Poskus goljufije: pozivi k nakazilu denarja so lažni

V enem primeru so denar nakazali, a so po posredovanju na banki nakazilo uspeli preklicati.
Fotografija: Pazljivo ob sporočilih, ki vas pozivajo k nakazilu denarja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pazljivo ob sporočilih, ki vas pozivajo k nakazilu denarja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Postojna – Policijska postaja Postojna je v zadnjem obdobju prejela naznanitev dveh kaznivih dejanji poskusa goljufije. Z območja policijske uprave Ljubljana poročajo o petih takih primerih goljufije. Skupno jim je, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor.

V elektronskem sporočilu je računovodjem naročeno, naj določen znesek - običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih - nakažejo na TRR-je neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oziroma direktorji »napadene« družbe ali
zavoda, posredujejo številko TRR-ja in podatke o banki v tujini.

V enem primeru so računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni TRR, a so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.


Na kaj morate biti pozorni


Policija opozarja vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpiše ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto, svetuje policija in dodaja, da naj preverijo, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja iz legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je potrebno to preveriti pri pošiljatelju, po drugih komunikacijskih kanalih na primer po telefonu.



Poskus takšne goljufije je vezan na celotno Slovenijo in tudi na EU, saj zaznavajo podobne primere tudi drugje. Dosedanje ugotovitve kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.

Komentarji: