Poziv k odstopu Kustečeve podpisalo 17.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

V sindikatu so prepričani, da ministrica toliko podpisov »ne bi smela razumeti drugače kot izraz očitnega nezadovoljstva z njenim delom«.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Šolski sindikat Sviz je v prvi polovici maja zbiral podpise zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pod poziv k odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Poziv je podpisalo 17.113 zaposlenih, so sporočili iz sindikata.

V sindikatu so prepričani, da ministrica tolikšnega števila oddanih podpisov zaposlenih v vrtcih in šolah za njen odstop »ne bi smela razumeti drugače kot izraz očitnega nezadovoljstva z njenim delom«.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ima okoli 40.000 članov, pri tem ponavljajo očitke na račun Kustečeve. Med drugim ministrici očitajo odsotnost samokritičnosti in neprevzemanje odgovornosti, ki da sta stalnica njenega delovanja na funkciji ministrice za izobraževanje že ves mandat. Zdaj nedvoumen očitek ministrici, da ni kos svojim nalogam, izrekajo tudi zaposleni, so prepričani.

Zbiranje podpisov pod poziv k odstopu ministrice je po mnenju sindikata v precejšnji razsežnosti razkrilo tudi, »da prevladujoče splošno stanje nezaupanja, strahu in apatičnosti, ki trenutno obstaja v širši družbi, ni ostalo zunaj vrtcev in šol«. Opozarjajo namreč, da številni zaposleni podpisov niso želeli dati »iz bojazni pred morebitnimi negativnimi posledicami v luči zaničevalnega, represivnega in kaznovalnega delovanja aktualne vlade«.

Preberite še:

Komentarji: