Policiji ni uspelo ugotoviti vzroka požara v Dragonji

Okoljska inšpekcija bo predvidoma ta teden preverjala, ali je bilo na deponiji vse v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem.
Fotografija: Požar na deponiji Dragonja. FOTO: Gasilska brigada Koper
Odpri galerijo
Požar na deponiji Dragonja. FOTO: Gasilska brigada Koper

Vzroka za požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji, kjer je zagorelo v petek popoldne, policiji ni uspelo ugotoviti. Vendar so izključili požig oziroma možnost, da bi šlo za kaznivo dejanje. Po njihovih ugotovitvah pa je menda zagorelo tam, kjer so skladiščili odpadni papir, so pojasnili na koprski policijski upravi.

V petek popoldne je zagorelo na deponiji v Dragonji, kjer je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Ogenj je preskočil z manjšega kupa na večji, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil. Na kraju so vzpostavili požarno stražo, vendar se požar ponoči ni ponovil, zato so intervencijo v soboto zjutraj zaključili.

Po poročanju Radia Slovenija si je prizorišče danes ogledal direktor inšpekcije za okolje Vladimir Kajzer. Po njegovih ugotovitvah zbirni center deluje v skladu s predpisi, odstopanja pa so se pojavila zaradi gašenja. Po ogledu je inšpektor piranskemu javnemu podjetju Okolje izdal opozorilo, da morajo v čim krajšem času vzpostaviti prvotno stanje. Odpadke morajo razvrstiti in jih ločeno skladiščiti.


Mišič: V Sloveniji je sistem za ravnanje z odpadki odpovedal


Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič je potrdil, da je gorela tudi komunalna odpadna embalaža, ki je bila označena za interventni odvoz v skladu z decembra sprejetim interventnim zakonom. Pogodbo o odvozu te embalaže je država junija sklenila s krškim Kostakom, ki pa svojega dela še ni uspel opraviti. Za to ima sicer v skladu s pogodbo 90 dni časa.

Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da so doslej od 100 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki se morajo odpeljati po interventnem zakonu, odpeljali 19,5 tone. Ostale odpadke, ki niso ožgani, bo Kostak začel odvažati prihodnji teden, medtem ko bo za ožgane odpadke treba najti drugačno primerno rešitev.

Gašpar Mišič je opozoril, da je v Sloveniji odpovedal sistem za ravnanje z odpadki. V centrih za ravnanje z odpadki enostavno nimajo dovolj prostora, da bi nakopičeno embalažo varno hranili, je ponovil svarila, ki so jih v Združenju centrov za ravnanje z odpadki Slovenije ponavljali že lani poleti.

Do samovžiga seveda lahko pride kadar koli, je izpostavil Gašpar Mišič. Vendar pa nakopičeni kupi embalaže predstavljajo veliko nevarnost za širjenje plamenov. Po požaru bodo morali v Okolju Piran tudi na novo presortirati odpadke; ožgan del odpadne embalaže namreč ni več primeren za odvoz s preostalo embalažo, je opozoril.

V petek so medtem pristojni zaradi dima vaščane pozvali, naj se ne gibljejo na prostem. Vendar dolgoročne škode za okolje ni pričakovati. Predstojnik koprske območne enote NIJZ Milan Krek je pojasnil, da je NIJZ možnost onesnaženja vode in kmetijskih pridelkov zaradi dima ali odpadne vode že ovrgel ter zato ni potrebe po dodatnem obveščanju.

Rezultati analize najverjetneje konec tedna


Kljub temu pa so predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odvzeli vzorce požarne vode. Po Krekovih pojasnilih gre pri tem za preventivni vzorec, rezultate analize pa je mogoče pričakovati proti koncu tedna.

Si je pa Krek stanje na terenu ogledal. Pojasnil je, da na kmetijskih pridelkih ni bilo zaznati posledic dima. Požar je bil po Krekovi oceni obvladan hitro in uspešno, tudi dim se zaradi ugodnega vremena ni razširil čez bližnja naselja. Pohvalil pa je tudi delovanje civilne zaščite Piran, ki je prebivalce obvestila, naj se ne gibljejo na prostem, in jih s tem zaščitila.

Preberite še:

Komentarji: