Premier Robert Golob prepričan, da je Mateja Čalušić odlična kandidatka

Zavzemala se bo za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade.
Fotografija: Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poslanci so na današnji izredni seji odločali o imenovanju Mateje Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in jo s 45 glasovi za in 29 proti tudi potrdili. Nasledila bo lansko jesen razrešeno Ireno Šinko. Ministrska kandidatka je v sredo prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, kjer je med ključnimi nalogami izpostavila zagotavljanje kmetijske in prehranske varnosti. Kot je dejala, se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade.

Ministrica, sicer aktualna poslanka Svobode, je do izvolitve v DZ delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Ekipa predsednika vlade Roberta Goloba bo zdaj po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena.

Premier je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra lani predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinkove. V tem času je ministrstvo začasno vodil obrambni minister Marjan Šarec.

Čalušićevo po mnenju poslancev čaka veliko izzivov

Poslanci se strinjajo, da novo kmetijsko ministrico  v pomembnem resorju čaka veliko izzivov. V koaliciji jo podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko podpore v opoziciji nima. Premier Robert Golob je pred potrditvijo izrazil prepričanje, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike.

Po mnenju predsednika vlade Čalušićeva predstavlja novo generacijo politikov, »politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, in ki je v resnici vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti«. Golob je prepričan, da bo kandidatka dobro znala delovati v prid čim krajših prehranskih verig, saj, kot je dejal, Čalušićeva dobro pozna celotno verigo, čeprav je delovala samo v slovenski Istri.

Pri Čalušićevi je Golob prepoznal predvsem dve vrlini, ki ju je pokazala kot podpredsednica odbora za kmetijstvo. »Je odprta, pozitivna in zagnana, in druga kvaliteta, ki izhaja iz prve, je, da je pri enem najtežjih zakonov, to je noveli zakona o zaščiti živali, odigrala povezovalno in usklajevalno vlogo,« je dejal premier. Ravno zaradi vloge pri omenjeni noveli Golob ocenjuje, da je kandidatka odlična izbira za ministrico ter da bo svoje odlike znala pokazati tudi na drugih področjih kmetijstva, gospodarstva in prehrane.

Damijan Zrim je v imenu SD poudaril, da je kmetijski resor za njihovo stranko eden pomembnejših. »Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in naravovarstva. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja,« je poudaril. V SD pričakujejo, da bo bodoča ministrica slovenskim kmetom prisluhnila, saj menijo, da je »skrajni čas, da izzivom kmetijstva namenimo več pozornosti in energije«. Z njeno potrditvijo pa se, kot pravijo, težko in zahtevno delo šele začenja. »Izzivi so veliki in zahtevni, časi pa nepredvidljivi,« je menil Zrim.

Mateja Čalušić je poslanka Gibanja Svoboda. FOTO: Črt Piksi/Delo
Mateja Čalušić je poslanka Gibanja Svoboda. FOTO: Črt Piksi/Delo

Da novo ministrico čaka veliko izzivov, se je strinjala tudi Tatjana Greif (Levica). »Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja v turbulentnem času, kritičnem tudi za pridelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje,« je dejala. Glavni izziv, ki jo po oceni Greifove čaka, je prilagajanje na podnebne spremembe, pri čemer je kandidatka po njihovi oceni v predstavitvi pred odborom DZ pokazala, da se »dramatičnih dejavnikov«, povezanih s podnebjem, dobro zaveda. Po oceni Levice bi država morala dati več spodbude pridelavi in uživanju rastlinske hrane ter zmanjšati obseg promocije mesa in živilskih proizvodov tudi v skladu s priporočili nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po mnenju Boruta Sajovica iz Svobode bo Čalušićeva najboljši sogovornik mladim kmetom, »ki bodo najbolj odgovorni za to, v katero smer bomo državo na kmetijskem področju razvijali naprej«. Prav tako bo ministrica terena in dialoga, zato je tudi prepričan, da bodo slovenske kmetijske organizacije v bodoči ministrici imele ustrezno sogovornico. Slovensko kmetijstvo obsega številna področja, pri tem tudi številne tržne niše. Pri tem je Sajovic med drugim izpostavil oljkarstvo, za katero Čalušićeva s strokovnimi sodelavci že pripravlja zakon, sadjarstvo, čebelarstvo in ekološko kmetovanje, kar je kandidatka omenila tudi v svoji predstavitvi.

V opoziciji se strinjajo, da se kmetijstvo sooča s številnimi izzivi. Tomaž Lisec (SDS) je menil, da ima kandidatka sicer izobrazbo s pravega področja, vendar mora biti minister po njihovi oceni predvsem močna politična figura. Vprašal se je, zakaj je premier za ministrico ni predlagal že pred tremi meseci, če gre po njegovi oceni za najboljšo kandidatko. Kot je poudaril Lisec, kandidatke ne bodo podprli tudi zaradi njene podpore novelam zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Prav tako jih v SDS skrbi, da bosta sekretarja ostala ista.

Kandidatke ne bodo podprli niti v NSi. Kot je v njihovem imenu dejala Vida Čadonič Špelič, se bojijo, da bo nova ministrica težko kos tej zahtevni funkciji. »Če njeno ministrovanje ne bo uspešno, bodo posledice za kmete, prehransko industrijo in seveda za nas potrošnike,« je dejala. Po njihovi oceni mora biti kmetijski minister močan politik, ki bo v Evropi zagovarjal slovenska stališča, obdan pa mora biti z ekipo strokovnjakov, ki bodo kos lobiranju v tujini in doma. Izrazila je še pričakovanje, da se bo Čalušićeva zavedala, da samopreskrba brez aktivnih kmetij ni mogoča in da je kmetom zato treba omogočiti, da kmetujejo.

Po opravljeni razpravi bodo poslanci o ministrski kandidatki glasovali na koncu današnje izredne seje.

Komentarji: