Predstavniki kmetov: odločitev sodišča bo zaostrila konflikte med medvedom in človekom

KGZS: Sodišče z vpletanjem v reševanje strokovnih vprašanj povzroča blokado upravljanja.
Fotografija: FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so se na odločitev upravnega sodišča, ki je prepovedalo odstrel medvedov, kakor se je izvajal doslej, odzvali z opozorilom, da se bo zaradi neupravljanja z medvedom povečalo tveganje za konflikte s človkom, hkrati pa bo to v prihodnosti vodilo v še večji odstrel.

V KGZS bodo odločitev sodišča spoštovali, a se z njo ne strinjajo, saj menijo, da gre za vpletanje sodnega sistema v reševanje strokovnih vprašanj, ki je tako kot v primeru odloka o odvzemu volka prineslo blokado upravljanja.

»Še posebej ta odločitev preseneča v tem primeru, ko je bila vsa stroka enotna, da je v Sloveniji v danih razmerah možno samo takšno upravljanje, ki vključuje tudi načrtovan in kontroliran odvzem. Kljub temu mnenje stroke ni bilo upoštevano. Slovenija ni divjina, temveč kulturna krajina, zato si država ne more privoščiti, da bi razvoj populacij volka in medveda prepustili naravnemu razvoju,« so zapisali.

V KGZS so tudi začudeni, da sodišče ni upoštevalo mnenja (kot je samo uporabilo termin) »prizadete interesne skupine«, saj vanjo ne spadajo le rejci živine, temveč vsi prebivalci podeželja. »Medved ogroža varnost in življenja ljudi, saj se zgodita eden do dva napada na človeka vsako leto. Z neupravljanjem, katerega posledica bo zagotovo povečanje populacije in širjenje na območja, kjer medveda doslej še ni bilo, se bo zagotovo povečalo tveganje za porast števila neljubih dogodkov, vključujoč nevarnosti za napade na človeka.«

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik


Odločitev je sicer prišla v času, ko se praktično izteka lovna doba za medveda (konec aprila). »Ne glede na to, kakšno odločitev bi sprejelo upravno sodišče, bo zaradi nezmožnosti upravljanja z medvedom v času lovne dobe to pustilo nepopravljive posledice za ljudi na območjih pojavljanja medveda. Vsekakor pa bo ta odločitev vplivala na nadaljnji potek načrtovanja upravljanja. Z drugimi besedami, število medvedov, ki jih bo treba odstraniti iz narave, bo v prihodnje le še večje.«

Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), s tem ko je odpravilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos. Presodilo je, da določitve števila medvedov za odvzem (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) ni mogoče argumentirati z družbeno sprejemljivostjo, ki se jo ugotavlja na podlagi (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, in upravljanjem škod, ki jih povzročajo medvedi. Pogoj, da ni druge zadovoljive možnosti za odpravo teh dveh težav, torej ni izpolnjen, »zato mora biti odvzem omejen na (nekatere) medvede na dovolj konkretiziranih področjih in ob upoštevanju metod razlage direktive o habitatih,« je v izjavi za javnost zapisalo sodišče.

Vlada bo morala tako še enkrat odločati o odvzemu rjavega medveda v skladu z navodili in smernicami sodišča. Sicer pa je po presoji sodišča vladni odlok kot predpis v preostalem delu zakonit in torej v tem delu ostaja veljaven.

Vlada je odlok, po katerem je bil do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov, sprejela novembra lani. Za odstrel je predvidela 175 medvedov, lovci pa naj bi to storili do 30. aprila 2019. Januarja je upravno sodišče izvajanje odloka zadržalo, do takrat je bilo iz narave odvzetih 44 rjavih medvedov, od tega so dva preselili v Francijo.

Komentarji: