Predsednik republike znova z vodji poslanskih skupin

Kandidatko za viceguvernerko bo predsednik predlagal še ta mesec, kanidata za sodnika Ustavnega sodišča aprila, maja pa še ime za sodnika Sodišča EU.
Fotografija: Borut Pahor, predsednik republike Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor, predsednik republike Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik rebbulike Borut Pahor je danes nadaljeval posvetovanja z vodji poslanskih skupin o odprtih kandidacijskih postopkih.

Tokrat so izjemoma potekali v državnem zboru. Predsednik je ločeno obiskal vodje poslanskih skupin in jim izrazil hvaležnost za dolgoletno sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur, ki jih za visoke državne položaje predsednik republike predlaga v izvolitev državnemu zboru.

Pred pričetkom posvetovanj se je predsednik Pahor sestal s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Po pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin se je odločil, da državnemu zboru v izvolitev še v marcu predlaga kandidatko za viceguvernerko - članico Sveta Banke Slovenije Tino Žumer - če bo po neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna ugotovil, da uživa zadostno podporo za izvolitev. Pred tem bo Žumerjeva vnovič opravila pogovore v tistih poslanskih skupinah, ki bodo to želele.

Nadalje: kandidata za sodnika Ustavnega sodišča bo predsednik Pahor predlagal predvidoma aprila. Vodjem poslanskih skupin je ob kandidatih, ki so se prijavili na razpis, predstavil tudi možni kandidaturi dr. Sebastiana Nerada in višjega sodnika, izr. prof. dr. Zlatana Dežmana.

Ime kandidata za sodnika Sodišča Evropske unije v Luksemburgu bo predlagal predvidoma maja.

Komentarji: