Predstavniki skupnosti LGBTI ob obisku višegrajskih premierjev s posebno izjavo

Vlado pozivajo, da se pridruži skupini držav EU, ki so obsodile sovražne poteze Madžarske in Poljske do LGBTI oseb, še posebej nov zakon na Madžarskem.
Fotografija: »Madžarska aktivno gradi sovraštvo proti LGBTI ljudem že leta,« ocenjujejo podpisniki izjave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Madžarska aktivno gradi sovraštvo proti LGBTI ljudem že leta,« ocenjujejo podpisniki izjave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predstavniki skupnosti LGBTI so današnji obisk premierjev višegrajskih držav pospremili z izjavo, v kateri vlado pozivajo, da se pridruži skupini držav EU, ki so obsodile sovražne poteze Madžarske in Poljske do LGBTI oseb, še posebej nov zakon na Madžarskem, ter v času predsedovanja Svetu EU zaščiti enakost in življenja teh oseb doma in v uniji.

Kot opozarjajo v društvih Legebitra, Parada ponosa in DIH - Enakopravni pod mavrico, zavodu Koroška Pride ter Mladinskem kulturnem centru Maribor, državi Višegrajske skupine Madžarska in Poljska nasprotujeta enakosti lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih (LGBTI) oseb ter ogrožata njihova življenja.

image_alt
Obroč okoli Viktorja Orbána se oži


»Madžarska aktivno gradi sovraštvo proti LGBTI ljudem že leta,« ocenjujejo podpisniki izjave. Diskriminatoren zakon, ki je v veljavo stopil v četrtek, »LGBTI ljudi potiska nazaj za domače zidove, proti njim razpihuje sovraštvo ter jih izpostavlja dodatni diskriminaciji in nasilju«, so zapisali v izjavi, ki so jo posredovali medijem ter jo dopoldne tudi javno prebrali pred ljubljansko Moderno galerijo.

Protestniki pred spornim zakonom so pred madžarski parlament postavili mavrično srce. FOTO: Marton Monus/Reuters
Protestniki pred spornim zakonom so pred madžarski parlament postavili mavrično srce. FOTO: Marton Monus/Reuters


Kot so še spomnili, poljske lokalne oblasti med drugim razglašajo t. i. območja brez oseb LGBTI. »Pri tem spolno usmerjenost, spolno identiteto in spolne značilnosti označujejo za ideologijo, kar je podlo in sprevrženo. Zanikajo človeškost LGBTI oseb, njihovo enakovredno mesto v družbi, njihov prispevek k razvoju družbe, njihov obstoj.«

»V razvitem, demokratičnem svetu to, da si, kdor si, in to, da ljubiš kogarkoli pač ljubiš, ne glede na spol, ni nobena ideologija, ampak osnovna pravica, ovekovečena tako v ustavah demokratičnih držav kot tudi temeljnih listinah Evropske unije in Združenih narodov,« poudarjajo.

Slovenski premier Janez Janša se je, kot nadaljujejo, »v preteklosti že večkrat postavil na stran nasprotnikov enakih človekovih pravic oseb LGBTI«. Kljub temu njega in celotno vlado pozivajo, da se v času, ko bodo oči evropske in svetovne javnosti zaradi predsedovanja Svetu EU uprte v Slovenijo pridruži skupini držav EU, ki so obsodile sovražen zakon na Madžarskem, ter »javno obsodi poteze Madžarske in Poljske, ki slabšajo življenja LGBTI oseb«.

Preberite še:

Komentarji: