Ponekod so se z otroki preselile tudi vzgojiteljice

Danes je v vrtcih prvič organizirano nujno varstvo; v dežurne enote so prišli le »nujni primeri«; vzgojiteljic je bilo za vse dovolj, joka pa zato le malo.
Fotografija: V nujnem varstvu je dovolj vzgojiteljic za vse otroke. Foto: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
V nujnem varstvu je dovolj vzgojiteljic za vse otroke. Foto: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Vrtci po državi so se v sodelovanju z župani dobro pripravili na varstvo otrok v »posebnih« razmerah za vse starše, ki morajo biti v teh dneh na delovnih mestih. Zato joka niti na gostujočih lokacijah niti pri »tujih« vzgojiteljicah ni bilo veliko. V vrtcih nekaterih mestnih občin smo preverili, koliko otrok danes potrebuje nujno varstvo in ali imajo na voljo dovolj strokovnih moči. V vrtcih je sicer manj kot desetina vseh otrok.

Vladni ukrep omenja nujno varstvo za otroke zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, oskrbi za prebivalstvo …, toda tudi v industrijski panogi ljudje ponekod delajo s polno paro in nujno potrebujejo varstvo. Vrtec Peter Klepec pri OŠ Cerkno, denimo, ta teden nemoteno deluje po ustaljenem urniku in v vseh oddelkih.
 
V vrtec Ledina v Ljubljani so starši v dopoldansko varstvo pripeljali sedemnajst otrok od 407, kolikor jih je sicer vključenih. Pomočnica ravnateljice Andreja Kuder na otroke, ki bodo prišli v popoldansko varstvo, še čaka. Kot pravi, pričakujejo manj otrok kot dopoldne. Zaposleni so prišli v službo normalno; eni koristijo dopust, ker so šolske počitnice, osemnajst zaposlenih, med njimi so strokovni in tehnični delavci, pa je covid pozitivnih in zato v karanteni. Kljub temu, da otrok različnih starostnih skupin ne združujejo in da sta ponekod v oddelku le po dva, trije otroci,  težav z zagotavljanjem varstva zaenkrat nimajo, zagotavlja Kudrova.
 
Barbara Novinec, ravnateljica Vrtca Galjevica, kamor je danes prišlo osem odstotkov od sicer vpisanih, je iskrena: »Večji problem imam z vzdrževanjem pozitivne naravnanosti pri zaposlenih, kot pa z zagotavljanjem varstva otrok. Pred okužbo s koronavirusom vlada velik strah, a ljudje so brez potrebe v krču.« Vrtec deluje na štirih lokacijah, s kadri ni težav, saj zaposlene prerazporejajo. Od sto zaposlenih je trenutno 18 covid pozitivnih. Samo v oktobru, še pravi Novinčeva, so imeli osem karantenski oddelkov, dva sta še v karanteni, drugih šest je znova odprtih. V vsem vrtcu so pozitivni trije otroci, pa še ti se niso okužili v vrtcu, dodaja. Otrok ne združujejo, tako da je v šestih oddelkih celo samo po en otrok.

V ljubljanskih vrtcih je bilo po podatkih STA danes sicer devet odstotkov oziroma 1149 otrok. V prihodnjih dneh ostaja odprtih vseh 23 javnih vrtcev, organizacija enot pa bo domena vsakega vrtca posebej. Vrtci nujnosti varstva ne preverjajo, presojo o tem prepuščajo staršem.

Ta teden bodo odprte le dežurne enote vrtcev po državi. Foto: Mateja Kotnik/Delo
Ta teden bodo odprte le dežurne enote vrtcev po državi. Foto: Mateja Kotnik/Delo


V Celju so nujno varstvo za dobrih 1600 otrok iz treh javnih vrtcev zagotovili na eni lokaciji – to je v enoti Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, kjer je tudi centralna kuhinja. Po besedah Irene Hren, ravnateljice, so se tako odločili v dogovoru s starši, ki so jih preklicali v petek. Izkazalo se je, da bo dovolj ena odprta enota. Vanjo se je danes začasno v sedem oddelkov preselilo 53 otrok in štirinajst strokovnih delavk. »Poklicali smo vse zdrave delavke. Vsak vrtec svoje oddelke za zdaj še pokriva s svojimi zaposlenimi, tako da razen nekaj težav zjutraj pri slovesu otrok od staršev zaradi 'nove' lokacije, ni bilo,« pravi Hrenova. Število delavk bodo prilagajali dnevnim potrebam, saj se bo glede na prejete prijave dnevno spreminjalo tudi število otrok. Možnost varstva, pravijo, bodo dali vsem staršem, ki morajo delati in to lahko dokažejo s potrdilom delodajalca - ne le v primerih staršev, ki jih navaja vladni odlok.

V vrtcu Studenci Maribor so starši še v petek javili, da bo danes nujno varstvo potrebovalo 26 otrok, prišlo pa jih je trinajst. Vrtec sicer obiskuje 590 otrok. Zelo razveseljujoče pri tem pa je, pravi Olga Fekonja, ravnateljica, da je v petek pripravljenost za delo v nujnem varstvu izrazilo toliko delavk, da jih »imamo na voljo celo več, kot jih potrebujemo«.

Za otroke je res zelo zelo dobro poskrbljeno, pravi v imenu ravnateljev vrtcev Meta Potočnik, ravnateljica novomeškega vrtca Pedenjped. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Za otroke je res zelo zelo dobro poskrbljeno, pravi v imenu ravnateljev vrtcev Meta Potočnik, ravnateljica novomeškega vrtca Pedenjped. Foto: Uroš Hočevar/Delo


V Kopru nujno varstvo izvaja samo enota Ribica, kamor je danes prišlo 27 otrok; prijavljenih je bilo sicer 54, zanje pa v šestih oddelkih z največ devetimi otroki skrbijo le strokovne delavke Vrtca Koper. Kljub temu, zagotavlja Alenka Rušt, ravnateljica, zjutraj ni bilo joka. Za zdaj imajo dovolj razpoložljivih delovnih moči, saj med njimi ni okužb ali karanten. Danes je za otroke skrbelo petnajst strokovnih delavk. Otroke so do določene mere morali združevati; eno od skupin denimo tako sestavljajo bratci in sestre. Glede težav z nedorečenimi informacijami, katere otroke sprejemati v vrtec, so poskušali varstvo omogočiti vsem staršem, ki niso mogli koristiti dopustov. Prihodnji teden bodo zahtevali tudi potrdilo delodajalca.



V vrtcu Pedenjped Novo mesto so danes po besedah ravnateljice Mete Potočnik glede na petkove izjave staršev pričakovali 25 odstotkov ali 170 otrok, prišlo jih je 127 ali okrog 15 odstotkov. Varstvo so organizirali v štirih od šestnajstih enot, kolikor jih je v občini. Zakaj štiri enote?

»Če prej nismo združevali otrok, jih tudi zdaj ne bomo,« odgovarja Potočnikova, »saj ukrepe kar najstrožje upoštevamo. Otroke  smo razporedili v šest oddelkov s po eno vzgojiteljico - da je res čim manj stikov.« Za otroke skrbijo njihove učiteljice. »Imamo primer učiteljice, ki je prišla v dežurno enoto le z dvema otrokoma. Tudi njih je pričakala razkužena igralnica. Za otroke je res zelo zelo dobro poskrbljeno, tako glede prehrane, čistoče in higiene, to lahko zatrdimo vse ravnateljice. Morda doma ni tako …«

Komentarji: