Predsednik Pahor v novoletni poslanici: Malodušje ne pride v poštev

Premier Janez Janša je ocenil, da smo ne glede na to, da nas je zdravstvena kriza prignala do roba zmogljivosti, v minulem letu dosegli številne zmage.
Fotografija: Novo leto v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novo leto v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vstopili smo v novo leto 2022. Tudi tokrat zaradi epidemije covida-19 ni bilo množičnih silvestrovanj na prostem. Ob izpolnjevanju pogojev pa je bilo mogoče silvestrsko noč preživeti v restavraciji. Nekatere so imele tudi živo glasbo.

Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici državljanke in državljane povabil k zmagovalni miselnosti, kot jo imajo športniki. Zdaj takšno miselnost po njegovi oceni morda malo pogrešamo v soočanju s covidom-19. Glede na to si moramo pomagati, se spodbujati, vztrajati in skupaj zmagati, je pozval. Poslanico je začel z besedami, ki mu jih je kolesar Tadej Pogačar zapisal v novoletnem voščilu: »Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj.« Te navdihujoče besede po Pahorjevem mnenju dobesedno nagovarjajo vse nas.

Po predsednikovem prepričanju nobeno malodušje ne pride v poštev. »Ciljna ravnina je sicer daljša, kot smo mislili. Toda zadoščenje, da jo bomo končno zmagovito prečkali skupaj, bo neskončno,« je prepričan. »V upanju, da se to zgodi čim prej, nam želim odločnost, strpnost in pogum,« je navedel in sklenil: »Srečno, Slovenija.«

Prestolnica ostaja praznično okrašena vse do 16. januarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prestolnica ostaja praznično okrašena vse do 16. januarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Premier Janez Janša pa je v poslanici ocenil, da smo ne glede na to, da nas je zdravstvena kriza prignala do roba zmogljivosti, v minulem letu dosegli tudi številne pomembne zmage. Te bodo Slovenijo po njegovih besedah pospremile na pot največjega investicijskega cikla v zgodovini. Pri tem je omenil proračun za prihodnji dve leti in ostale sprejete zakone, ki namenjajo sredstva za obnove in gradnje šol, vrtcev, bolnišnic, stanovanj, domov za starejše, cest in športnih objektov, za izgradnjo in obnovo vodovodov, za poplavno varnost in druge namene.

Po njegovih navedbah se lahko pohvalimo z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije, gospodarske napovedi pa so obetavne tudi za prihodnje.

Ljubitelji drsanja bodo lahko v hali Tivoli drsali danes od 10. do 12. ure in od 20. do 22. ure, v dvorani Zalog pa od 11. ure do 12.30. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubitelji drsanja bodo lahko v hali Tivoli drsali danes od 10. do 12. ure in od 20. do 22. ure, v dvorani Zalog pa od 11. ure do 12.30. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana okrašena do 16. januarja

Prestolnica ostaja praznično okrašena vse do 16. januarja. Poleg okrašenih ulic trgov in desetih smrek so obiskovalcem na ogled jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti na Gallusovem nabrežju, lahko pa okrasijo tudi katero od zelenih dreves v mestnem jedru. Po koncu praznične okrasitve bodo namreč lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski in otrokom v počitniških domovih preko humanitarnih programov Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, so navedli v Turizmu Ljubljana.

Ljubitelji drsanja bodo lahko v hali Tivoli drsali danes od 10. do 12. ure in od 20. do 22. ure, v dvorani Zalog pa od 11. ure do 12.30. V Mariboru drsališča niso postavili, a je od 10. do 21. ure mogoče drsanje na zasebnem drsališču pri gostinskem lokalu tik ob Mestnem parku. V Kopru pa je v teh dneh odprto drsališče v Taverni, kjer je danes mogoče drsati med 10. in 22. uro.

Preberite še:

Komentarji: