Policisti na izolski občini

Na izolski občini so potrdili, da pri njih poteka policijska preiskava, a da župan ni pridržan.
Fotografija: V Izoli potekajo policijske preiskave. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V Izoli potekajo policijske preiskave. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Danes zjutraj so me obiskali preiskovalcii, tako na domu kot tudi na občini. Šlo je za zadevo ki jo je prijavil gospod Aco Kabanica, gre za zgodbo o prodaji zemljiščv Livadah in oljkah. Sem vesel, da se bo to naposled končalo,« je dejal izolski župan Danilo Markočič. O podrobnostih namerava spregovoriti na novinarski konferenci v bližnji prihodnosti.

Na izolski občini so sicer čez dan potrdili informacije Primorskih novic, da pri njih poteka policijska preiskava. Ta naj bi bila povezana s poskusom prodaježupanovega  oljčnika v Strunjanu pred dvema letoma. Posel, ki je bil na koncu sicer preklican, je tedaj vzbudil pozornost zaradi neobičajno visoke cene oljk in povezave z občinsko nepremičninsko dražbo v Livadah.

Na koprski policijski upravi so pojasnili le, da v sodelovanju z ljubljansko in novogoriško policijsko upravo opravljajo več hišnih preiskav na različnih lokacijah in da so med postopkom pridržali tri ljudi. Kot nam je uspelo preveriti na izolski občini, med njimi ni bilo župana.

Pri omenjeni prodaji Markočičevega oljčnika je takrat v oči zbodla kupnina – skoraj 244.000 evrov za 560 oljk –, kar se je zdelo pretirano številnim oljkarjem, nad njo so bili začudeni celo na skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ki so lastniki zemljišča, na katerem stoji oljčnik. Posel je na koncu propadel, saj je sklad zaradi ugotovljenih napak razveljavil razpis za zakup zemljišča in napovedal njegovo ponovitev. Medtem sta kupca izgubila interes za nakup oljčnika, Markočič pa je prodajo opustil.

Danilo Markočič v svojem oljčniku. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Danilo Markočič v svojem oljčniku. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Nesojena kupca Markočičevega oljčnika, Rus Boris Leonidovič Kopilevič in Izolan Marjan Milič, pa sta leto dni pred tem postala lastnika občinskega zemljišča za gradnjo stanovanjske soseske v Livadah, pri čemer informacija o prodaji ni bila objavljena na vidnem mestu. Na dražbi za 1,7 hektara veliko zemljišče sta sodelovala kot edina dražitelja in ga kupila po izklicni ceni 2,38 milijona evrov.

KPK ustavila postopek

Pred časom smo poročali, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ustavila postopek, ki je obsegal tudi nepremičninske prodaje na izolski občini. Kljub temu so pri prodaji občinskega zemljišča v Livadah zaznali sum nepravilnosti, ki pa je v pristojnosti drugih nadzornih organov. Tako je KPK nadzornemu odboru izolske občine podala pobudo, da v danem primeru izvede nadzor glede ugotavljanja pogojev za uveljavljanje ničnosti pogodbe. O tem so obvestili tudi direktorat za stvarno premoženje pri ministrstvu za javno upravo. Med drugim naj bi bila težava tudi v tem, da pogodbeni osnutek za prodajo občinske nepremičnine, ki ga je potrjeval občinski svet, ni bil enak končni različici besedila v pogodbi.

Očitki zaradi ministričine prenočitve

Izolski župan pa se je pred KPK v preteklosti moral zagovarjati tudi v zvezi z občinskim plačilom prenočitve nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec (in domnevno tudi njenih sinov). Sam je sicer obžaloval »morebitno napako« izpred dveh let in prevzel moralno odgovornost s tem, da je poravnal hotelski račun, enako pa je storila tudi Pivčeva. Proti Markočiču so v tej zadevi sprožili ovadbo.

Preberite še:

Komentarji: