Sviz: Predstavitev smernic za prihodnje šolsko leto 24. avgusta občutno prepozna

Kot so poudarili v sindikatu, ministrica Simona Kustec nadaljuje z ignoriranjem in Sviza ni vključila v načrtovanje novega šolskega leta.
Fotografija: Lanski prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze v Ljubljani. Sviz je ministrico Simono Kustec pozval k nujnim spremembam pri organizaciji in delu šolske svetovalne službe, a se, kot so navedli, ni odzala. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Lanski prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze v Ljubljani. Sviz je ministrico Simono Kustec pozval k nujnim spremembam pri organizaciji in delu šolske svetovalne službe, a se, kot so navedli, ni odzala. FOTO: Jure Eržen/Delo

Sviz se v celoti strinja z opozorili vodstev vzgojno-izobraževalnih zavodov, da bo napovedana predstavitev smernic in posodobljenih modelov pouka za prihodnje šolsko leto 24. avgusta občutno prepozna.

Kot so poudarili, ministrica Simona Kustec nadaljuje ignoriranje praktikov in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviza) tudi tokrat ni vključila v načrtovanje novega šolskega leta.
 

Predstavitev le teden pred začetkom pouka


Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Mediji so v zadnjih dneh povzeli napoved ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bo ob upoštevanju epidemioloških razmer predstavilo smernice in posodobljene modele pouka za šolsko leto 2021/22. To naj bi se zgodilo 24. avgusta, torej zgolj teden pred začetkom pouka, kar pa je, kot so že opozorili tudi ravnateljice in ravnatelji, občutno prepozno,« so v Svizu zapisali v sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da ministrica za izobraževanje nadaljuje popolno ignoriranje praktikov in da sindikata tudi tokrat ni vključila v razprave in analize o pravkar končanem šolskem letu ter prav tako ne v načrtovanje prihajajočega šolskega leta.

Ob tem so spomnili, da so minuli teden na konferenci Evropskega združenja sindikatov izobraževanja (ETUCE) predstavniki Evropske komisije in učiteljskih sindikatov iz vse Evrope sporočili, da je treba učitelje nujno podpreti pri premagovanju težav, ki jih je povzročila pandemija covida-19, in še okrepiti socialni dialog.

Nasprotno kot v Sloveniji je bilo v številnih državah dialoga v minulem let po navedbah Sviza več, predstavnike zaposlenih so pri iskanju najboljše rešitve za organizacijo in izvedbo pouka v bližajočem se šolskem letu povabili k sodelovanju v delovnih skupinah.
 

Kustečeva po mnenju Sviza neodzivna


Da se je v času, ko so bili vrtci in šole zaprti, nakopičilo pri zaposlenih, otrocih in njihovih starših mnogo dodatnih težav in da se je treba ustrezno pripraviti na bližajoče se šolsko leto, je junija opozorilo Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije. Že konec marca je Sviz ministrico za izobraževanje pozval k nujnim spremembam pri organizaciji in delu šolske svetovalne službe, a se ta ne odziva, so navedli.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Sviz že vse od začetka pandemije naslavlja na ministrstvo pozive in predloge, ki bi pripomogli k temu, da bi vzgojno-izobraževalni proces lahko potekal v vrtcih in šolah. Zato znova poziva ministrstvo, da naj v vrtcih in šolah poskrbi za ustrezno prezračevanje, sisteme za razkuževanje zraka ter vse ostale potrebne zdravstveno-varnostne ukrepe, s katerimi bo zaščitilo zaposlene in otroke.

Sindikat zahteva, da naj zdaj obvezno tedensko testiranje zaposlenih po načelu zaupanja zamenja samotestiranje na domu. Prav tako mora tudi cepljenje vzgojiteljev, učiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti covidu-19 ostati prostovoljna in svobodna odločitev vsakega posameznika, so še dodali v sindikatu.

Preberite še:

Komentarji: