Pogumnih in srčnih prejemnikov policijskih medalj letos dvanajst, rešenih življenj šest

Nova generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in notranji minister Boštjan Poklukar sta se na slovesnosti v Tacnu oddolžila hrabrim policistom in občanom.
Fotografija: FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali

Rešitev moškega, preden bi skočil v Dravo, nudenje prve pomoči otroku, ki več ni kazal znakov življenja, reševanje zakoncev iz vinske kleti, potem ko sta že izgubila zavest zaradi ogljikovega dioksida, rešitev nemočne ženske iz goreče in močno zadimljene stanovanjske hiše ali skok v deročo reko za utapljajočim se domačinom v Jelendolu med vremensko hudo uro na Tržiškem in – znova – rešeno življenje neprevidnega občana.

To in še marsikaj je na letošnjem seznamu izjemnih podvigov pripadnikov Slovenske policije in nekaterih občanov, ki sta jim nova generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.


 

Medalja za hrabrost:


Dražen Papec s Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj (Policijska uprava Kranj) je 30. oktobra v Jelendolu, v času neurja, hrabro skočil v deročo reko za utapljajočim se domačinom, ga izvlekel iz nje ter mu tako rešil življenje. Nesrečni starejši domačin je želel na delu, kjer je bila dan prej še cesta, prečkati reko. Spodneslo mu je noge, zato je padel.

Velika količina vode ga je takoj zalila, tako da je bilo iz vode videti samo še njegovo roko. Na kraju se je voda hudournika zlivala v zelo naraslo reko Tržiške Bistrice. Policist, ki takrat ni bil v službi, je brez obotavljanja v nevarnih razmerah skočil v vodo, prijel domačina in ga potegnil na varno. Če ga ne bi bilo zraven, bi moškega voda najverjetneje odnesla. Moškega so potem on in še nekaj domačinov pospremili do vasi. Poškodovan ni bil nihče.

Po srečnem razpletu je za Delo povedal: »Meni se zdi to nekaj povsem običajnega, reševanje ljudi je del našega dela in poslanstva. Na srečo se je današnja zgodba končala dobro.« Zmotili smo ga tik pred tem, ko se je odpravljal v nočno izmeno. »Če mi ne bi uspelo, bi si pa res zelo očital.« 

Dražen Papec. FOTO: Igor Mali
Dražen Papec. FOTO: Igor Mali

 

Medalje za požrtvovalnost:


Policista Postaje prometne policije Maribor Miran Čučej in Primož Šrok, ker sta 3. junija letos v nevarnih razmerah s hitrim ukrepanjem preprečila, da bi moški skočil v reko Dravo, s čimer sta mu rešila življenje.

Policist Specializirane enote za nadzor pometa Slađan Dragić, ker je 26. junija v Velenju v svojem prostem času preprečil beg nasilnemu in oboroženemu storilcu kaznivega dejanja poskusa vloma v vozilo ter ga pomagal obvladati skupaj z velenjskima policistoma.

Policistka Valerija Verhovnik in policist Boštjan Kulovec, oba s Policijske postaje Novo mesto, ker sta 22. avgusta 2018 s hitrim in odločnim ukrepanjem v okolici Novega mesta pomagala otroku, ki ni kazal znakov življenja, in ga z nudeno prvo pomočjo oskrbela do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Z otrokom je bilo kasneje vse v redu, okreval je.

Občana Alojz Lah iz Velikih Les in Jože Župec iz Bugdanje vasi, ker sta se 16. septembra v Bugdanji vasi nesebično izpostavila nevarnosti in iz vinske kleti rešila zakonca, ki sta izgubila zavest zaradi ogljikovega dioksida.

Policista Policijske postaje Lendava Dejan Kardoš in Roman Čarni, ker sta 23. septembra v Dolgovaških Goricah kljub velikemu tveganju rešila nemočno žensko iz goreče in močno zadimljene stanovanjske hiše.

Policist Gregor Mustafa iz Policijske Postaje Rogaška Slatina, ker je 27. oktobra v Rogaški Slatini prijel in obvladal vlomilca, se obranil napada preostalih treh storilcev in pridobil podatke o njihovem vozilu, ki so bili koristni za nadaljnjo preiskavo.

Občan Dejan Kovačević iz Cerkelj ob Krki, ker se je 19. novembra izpostavil nevarnim razmeram na dolenjski avtocesti, da bi opozoril druge voznike na stoječe tovorno vozilo, s čimer je preprečil, da ni prišlo do najhujših posledic.

FOTO: Igor Mali
FOTO: Igor Mali

Preberite še:

Komentarji: