Porast okužb v izolski bolnišnici

Do okužb zaposlenih je prišlo tudi na covid oddelku. Trenutno izvajajo le tiste redne programe, ki zahtevajo nujno obravnavo.
Fotografija: V izolski bolnišnici so s hitrimi testi odkrili 30 zaposlenih in 20 pacientov, ki so bili okuženi s covid-19. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
V izolski bolnišnici so s hitrimi testi odkrili 30 zaposlenih in 20 pacientov, ki so bili okuženi s covid-19. FOTO: Boris Šuligoj

»Takoj ko smo začeli s hitrim testiranjem, smo odkrili veliko število okužb, ki smo jih potrdili tudi z molekularnimi testi. Okuženi sicer niso imeli simptomov bolezni covid-19,« pove strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger. Do včeraj so tako na novo odkrili 30 okužb med zaposlenimi in 20 med pacienti.

»Posvetovali smo se s službo za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb ljubljanskega kliničnega centra, ki so nam priporočili, kako ravnati,« omeni. Med drugim so začeli z združevanjem oddelkov in do konca tedna nameravajo razkužiti vse tri etaže, kjer so nastanjeni pacienti brez okužb. Okuženi pacienti pa se nahajajo v preostalih dveh etažah. Po današnjih podatkih so imeli v obravnavi 54 bolnikov z novim koronavirusom, od tega štiri v intenzivni negi, eden pa je umrl.

»Zgodilo se nam je to, kar se je že v drugih bolnišnicah. Do vnosa okužb je prišlo tako od zunaj kot tudi na covid oddelku,« poudari. Po njegovih besedah je stanje v bolnišnici odraz razmer v okolju. Pred tedni so imeli večinoma paciente iz drugih regij, zdaj pa jih imajo predvsem iz obalno-kraškega območja. Na pomoč so se jim že ob izbruhu drugega vala odzvali iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra in iz šempetrske bolnišnice, vendar je pomoč glede na razmere omejena.

Deisinger kljub temu zagotavlja, da imajo stvari pod nadzorom. Trenutno sicer od rednih programov izvajajo le tiste, ki zahtevajo nujno obravnavo. »Pričakujemo pa, da se bodo razmere umirile v prihodnjih 14 dneh,« meni.

Komentarji: