismo napovedali, a podpiramo stavkovni odbor pri zahtevah glede višjih plač in boljših pogojev dela,« je dejal Tomaž Vidrih, predstavnik Hitovega sindikata Vrba KNSS-Neodvisnost s 180 člani. Po njegovih besedah je prikaz višjih plač v skupini predvsem posledica dodatkov, ki jih prejemajo v igralništvu glede na nočno delo in druge specifike te panoge. »Okoli 900 zaposlenih - od skupno več kot 1500 - prejema dodatek do minimalne plače, obračun drugih dodatkov, ki je vezan na osnovno plačo, pa je posledično nižji,« je izpostavil. Sindikat igralniških delavcev v Hitu je sicer največji, saj ima okoli 600 članov.

Preberite še:

Komentarji: