Policija pri uporabi prisilnih sredstev ni pretiravala

»Jasno je, da ljudje niso prišli protestirat mirno, temveč delati izgrede in izvajati nasilje nad policijo,« je povedal direktor PU Ljubljana.
Fotografija: Četrtkovi protesti so se končali s spopadom različnih maskiranih skupin in policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Četrtkovi protesti so se končali s spopadom različnih maskiranih skupin in policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na včerajšnjih protestih, na katerih je nekaj posameznih skupin začelo izzivati policiste, vse pa se je stopnjevalo v izgrede, so policisti Policijske uprave Ljubljana izvedli več ukrepov ter nekaj protestnikov tudi pridržali. Dodatna pojasnila v zvezi z ukrepanjem na nasilnih protestih je danes podal direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar.

V izgredih je bilo poškodovanih petnajst policistov, med katerimi jih je pet iskalo zdravniško pomoč. Poleg njih je bila poškodovana še ena oseba, ki je na zdravljenju v UKC Ljubljana, je pojasnil Vrečar. Gre za foto reporterja agencije BoBo Boruta Živulovića.

image_alt
Ivana Galeta opazil šef Sove


Poleg tega je bilo po do zdaj zbranih podatkih policije narejena škoda na premoženju, in sicer na treh osebnih vozilih, štirih stojnicah in zabojnikih na tržnici, poškodovani sta bili tudi dve šipi na javnih ustanovah, protestnikom pa so zasegli več pirotehničnih sredstev.

Protestniki so se razdelili v več skupin in se s policijo spopadali v posameznih ulicah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestniki so se razdelili v več skupin in se s policijo spopadali v posameznih ulicah. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Policija je ugotovila 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja in več kršitev javne varnosti. »Policisti so proti protestnikom uporabili prisilna sredstva, in sicer zoper štiri fizične osebe, zoper množico pa plinska sredstva in vodni top. Med protesti so pridržali deset oseb, nato so bile na policijo privedene še tri osebe. Proti vsem osebam vodimo prekrškovne postopke in ugotavljamo morebitna kazniva dejanja. Osebe so bile nato odpuščene iz pridržanja.«

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Ni šlo za pretirano, ampak sorazmerno uporabo prisilnih sredstev


Direktor ljubljanske policijske postaje se je odzval tudi na fotografijo, na kateri je videno, da policist proti ženski uporablja prisilno sredstvo. Pojasnil je, da se je ženska dotikala policista, mu snela čelado in bila nasilna, v dogajanje pa se je nato vključil še moški. Oba sta bila nato pridržana. Dodal je, da mora biti vsaka prisila, ki jo uporabi policija, argumentirana in bo analizirana, da pa sam ocenjuje, da ni šlo za pretirano, ampak za sorazmerno uporabo, saj bi v nasprotnem primeru lahko bilo še več poškodb – ljudi in premoženja.

Policija sicer še vedno zbira podatke in analizira obsežen slikovni, video in drug material, da bi lahko ugotovila identitete kršiteljev in proti njim izvedla ustrezne ukrepe. »Še vedno ne vemo, kdo je proteste organiziral, jasno pa je, da ljudje niso prišli mirno protestirati, temveč delat izgrede in izvajat nasilje nad policijo.« Po podatkih policije je med protestniki prevladovala mlajša generacija.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Preberite še:

Komentarji: