Potrdila o prebolevnosti za 50 evrov pod drobnogledom Zdravniške zbornice

Zdravnica je potrdila o prebolelem covidu-19 izdajala na podlagi prisotnosti protiteles, brez opravljenega PCR-testa.
Fotografija: Bojana Beović je izpostavila, da protitelesa zaenkrat ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović je izpostavila, da protitelesa zaenkrat ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Primer zdravnice, ki je na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdajala potrdila o prebolevnosti covida-19, bo obravnaval odbor za strokovno medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici, je pojasnila njena predsednica Bojana Beović. Kot je ob tem izpostavila, protitelesa zaenkrat ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni.

image_alt
Zdravnica iz Pomurja izdaja potrdila o prebolevnosti v nasprotju z odlokom

Kot je v sredo poročala POP TV, je potrdila, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni ali testirani (PCT), izdajala zdravnica koncesionarka iz Pomurja. Potrdila o prebolelem covidu-19 je izdajala ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, in tudi brez PCR-testa.

Testi na protitelesa ne omogočajo dobre prepoznave situacije

Ob robu današnjega regijskega obiska v Pomurju je Beovićeva ocenila, da gre za dve ravni problema. Prva je upravna in se nanaša na izvajanje odloka, ki ne omogoča takega načina priznavanja prebolevnosti. Odlok namreč določa, da se pogoj prebolevnosti izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar test ne sme biti starejši od 180 dni.

Odbor pri Zdravniški zbornici Slovenije pa se bo po besedah Beovićeve ukvarjal s strokovno ravnjo primera. »Trenutno serološki testi na protitelesa ne omogočajo dobre prepoznave tega, kdaj je nekdo zbolel. Ne poznamo mejne vrednosti, pri kateri bi lahko rekli, da je oseba zaščitena,« je dejala.

Prisotnost protiteles se lahko uporablja kot dokaz prebolele bolezni, a pri tem ni mogoče vedeti, pred koliko časa je oseba zbolela. »To je strokovni razlog, zaradi katerega se tudi mi še nismo odločili, da bi to bil dovolj zanesljiv podatek, na podlagi katerega lahko rečemo, da je oseba prebolela in je zaščitena ter da je verjetnost za to, da bi zbolela, majhna,« je navedla.

Po njenih besedah sta se samo samo dve državi v Evropi odločili, »da pogojno, na poseben način omogočata dokazovanje prebolevnosti s protitelesi«.

Komentarji: