Savinja poplavila objekte v Lokah pri Mozirju, razliva se Drava

Drava lahko ponoči v manjšem obsegu poplavi vzdolž celotnega toka. Poplavljajo še tudi Sava Bohinjka, Sava in Ljubljanica.
Fotografija: Mozirske gasilce so ob 11.30 obvestili o poplavljenih objektih v naselju Loke pri Mozirju. Gasilci PGD Mozirje so pomagali pri postavitvi protipoplavnih vreč in spremljanju vodostaja reke Savinje. FOTO: Gasilci Mozirje
Odpri galerijo
Mozirske gasilce so ob 11.30 obvestili o poplavljenih objektih v naselju Loke pri Mozirju. Gasilci PGD Mozirje so pomagali pri postavitvi protipoplavnih vreč in spremljanju vodostaja reke Savinje. FOTO: Gasilci Mozirje

Reka Drava lahko ponoči poplavi v manjšem obsegu vzdolž celotnega toka. Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strug, je zvečer na podlagi podatkov Arsa sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Drava se razliva vzdolž celotnega toka. Njen pretok na vtoku v državo trenutno znaša okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se bo v prihodnjih urah pričel zmanjševati, je v večernem hidrološkem poročilu zapisala Agencija RS za okolje (Arso).

FOTO: Foto Neurje.si
FOTO: Foto Neurje.si

Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strugo. Sava se razliva vzdolž celotnega toka na izpostavljenih mestih ob strugi. V zgornjem toku je že začela upadati, v okolici Ljubljane se je ustalila na okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa se njen pretok še povečuje.

Ljubljanica s pritoki v kraškem zaledju še narašča in se razliva. Razliva se tudi Savinja v spodnjem toku, vendar se njen pretok zmanjšuje. V manjšem obsegu se razliva tudi Dravinja, njen pretok pa se v spodnjem toku še povečuje. Tudi druge reke po Sloveniji imajo velike pretoke, le pretoka Mure in Sotle sta srednja. Naraščajo še reke v Pomurju, Kolpa v spodnjem toku in Krka, drugod po državi pa se pretoki rek zmanjšujejo.

V nedeljo bodo reke večinoma upadale. Naraščala bo Krka, Ljubljanica pa bo imela ustaljen pretok. Ojezerjene površine kraških polj se bodo povečevale. Vodnatost rek v večjem delu države bo velika, napoveduje agencija.

Na Kredarici zapadlo skoraj meter in pol novega snega

Žled v Zrečah. FOTO: Matej Vok/Neurje.si
Žled v Zrečah. FOTO: Matej Vok/Neurje.si
Po pestrem vremenskem dogajanju je Slovenijo popoldne od severa prešla hladna vremenska fronta, meja sneženja se je hitro spuščala in se v večjem delu države spustila do nižin, je na omrežju X objavila Agencija RS za okolje. Na Kredarici je medtem v zadnjih dveh dneh zapadlo skoraj meter in pol novega snega, so dodali.

Ponoči bodo padavine postopno slabele in do jutra ponehale, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. Jutranje temperature bodo od -4 do 2, v alpskih dolinah okoli -6, ob morju do 4 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo že zjutraj od severozahoda zjasnilo. Ponekod po nižinah bo nastala megla. Čez dan bo večinoma jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 9 stopinj Celzija, še navaja agencija za okolje.

Savinja poplavila več objektov

Obilno deževje in močan veter sta sicer tudi danes povzročila več težav. Savinja je na območju Mozirja poplavila objekte, na območju Laškega pa tri podvoze in lokalno cesto. Sprožili so se trije zemeljski plazovi. Gasilci so imeli veliko dela tudi zaradi poškodovanih ostrešij, podrtih dreves in zalitih prostorov.

V Piranu so ob 8.50 zaradi visokega plimovanja sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo najnižje dele obale.

Zaradi žleda se je na območjih občin Ribnica na Pohorju in Ruše podrlo skupno 23 dreves, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Marsikje odpravljali še posledice včerajšnjega neurja

Kot je objavila uprava za zaščito in reševanje, so enote gasilcev in drugih služb danes odpravljale tudi posledice petkovega neurja z močnim vetrom in obilnim deževjem. V povezavi s tem in novimi dogodki je bilo skupno 85 intervencij na 80 lokacijah, največ na območju regijskih centrov za obveščanje Kranj, Ljubljana, Celje, Nova Gorica in Slovenj Gradec.

Večinoma je šlo za sanacijo poškodovanih ostrešij objektov, odstranjevanje podrtega drevja, črpanje meteorne vode iz poplavljenih prostorov ter prekrivanje plazišč.

Zaradi razmočenosti terena so se sprožili trije zemeljski plazovi, dva na območju Laškega in eden na območju Radovljice. Na območju Laškega je reka Savinja poplavila tri podvoze in lokalno cesto. Na območju Kranjske Gore je zaradi udara strele zagorelo drevo. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih skupno 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Pretok Save Bohinjke se bo po pričakovanjih Arsa v naslednjih urah začel zmanjševati. FOTO: Miha Ž./Neurje.si
Pretok Save Bohinjke se bo po pričakovanjih Arsa v naslednjih urah začel zmanjševati. FOTO: Miha Ž./Neurje.si

Potrebna previdnost pri plazovih

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je že popoldan za STA dejal, da je Savinja poplavila objekte v naselju Loke pri Mozirju, sicer pa ne poplavlja v takšnem obsegu, da bi ogrožala druge objekte. Tudi informacij o plazovih, ki bo ogrožali kakšen objekt ali pa infrastrukturo, po njegovih besedah še ni bilo. »Lahko pa se plaz pojavi tudi nekaj dni po deževju, zato je še vedno potrebna previdnost,« je dejal.

Deževje naj bi po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) prešlo v sneženje. »Zdaj bo sneg, upajmo, da ne bo povzročil kaj posebnega,« je dejal Šestan. Več snega se po njegovih besedah pričakuje predvsem v višje ležečih predelih, predvsem na severu države.

Po Sloveniji je nekaj težav povzročal tudi veter, ki je poškodoval nekaj streh in podrl kakšno drevo, a po Šestanovih besedah ni povzročil nič alarmantnega.

Zaradi snega ponekod upočasnjen promet

Zaradi snega in plužnih skupin je promet na posameznih avtocestnih odsekih in na nekaterih državnih cestah upočasnjen. Zastoji so na primorski, gorenjski in štajerski avtocesti, kažejo podatki prometnoinformacijaskega centra za državne ceste.

Na primorski avtocesti je večkilometrska kolona med priključkoma Logatec in Brezovica v smeri Ljubljane ter med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra. Regionalna cesta Vrhnika-Brezovica je v Logu pri Dragomerju zaprta zaradi plazu. Obvoz jo možen po cestah skozi Horjul ali Borovnico.

Na gorenjski avtocesti je zastoj med priključkoma Ljubljana Šmartno in Vodice v smeri Jesenic. Na štajerski avtocesti pa je zastoj med Domžalami in Krtino ter med Trojanami in Šentrupertom v smeri Celja. Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo piha burja 1. stopnje. Promet je prepovedan za prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton.

Cesta Poljana-Mežica je zaprta zaradi plazu, cesta čez prelaz Vršič zaradi snega, cesta Hrastnik-Zidani Most pa pri Suhadolu zaradi poplavljenega vozišča. Prometnoinformacijski center voznike opozarja, da morajo imeti v primeru snega na vozišču na prelazih in ostalih višje ležečih cestah na vozilu nameščene verige, če tako določajo prometni znaki.

Komentarji: